• Klepus, iesnas, temperatūra… Kā rīkoties?

    Padomi
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    5. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Tikko reģistrēti pirmie gripas gadījumi, apkārt klejo sezonālie saaukstēšanās vīrusi, kovids ar’ nekur nav pazudis, taču simptomi bieži vien ir līdzīgi vai pat vienādi… Tu paliki mājās. Bet kā rīkoties tālāk? Skaidro Dr. Karīna Vernere, ģimenes ārste, terapijas nodaļas vadītāja Veselības centrā 4, un Dr. Liene Cipule, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore.

    Jā, ja citu rudeni, pamostoties ar drusku aizsmakušu kaklu vai pilnu degunu, iespējams, mēs nošķaudītos (tiešā un pārnestā nozīmē), pa ceļam aptiekā nopirktu C vitamīnu un salvetes un vienkārši dotos savās ikdienas gaitās, tad šobrīd esam prātīgākas un piesardzīgākas. Un pareizi vien ir! Jo patiesībā, lai kurš no vīrusiem mūs būtu piemeklējis, rīcības plāna pirmais solis ir vienāds: PALIEC MĀJĀS!

    Bet tālāk rīkojies pēc šiem 3 algoritmiem – atkarībā no situācijas.

    1. situācija

    Ja tev ir viens vai divi no šiem simptomiem (iesnas, klepus, sāp kakls, nedaudz paaugstināta temperatūra), bet tie nav ļoti izteikti.

    • Piezvani uz darbu, brīdini, ka šodien paliec mājās, jo esi apslimusi. Dzer tējas un vēro, kas notiek tālāk.
    • Ja dienas laikā parādās arī citi simptomi, piemēram, caureja, kas nav raksturīgi kovidam, tad skaidrs, ka nav jēgas veikt kovida testu. Sazinies ar ģimenes ārstu un vienojies, kā tev tiks izrakstīta slimības lapa un kā veseļoties.
    • Ja dienas, divu laikā temperatūra kāpj, vēl kāds kovidam raksturīgs simptoms – klepus, kakla sāpes, grūtības elpot, ožas un garšas zudums –, atkal sazinies ar ģimenes ārstu, un visdrīzāk viņš tev ieteiks veikt kovida testu.  Pat ja simptomi nav izteikti, bet turpinās ilgāk par trim dienām. Pēc attālināta ārsta nosūtījuma saņemšanas tev būs jāzvana uz vienoto pieteikšanās numuru 8303, kur tev pateiks dzīvesvietai tuvāko laboratoriju vai analīžu veikšanas punktu, uz kuru tev būs jādodas pārbaudīties. Ja ģimenes ārsts uzskatīs, ka tavs stāvoklis ir tāds, ka tu nedrīksti nekur braukt, vai arī, ja saslimuši vairāki ģimenes locekļi, testa parauga paņemšana notiek mājās.

    2. situācija

    Pēkšņs slimības sākums – ar temperatūru, izsīkuma sajūtu, klepu, kakla sāpēm, apgrūtinātu elpošanu un, iespējams, pat ožas un garšas zudumu.

    Neko negaidi, tūlīt zvani ģimenes ārstam, jo šobrīd uz valsts apmaksātām kovida analīzēm drīkst doties tikai ar nosūtījumu.

    Variants A: saņemtais analīžu rezultāts ir NEGATĪVS, bet tev joprojām sāp kakls, ir temperatūra vai citas saslimšanas pazīmes.

    • Tomēr paliec mājās un veseļojies, dzer daudz šķidruma un vienkārši atpūties. Šajā gadījumā vari arī vienoties ar ģimenes ārstu, ka konkrētā laikā atnāksi pie viņa uz kabinetu vai viņš ieradīsies mājas vizītē, lai vienotos par turpmāko ārstēšanās gaitu, jo, iespējams, ka tā ir gripa.

    B variants: kovida tests ir POZITĪVS.

    • Visdrīzāk šo informāciju jau zina arī tavs ģimenes ārsts un, iespējams, tev jau zvanīs pats. Tev jānovēro savs stāvoklis, jāseko rekomendācijām, jo slimnīcā jānonāk tiem, kuriem tiešām tas ir objektīvi nepieciešams.
    • Ja slimība norit viegli vai vidēji smagi, ļoti iespējams, ka tu, tāpat kā daudzi citi kovida pozitīvie pacientu, vari veseļoties mājās.
    • Tā kā pret kovidu nekādu specifisku zāļu nav, veseļošanās nozīmē to pašu, ko tu darītu citu gadu, ja būtu riktīgi saaukstējusies. Ārsti to sauc par simptomātisku ārstēšanu – tātad atvieglo simptomus, kas tevi apgrūtina.

    Simptomātiska ārstēšana

    1. Lai spētu novērtēt sava veselība stāvokļa izmaiņas, temperatūru mēri vismaz 2–3 reizes dienā. Tāpat būtu labi vismaz no rīta un vakarā izmērīt asinsspiedienu un pulsu, lai mērījumus vari salīdzināt.
    2. Temperatūra, ja tā nepārsniedz 38 grādus, nav noteikti jāmazina. Ja tā kāpj augstāka vai sajūta ir ļoti grūta, iedzer paracetamolu vai ibuprofēnu saturošs preparātu. Atceries, ka temperatūru iespējams mazināt arī ar vēsām kompresēm, no ārpuses dzesējot organismu.
    3. Šīs pašas bezrecepšu pretsāpju un pretdrudža grupas medikamentus (paracetamolu, ibumetīnu vai nurofēnu) vari lietot, ja sāp galva.
    4. Pret klepu palīdzēs kāds acetilcisteīnu saturošs medikaments. Tas arī attīrīs deguna dobumu, ja ir iesnas.
    5. Tūskas mazināšanai kaklā un degunā var iedzert bezrecepšu antihistamīna preparātus, ko parasti lieto alerģiju gadījumā. Tie gan atvieglos sajūtu, gan palīdzēs veseļoties, jo tūska pavada jebkuru iekaisumu, ja tas skar augšējos elpošanas ceļus.
    6. Iesnu promdzīšanai – jūras ūdens skalošanai. Ja iesnas ir neciešamas, vari lietot ksilometazolīnu saturošus pilienus (piemēram, Xymelin, Nomex, Ksilonex vai Galazolin), bet ne ilgāk par trim, maksimums, piecām, dienām. Tie lieliski mazina deguna tecēšanu, bet arī sausina deguna gļotādu.
    7. Iesnu savaldīšanai var palīdzēt arī kāds no fitopreparātiem, piemēram, Sinupret, Sinunorm vai Sinustrong.
    8. Noteikti dzer daudz šķidruma – ūdeni, nesaldinātas zāļu tējas, dzērveņu morsu, lai gan slimības, gan zāļu galaprodukti skalojas laukā.

     

    Ja slimības gaita kļūst smagāka – sākas elpas trūkums, piemēram, tu sper dažus soļus, lai aizietu līdz tualetei, un jau esi nosvīdusi un aizelsusies, ja ir ļoti izteikts nespēks, patoloģiska miegainība, neizprotams uzbudinājums –, tad tomēr ir jārīkojas. Dienā un darba laikā vari pa telefonu pakonsultēties ar ģimenes ārstu, bet, ja tas uzreiz neizdodas, zvani neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai – 113.

    Ja mājās ir kovida pacients, protams, jāievēro distance, vēlams, lai saslimušajam būtu sava istaba, kuru viegli vēdināt, tāpat vīram un sievai uz slimības laiku nevajadzētu gulēt vienā gultā. Slimniekam, vismaz laikā, kad telpā uzturas citi mājinieki, jāliek vienreizējā sejas maska. Arī aprūpētājiem jābūt maskās un vienreiz lietojamos cimdos.

    Tomēr tuviniekiem nav jāizvācas no mājas pavisam, jo viņi ir kontaktpersonas, un tik un tā jāievēro pašizolācija un arī pašiem jāvēro savs veselības stāvoklis.

    Ja tuvinieki redz, ka pacienta elpa kļūst aizvien apgrūtinātāka, ka viņa ādas krāsa izteikti mainās – ir ļoti bāla vai pat zilgana –, nepieciešama ārsta konsultācija. Ja situācija attīstās strauji, tad gan nav ko gaidīt, jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, turklāt noteikti gan jāsaka, ka pacients ir kovida pozitīvs, gan jānosauc simptomi, piemēram, elpas trūkums.

    Veiksmīgi, ja kovida pacientam, kura stāvoklis pasliktinās un kuram jāsauc neatliekamā palīdzība, to piesaka ģimenes ārsts, nevis pats pacients. Dakteris varēs klīniski pamatot, sniegt visu būtisko informāciju, jo reizēm pacients to var aizmirst. Taču, ja veselības stāvoklis pasliktinās strauji un ģimenes ārsts nav sazvanāms, nekas nav jāgaida – zvani 113.

    3. situācija

    Ja esi riska grupā un jūti, ka sākas saaukstēšanās simptomi.

    • Par riska grupu šobrīd tiek uzskatīti cilvēki vecumā pēc sešdesmit, tie, kam ir hroniskas slimības, piemēram, cukura diabēts, astma, sirds un asinsvadu slimības. Tāpat tie, kuri nesen izslimojuši smagu slimību vai pārcietuši operāciju, tādēļ viņu imunitāte ir novājināta.
    • Jāsatraucas nav, jo arī visos šajos gadījumos kovida norise var būt viegla. Tomēr te ir nianses. Pirmā – ar testēšanu nav jāgaida. Pat ja ir tikai viens simptoms, drošāk ir pārbaudīties un zināt – ir vai nav kovida. Otra – ja tiek apstiprināts kovids un atveseļošanās norit mājās, jāzina, ka šiem cilvēkiem strauji var kļūt sliktāk.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē