• Klāt sakņu rakšanas un ziepju vārīšanas laiks

    Pašas rokām
    Kristiāna Kalniņa
    Kristiāna Kalniņa
    18. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Līdz ar ražas novākšanas darbiem dārzā var aktīvi gatavot savvaļas augu krājumus ziemai – jāsteidz sarakt saknes, izžāvēt un samalt ozolzīļu kafiju, un tieši tagad ir laiks savārīt, iespējams, pirmās mūžā īstās augu ziepes. Konsultē Nitja Rūpa, zālīšu pazinēja, žēlsirdības misija Dzīvības ēdiens.

    Rudens velte siespējams izmantot ļoti dažādos veidos – no matu krāsām un kafijas līdz ziepēm!

    • Samteņu safrāns

    Izrādās, ka samteņu ziedi ir ēdami. Rudens sākumā tie jāievāc un jāizžāvē, kā arī sīki jāsasmalcina. Tad tos var nolikt glabāties un, kad nepieciešams, izmantot safrāna vietā, piemēram, pie mīklas. Samteņu ziedu pulveris piedod ēdienam īpašu smaržu, krāsu un garšu.

    • Dadža sakne kā sēnes

    Sakne jānomazgā, jāizžāvē un tad var cept uz pannas kā piedevu ēdienam. Dadža sakne garšo līdzīgi sēnēm, un, protams, to var uzglabāt arī gatavošanai ziemā. Tad dadža sakne pēc izžāvēšanas jāsagriež šķēlītēs vai jāsarīvē un jāglabā stikla burkā, bet ik pa laikam sarīvēto sakni var pievienot ēdieniem kā gardu piedevu.

    • Garšas pastiprinātājs no vārpatas

    Vārpata ir ļoti salda. Lai sakni lietotu uzturā, tā kārtīgi jānomazgā, jāizžāvē un pēc tam jāsamaļ, līdz izveidojas pulverītis, līdzīgs pazīstamajai Vegetai. Klāt var piemalt arī izžāvētu pienenes sakni, sasmalcinātus žāvētus burkānus – un neviens pat neticēs, ka šādu garšvielu var pagatavot no dārznieku un zemnieku nīstās vārpatas saknes! To zupās un buljonos var izmantot visu ziemu.

    • Laiks ozolzīļu kafijai

    Kad ievāktas pirmās kritušās ozolzīles, vari pagatavot ozolzīļu kafiju. Zīles jāizžāvē, jāsamaļ, un pulveris gatavs kafijas vārīšanai. Garšas dažādošanai var piejaukt samaltu pieneņu sakni, kā arī maltus rudzu vai miežu graudus. Ar šīm izejvielām var eksperimentēt dažādās proporcijās, lai saprastu, kādas kafijas garšas nianses ir vistīkamākās.

    • Marinētas kreses

    Jau ierasts, ka ēdamas ir kreses lapas, taču arī kreses zieda pogaļa pēc nogatavošanās ir lietojama uzturā, un tā garšo līdzīgi mārrutkiem. Šīs pogaļas rudenī var iemarinēt, un sanāk garda uzkoda.

    • Matu krāsa no cūku pupu pākstīm

    Ja esi drosmīga, vari paeksperimentēt ar dabas veltēm matu kopšanā. Piemēram, no cūku pupām, izrādās, sanāk laba matu krāsa. Nevārītas cūku pupas izlobi no pākstīm un gatavo, kā ierasts, bet pākstis sažāvē, līdz tās kļūst tumšas. Tad samal pākstis pulverī, un šis pulveris arī būs krāsa matiem. To var lietot kā hennu – atšķaidīt ar ūdeni un krāsot! Sanāks tumšs, piesātināts tonis, bet svarīgākais – tāda matu krāsa ir absolūti dabiska.

    Baldriāna ziepes un veļas mazgāšanas līdzeklis

    Baldriāns ir augs, kura pilnīgi visas daļas var izmantot ziepju un mazgāšanas līdzekļa gatavošanā. Sakne būs piemērotāka veļas mazgāšanas līdzekļa pagatavošanai, savukārt no ziediem, lakstiem un stumbra sanāk labas, dabiskas izcelsmes ķermeņa ziepes.

    Vajadzēs:

    baldriāna saknes vai lakstus

    eļļu

    ūdeni

    Pagatavošana

    Pēc novākšanas sasmalcinātas baldriāna saknes vai lakstus aplej ar ūdeni proporcijā 1:1, maisījumu vāra uz lēnas uguns, līdz ūdens kļūst duļķains. Tad savārīto augu maisījumu nokāš bļodā.

    Tikmēr citā traukā sagatavo eļļu – tik daudz, cik sanācis augu novārījuma pēc nokāšanas. Eļļu uzkarsē ūdens peldē un tad tai pievieno augu novārījumu. Visu samaisa, salej mazākos trauciņos un ļauj masai sacietēt. Ja vēlas, ziepju masai var pievienot dažādu augu ziedlapiņas vai ēteriskās eļļas. Izvēloties interesantas formas trauciņus, arī baldriānu ziepju gabaliņš pēc sacietēšanas būs glītāks.

    IEVĒRO! Ziepes nedrīkst vārīt tajos pašos traukos, kurus izmanto ēdiena gatavošanai. Ziepju gatavošanas gaitā maisījumu nedrīkst atstāt bez uzraudzības, lai kāds no mājiniekiem nepārprot un skaisto, formiņās pildīto masu nepagaršo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē