• Ko iesākt, ja pazudusi balss?

    Veselība
    14. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tieši tā tas notiek – cilvēks nevar parunāt, jo kakls galīgi aizgājis ciet. Visticamāk, vainojams kāds elpceļu vīruss, bet pret to, kā zināms, nekādas speciālas ārstēšanas nav. Bet kā palīdzēt balss saitēm?

    *Pats pirmais un galvenais – nemoki savas balss saites un ļauj tām atpūsties! Un to vari izdarīt tikai vienā veidā – klusējot. Savā ziņā šādi vīrusi ir labs treniņš pacietībai, jo tu vienkārši nevari pabubināt uz mājiniekiem vai sakliegt uz kādu… Un – necenties spītēt aizsmakumam, sak, kādu skaņu jau nu izspiedīšu! Nē, jo balss saites tādā situācijā jau tāpat ir pietūkušas, tām ir grūti, un, ja runāsi par visām varītēm, balss saites vēl vairāk sabuntosies.

    *Sūkā tabletes, konfektes, pastilas! Būtībā ir pilnīgi vienalga, ko tu izvēlies, jo neatkarīgi no ārstnieciskajām vielām mutē izdalās vairāk siekalu un, tās rijot, balss saites tiek skalotas, atbrīvotas no vīrusiem un vienlaikus arī dabiski mitrinātas. Droši vari sūkāt arī parastās piparmētru ledenes vai Bārbeles.

    *Eļļiņas un pūšamie. Ja kaklu kņudina, ir nepatīkami, vari vairākas reizes dienā tajā iepūst kādu eļļas preparātu. Ja kakls ir ne tikai aizsmacis, bet arī sāp – Decatylen aerosols, kas dod atsvaidzinošu sajūtu, un pēc tam nav šķebinošās sajūtas kā pēc eļļas.

    *Inhalācijas. Tās mitrinās pietūkušo balsenes gļotādu un mazinās tūsku.

    Visvienkāršāk tās veikt pēc vecmāmiņu metodes – elpo tvaikus virs karsta katla. Garaiņus nekādā gadījumā nedrīkst elpot virs verdoša katla, pārmetot tam pāri deķi! Šādi deg ne tikai acis, bet tiek applaucētas arī iekaisušās balss saites. Lūk, laba recepte: kartupeļu mizas aplej ar ūdeni un uzkarsē līdz pirmajam burbulim, pievieno mazliet sodas, kam piemīt mīkstinošas īpašības. Tad no avīzes vai papīra lapas uztaisi lielu tūtu, kurai viens gals ir platāks un otrs šaurāks. Šauro galu liec pie mutes, plato – virs katla un kādas 5–10 minūtes mierīgi paelpo. Ideāli, ja viruma temperatūra ir no 60 līdz 80 grādiem. Šādu kartupeļu mizu uzlējumu var karsēt vairākkārt, tikai jāatceras katru reizi piešaut klāt šķipsniņu sodas.

    Ņem vērā!

    *Sākot inhalāciju, pēc pirmajiem elpas vilcieniem var sākties klepus, jo tvaiki sakairina elpceļus. Tas nekas – vajag izklepoties un turpināt elpot.

    *Pēc jebkura veida inhalācijas nevajag balsi noslogot un iet ārā, nosalt. Citādi balss beigās piesmaks vēl vairāk.

    *Dzer siltu! Derēs silta tēja, kam pievienots nedaudz medus (ar medu neaizraujies, jo saldums kaklu var stiprāk sakairināt), vari dzert arī siltu pienu ar sodu un nedaudz medus. Tas gan retajam patīk, bet tējai vari pielikt nažagalu sviesta – tas ieeļļos gļotādu. Labs padzēriens tādās reizēs ir silts upeņu vai aveņu ūdens, jo mājas ievārījumā noteikti aizķēries arī nedaudz C vitamīna un citu labu vielu, kas slimību palīdzēs ātrāk uzveikt. Šķidrums palīdzēs arī pret temperatūru, ja tāda tomēr ir.

    *Iesmaržini gaisu! Tūska mazināsies, ja gaisā, ko elpo, virmos ēterisko eļļu aromāti. Vislabāk aizsmakušam kaklam patiks mentola vai eikalipta ēteriskā eļļa. Vari kādu pilīti iepilināt aromātiskajā lampā un ļaut, lai aromāts iesmaržina istabu.

    *Palīdzi imunitātei! Nē, tas nenozīmē, ka jādzer saujām vitamīni. Pietiks ar pāris dienām mierīga režīma, vairāk miega, siltām kājām un vienkārši atpūtu. Labi imūnsistēmas stimulatori ir arī ehinācija un plūškoks, tāpēc, ja gribas un ir pa rokai, vari lietot šo augu tējas vai sīrupveida preparātus.

    Īpašais jautājums: Kāpēc parastas kakla sāpes, aizsmakums citreiz pārvēršas angīnā vai bronhītā?

    Iemesls ir pavisam vienkāršs. Kad uz balss saišu vai kakla gļotādas savairojas sliktās baktērijas un vīrusi, organisms slimajā vietā sāk cīnīties ar ļaundariem, un automātiski savairojas arī uz gļotādām normāli esošā mikroflora. Bet – kas par daudz, tas par skādi, tāpēc labais, kas tevī dzīvo diendienā, tādās situācijās kļūst par slikto. Un tās jau sauc par komplikācijām. Lai no komplikācijām izvairītos, jau pie pirmajām slimības pazīmēm svarīgi skalot visus sliktumus ārā – daudz lietot šķidrumu, skalot kaklu, sūkāt končas, lai rijot vīrusus noskalotu nost.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē