• Kāpēc kompensējamos medikamentus turpmāk izrakstīs citādi?

    Veselība
    Aiva Alksne
    25. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No 1. aprīļa stāsies spēkā jauna kārtība, kā tiks izrakstītas kompensējamās zāles. Ar saukli Ārstē zāļu aktīvā viela, nevis nosaukums! turpmāk valsts apmaksās tikai lētākos medikamentus. Atbild uz jautājumu Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens un Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs.

    Latvijas iedzīvotāji par kompensējamajām zālēm līdzmaksājumos samaksā 25 miljonus eiro, jo pērk dārgas zāles, kaut gan pieejamas tādas pašas iedarbības zāles par zemāku cenu. Lai cilvēki turpmāk vairs nepārmaksātu par zālēm, no 1. aprīļa Latvijā ārsti kompensējamo zāļu receptē norādīs tikai zāļu aktīvo vielu, nevis zāļu nosaukumu. Savukārt aptiekā no zālēm ar vienādu aktīvo vielu pacientam izsniegs zāles ar zemāko cenu. Šāda kārtība darbojas jau mūsu kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā, arī Vācijā, Somijā, Nīderlandē, Dānijā, Zviedrijā un citās Eiropas valstīs.

    Veselības ministre Ilze Viņķele pārliecināta, ka jaunie noteikumi liks arī zāļu ražotājiem pārskatīt savu cenu politiku un piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem par lētākām cenām zāles, kas iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Savukārt naudu, ko līdz šim iedzīvotāji tērēja līdzmaksājumos, turpmāk viņi varēs atvēlēt citām savas veselības vajadzībām. «Kā vienu no problēmām veselības aprūpē lauku ģimenes ārsti min nepietiekamo cilvēku rocību – viņi nespēj iegādāties visas zāles, ko ārsti izraksta, līdz ar to slimības paliek pusārstētas,» norāda veselības ministre. Naudas trūkuma dēļ nedrīkstētu būt situācija, ka cilvēks ārstē asinsspiedienu, bet neārstē, piemēram, cukura diabētu.

    ! Jau šobrīd kompensējamo zāļu sarakstā cenas samazinātas vairāk nekā 250 zālēm un saņemti 17 pieteikumi par jaunu medikamentu iekļaušanu tajā.

    Jau šobrīd izskan bažas, ka jaunā kārtība varētu radīt cilvēkos neskaidrību, jo viņi ir pieraduši pie konkrētām zālēm, kuras tagad nāksies mainīt pret citām. Pirmkārt, iedzīvotāju aptaujas liecina, ka cilvēki nemaz nezina, ka viņa medikamentam ir arī lētāka alternatīva. Otrkārt, jauno zāļu izrakstīšanas kārtību izskaidrot pacientam būs ārsta uzdevums. Treškārt, jā, patiešām var būt gadījumi, kad cilvēkam pēc iekšējo orgānu transplantācijas medikamentu terapijas maiņa nav pieņemama. Vai arī – no citām zālēm pacientam ir bijušas blaknes vai ir alerģija pret kādu no zāļu palīgvielām. Tad ārsti varēs izrakstīt zāļu komerciālo nosaukumu, norādot tam medicīnisku pamatojumu. Tas būs iespējams 30% gadījumu no visām kompensējamo zāļu receptēm, ko ārsts gada laikā izraksta.

    Sarunā ar ārstu izlem!

    Ja lietosi valsts kompensējamās zāles, tad ārsts izrakstīs kompensējamo zāļu recepti, norādot tajā aktīvo vielu. Ja vēlāk tomēr pārdomāsi un aptiekā vēlēsies pirkt dārgākās zāles, šī recepte tev nederēs. Būs jāprasa ārstam cita recepte. Tad zāles būs jāpērk par saviem līdzekļiem, samaksājot pilnu cenu. Piemaksāt par dārgākām valsts kompensējamām zālēm aptiekā turpmāk vairs nevarēs! Tāpēc sarunā ar ārstu uzreiz izlem, kādas zāles vēlēsies iegādāties.

    Ņem vērā!

    *Zālēm ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību var būt dažādi ražotāji, nosaukumi, izskats, tādēļ ir iespējams, ka farmaceits izsniegs zāles, kuru iepakojums, krāsa vai forma atšķirsies no ierastajām, bet to terapeitiskā iedarbība būs tikpat efektīva.

    *Ja aptiekā šobrīd nav pieejamas izrakstītās kompensējamās zāles, farmaceits tev tās var pasūtīt. Ja zāles nepieciešamas uzreiz, piezvani uz citu aptieku vai vērsies tajā.

    * Zāļu pieejamības pārtraukumi ik pa laikam notiek visā Eiropā, ne tikai Latvijā. Lai gan ļoti daudzas aktīvās vielas tiek ražotas Ķīnā, šobrīd to ražotņu kapacitāte zāļu piegādi neietekmē. Zāļu valsts aģentūra prognozē, ka saistībā ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19 zāļu piegādes pārtraukumu Latvijā izjutīsim gada otrajā un trešajā ceturksnī.

    *Lai pacientiem būtu jāmaksā mazāk par zālēm, ārsts kompensējamo zāļu receptē no 1. aprīļa norādīs tikai zāļu aktīvās vielas nosaukumu. No zālēm ar vienādu aktīvo vielu un iedarbību valsts maksā par tām (kompensē), kurām ir zemākā cena.

    *Ja būs medicīnisks pamatojums, ārsts kompensējamo zāļu receptē norādīs un valsts pacientam kompensēs arī dārgākas zāles ar tādu pašu aktīvo vielu un iedarbību. 

    *Zāļu aktīvās vielas jeb starptautiskais nepatentētais nosaukums ir norādīts uz zāļu iepakojuma maziem burtiem un nereti slīprakstā, un tas ir arī lasāms visu zāļu lietošanas instrukcijās. Šis nosaukums uz iepakojuma atrodas līdzās lielajiem burtiem uzrakstītajam konkrēta ražotāja ieviestajam zāļu nosaukumam. 

    Vai zemākas cenas references zāles ir tikpat kvalitatīvas?

    Atbild Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens

    «Aktīvā viela ir zāļu galvenā ārstējošā viela, tā ir uzrakstīta uz visiem iepakojumiem latīniski, lai to saprastu ārsti un farmaceiti visā pasaulē vienādi. Pirms zāles ar jaunām aktīvām vielām tiek pārdotas, Zāļu valsts aģentūra vienā no Eiropas Savienības valstīm pārliecinās, vai zāles pacientam palīdz uzlabot veselību, pārliecinās, ka zāles ir drošas un neizraisa tādas blakusparādības, kas ir tik smagas, ka neatsver ieguvumu veselībai, un vai tablete satur nepieciešamo aktīvo vielu un palīgvielas, kas veido zāļu krāsu un formu, un tajās nav nekā lieka. Un šim uzņēmumam, kas zāles reģistrējis, ir ekskluzīvas tiesības vienīgajam pārdot šo aktīvo vielu, lai tas var atpelnīt savu ieguldījumu zāļu izpētē. Pēc 10 gadiem arī citi uzņēmumi drīkst ražot šo aktīvo vielu – viņi ienāk zāļu tirgū un nospiež uz leju arī cenu. Bet pirms tam uzņēmumam ir jāpierāda, ka zāles tiks ražotas tikpat augstā kvalitātē un ka aktīvā viela cilvēka ķermenī nonāks līdzvērtīgā daudzumā. Turklāt izejvielas zālēm ar vienu aktīvo vielu dažkārt nāk no vienas un tās pašas rūpnīcas. Tā kā par šīs aktīvās vielas drošību un iedarbību jau zinām 10 gadu, nav nepieciešams veikt jaunus pētījumus par šo zāļu iedarbību un drošību, kas rada izmaksu ietaupījumu.

    Līdz ar to daudzām zālēm atšķiras tikai iepakojums, zāļu izskats, palīgvielas, taču aktīvā viela, kas pacientu ārstē, ir viena un tā pati.  Šie pierādījumi jāsagādā kompānijai, kas zāles vēlas reģistrēt, savukārt viena no Eiropas zāļu aģentūrām šos pierādījumus novērtēs. Darbu mēs Eiropā nedarām dubultā, ja kompānija zāles vēlas pārdot vairākās valstīs, to novērtē tikai vienā valstī, savukārt pārējās zaļu aģentūras pārliecinās par novērtējuma kvalitāti.»

    Vai jaunā kārtība iespējama arī e-veselībā?

    Atbild Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs

    «Zāļu aktīvās vielas izrakstīšana valsts kompensējamo zāļu receptēs jau līdz šim ir bijusi ierasta prakse daudziem ārstiem arī Latvijā. Kopumā e-receptes E-veselības sistēmā regulāri izraksta aptuveni 2500 ārstu, bet laikā no 2019. gada janvāra līdz 2020. gada janvārim zāļu aktīvās vielas nosaukumu receptēs kopumā izrakstījuši 1808 ārsti. Savukārt 2020. gada janvārī vien zāles ar aktīvo vielu vairāk nekā 70% gadījumu izrakstījuši aptuveni 3,5% ārstu. E-veselības sistēma jaunajai e-recepšu izrakstīšanas kārtībai ir gatava. Šobrīd apzinātas iespējas padarīt aktīvās vielas izrakstīšanu ērtāku un ātrāku, jo salīdzinājumā ar oriģinālo medikamentu izrakstīšanu aktīvās vielas izrakstīšana ārstam ir nedaudz darbietilpīgāks process. Taču, izrakstot recepti atkārtoti, sistēmā saglabājas tās sagatave un nav nepieciešams recepti rakstīt no jauna.»

    ! Lielākā daļa pacientu, kuri līdz šim lietojuši lētākās references zāles, kas ir kompensējamo zāļu sarakstā, arī turpmāk varēs lietot sev ierasto medikamentu, jo Nacionālais veselības dienests izvērtējis, ka vairāk nekā 85% gadījumu references medikamenti sarakstā nav mainījušies. 

    Vairāk noderīgu padomu ārkārtas situācijā uzzini Ievas Padomu Avīzē. Nopērkama arī elektroniski!

    • Aktuālā informācija, kas jāzina par COVID-19 Latvijā.
    • Kā ārsts turpmāk izrakstīs kompensējumos medikamentus?
    • Kam un kāpēc liedz pieeju valsts noslēpumiem?
    • Kā pagatavot garšīgu ozolzīļu kafiju?
    • Kā pareizi dezinficēt māju?
    • Trīs svarīgi jautājumi par sievišķiem hormoniem.
    • Recepte slaidākam viduklim.
    • Kura gūžas protēze labāka?
    • Kādu materiālu izvēlēties siltumnīcas būvei.
    • Kā visagrāk tikt pie jaunajiem kartupeļiem?
    • Kā pagatavot jaunu abažūru lampai?
    • Garšīgi ēdieni no griķiem.
    • Ātrā soļanka – zupa vairākām dienām.
    • Labi produkti, ko vērts ielikt iepirkuma grozā.
    Ievas Padomu Avīze nr12

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē