• Kāpēc man ir slikta dūša?!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējās dienās slikti jūtos – sāp galva, ir slikta dūša. Vai es būtu ar kaut ko saindējusies? Atbild farmaceits Vadims Brižaņs.

    Lasītājas jautājums: Pēdējās dienās slikti jūtos – sāp galva, ir slikta dūša. Vai es būtu ar kaut ko saindējusies? It kā nekas tāds nav ēsts – ne kūkas ar krēmu, ne piena produkti, ne aizdomīga gaļa. Faktiski ēst vispār negribas. Kādas zāles palietot, lai uzlabotu pašsajūtu?

    Atbild Vadims Brižaņs:

    Pirms ķerties pie medikamentiem, padomājiet, vai pietiekami bieži padzeraties. Iespējams, slikto pašsajūtu izraisa dehidratācija – organisma atūdeņošanās, kas karstā laikā notiek straujāk, jo vairāk svīstam. Īpaši ātri atūdeņojamies, ja karstumā vēl kustamies – fiziski strādājam, pludmalē spēlējam bumbu vai tamlīdzīgi.Smadzeņu asinsvadi karstumā paplašinās – tas izraisa galvassāpes. Pievienojas citi simptomi – nelabums, vemšana. Kopējā sajūta ir kā uz paģirām. Tā notiek, jo izsvīstam ne vien šķidrumu, bet arī organisma darbībai nepieciešamas minerālvielas.

    Piemēram, par magnija trūkumu var liecināt muskuļu krampji. Zaudētais jākompensē padzeroties. Karstā laikā jādzer vairāk – divi, trīs litri šķidruma dienā.

    Lai ar ūdeni no organisma neizskalotu vēl vairāk vērtīgo elektrolītu, arī tie jākompensē: jādzer nevis parasts ūdens, bet tam jāpievieno nedaudz sāls un cukura (cukurs mazliet piepalīdz ūdenim uzsūkties).

    Šādu maisījumu var pagatavot arī no speciāla aptiekā nopērkama pulvera, kas satur kāliju, nātriju, magniju, kalciju un cukuru, tas būs vērtīgāks par vienkāršu sāls un cukura šķidrumu. Šāds pulverītis, ko dehidratācijas novēršanai lieto arī smagu caureju gadījumā, jāiejauc lielā daudzumā ūdens un tad jādzer. Ja simptomi nemazinās, jāmeklē citi cēloņi.

    Par jūsu ēstgribu runājot, jāteic, ka parasti pēc šāda dehidratācijas izraisīta nelabuma un galvassāpēm negribas ēst pat veselu dienu vai divas. Toties pēc tam uzrodas apetīte kā vilkam – gribas ēst visu pēc kārtas un daudz. Vispareizāk būtu neļauties šādai ēšanas lēkmei, bet, ja tomēr nespējat turēties pretī, iedzeriet kādu gremošanu veicinošu preparātu – tā izvairīsieties no tādiem gremošanas sistēmas traucējumiem kā vēdera uzpūšanās, smaguma sajūta vēderā vai burkšķēšana.

    Fermentu preparāti palīdzēs jūsu organismam sašķelt taukus un olbaltumvielas, taču ņemiet vērā – tie ir iedarbīgi vien tad, ja tos lieto ēšanas laikā. Cik daudz jālieto? Piemēram, pangrolu drīkst iedzert četras kapsulas. Šādi rīkoties varu ieteikt arī tad, ja gaidāma kāda ballīte ar bagātīgi klātiem galdiem, kad būs grūti atturēties no daudzo gardumu nobaudīšanas. Lai gan pareizāk un veselīgāk, protams, būtu, kā saka, ēst ar galvu!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē