• Kad jādomā par plakstiņu operāciju

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar laiku tvirtumu zaudē ne tikai āda uz kakla, rokām, sejas, bet arī plakstiņi – tie noslīd un pārkaras pār acīm kā aizkars. Vienīgais, kas var palīdzēt, ir plakstiņu korekcijas operācija – blefaroplastika.

    Pati plakstiņu operācija parasti notiek lokālā anestēzijā, tātad atsāpināta tiek tikai griezuma vieta. Proti, tieši zem ādas tiek injicēts atsāpinošs medikaments – līdzīgi kā pie zobārsta. Injekcija ir nedaudz sāpīga, taču tas ir ļoti īsu mirkli. Operācijas ilgums, ja jāoperē tikai augšējie vai tikai apakšējie plakstiņi, ir aptuveni 30 minūtes, bet, ja abi komplekti, tad stunda. Pacienti bieži vien saka: «Man, lūdzu, tikai noņemiet to lieko ādiņu…» Bet tā tas nenotiek – tiek rekonstruēts viss plakstiņš.

    Acs apakšējo plakstiņu var salīdzināt ar šūpuļtīklu – viena tā mala ar saitēm ir piestiprināta pie deguna, otra – acs ārējās malas, bet vidus, ja tā drīkst izteikties, plandās. Ja plakstiņu pastiepj, āda izstaipās un nokarājas kā maiss. Kāpēc? Pie vainas ir tauku spilventiņi, kas mitinās aiz acs ābola, pildot bufera funkciju. Citiem vārdiem sakot, tie pasargā acis no traumas, lai, viegli uzspiežot, acs ābols uzreiz netiktu savainots. Dzīves laikā šie tauciņi savairojas, un, kad to ir vairāk, nekā vajadzīgs, tie spiežas laukā, izstaipot ādu zem acīm un radot slimīgu izskatu. Agrāk bija viena metode, kā cīnīties ar šo problēmu, – visu lieko nogrieza. Taču mūsdienās ir vairāki veidi, kā šos maisiņus likvidēt. Viens no tiem – pārbīdīšanas metode. No vietas, kur tauku par daudz, tos pārbīda tur, kur to trūkst, šādi izlīdzinot kontūru un padarot skatienu jaunāku un simetriskāku, dzirkstošāku. To dara ar lāzeru vai skalpeli. Ja pēc tauku pārbīdīšanas vēl arvien ir pārāk daudz liekas ādas, to var savilkt, lai nenokarājas.

    Plakstiņu sadzīšana, rehabilitācija ir pakāpenisks process, tas ilgst līdz divām nedēļām. Sākumā tūska ir visiem, var arī parādīties kāds zilumiņš. Lai mazinātu nepatīkamās izpausmes, uz plakstiņiem iesaka likt atvēsinošus gela spilventiņus. Dažas dienas pēc operācijas profilaktiskā nolūkā jālieto antiseptiski acu pilieni. Svarīgi arī ievērot mierīgu režīmu! Būtībā ir jāizvairās no jebkā, kas rada asinsvadu paplašināšanos un strauju asinsspiediena paaugstināšanos atveseļošanās laikā. Tāpēc nav ieteicams strauji kāpt pa kāpnēm, noliekt galvu uz leju, piemēram, sienot kurpes, karsēties pirtī, lietot alkoholu, smēķēt. Brūcei jābūt tīrai, lai nerastos infekcija. Pēc septiņām dienām noņem šuves, bet vēl nedēļu turas piepampums. Tomēr ar katru dienu tas kļūst mazāks un mazāks. Noteikti rēķinies, ka arī pēc šīm divām nedēļām tev vēl nebūs ideālas acis – viss stabilizējas triju mēnešu laikā.

    Blefaroplastikas rezultāts ir uz mūžu. Vajadzība pēc atkārtotas augšējo plakstiņu operācijas rodas ļoti reti.

    Ja vajadzīga estētiskā operācija, protams, jārēķinās, ka tas būs maksas pakalpojums. Ja iemesls ir medicīnisks – operācija nepieciešama, lai saglabātu redzi, – tad par valsts naudu. Piemēram, onkoloģiski veidojumi uz plakstiņa, izteikts plakstiņu noslīdējums, rekonstrukcija pēc traumas, asaru kanālu, asaru dziedzeru problēmas, ja izmaiņas plakstiņos radušās pēc kataraktas… Taču, ja uz plakstiņa ir dzimumzīme, kuru tu gribi noņemt izskata dēļ, tas jau notiks par maksu. Tāpat pie kosmētiskās sadaļas pieder papilomas, kas neskar acs ābolu, sīkas cistiņas bez iekaisuma, kā arī nelieli, dzeltenīgi veidojumi plakstu ādā, kas parasti ir holesterīna vai citu lipīdu izgulsnējumi.

    ! Plakstiņi ir ļoti svarīgi!

    No plakstiņu uzbūves, to formas un funkcionēšanas zināmā mērā atkarīga acs kā redzes orgāna veselība. Visas dezinficējošās un barības vielas atrodas asarās, un, tikai pateicoties plakstiņiem, tās optimāli sadalās pa acs ābolu un radzeni. Pasliktināt acs plakstiņa funkciju var ne tikai plakstiņa noslīdējums, bet arī neveiksmīgi veikta plakstiņa korekcijas operācija. Piemēram, kad augšējam plakstiņam nogriezts par daudz it kā nošļukušās ādiņas un tas vairs nespēj pilnībā nosegt aci.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē