Aizkuņģa dziedzera darbības traucējumi, piemēram, pankreatīts vai fermentu nepietiekamība, prasa īpaši saudzīgu uzturu. Uztura mērķis ir mazināt dziedzera noslodzi un iekaisumu, vienlaikus nodrošinot organismam nepieciešamās barības vielas.
Ieteicams ēst bieži – 5–6 reizes dienā – mazās porcijās.
- Priekšroka jādod vārītiem, tvaicētiem vai sautētiem ēdieniem bez apcepināšanas un asām garšvielām. Uzturā drīkst lietot liesu gaļu (vistas fileju, tītara gaļu, truša gaļu), baltās zivis, olbaltumvielām bagātus, bet viegli sagremojamus produktus – biezpienu ar zemu tauku saturu, dabīgo jogurtu, auzu pārslas, griķus un rīsus.
- No dārzeņiem vēlami burkāni, kabači, ziedkāposti – vārīti vai tvaicēti. Ēdienus ieteicams lietot siltus, bet ne karstus vai aukstus.
- Stingri jāizvairās no trekniem, ceptiem un kūpinātiem produktiem, pusfabrikātiem, čipsiem, saldumiem ar daudz cukura, kā arī alkoholiskajiem un gāzētajiem dzērieniem.
Kafija, šokolāde un stipra tēja arī var kairināt aizkuņģa dziedzeri.
- Svarīgi ir dzert pietiekami daudz ūdens – vislabāk tīru, negāzētu ūdeni nelielos daudzumos visas dienas garumā.
- Pirms veikt būtiskas izmaiņas ēdienkartē, ieteicams konsultēties ar ārstu vai uztura speciālistu, lai nodrošinātu individuāli pielāgotu un drošu uztura plānu.