• Kad ir manas auglīgās dienas?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    7. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zināt savas auglīgās dienas ir svarīgi gan tad, ja gribi bērniņu, gan arī tad, ja mazuli nevēlies. Skaidro: Dr. Vēsma Kažociņa, ginekoloģe privātpraksē.

    Savā praksē esmu novērojusi, ka sievietes bieži vien neizprot savu menstruālo ciklu. Taču tas būtu svarīgi – ne tikai tādēļ, lai plānotu grūtniecību vai izsargātos no tās, bet arī tādēļ, lai zinātu, kāpēc cikliski mēdz atkārtoties sāpes vēderā.

    Ko stāsta ķermenis

    Parasti pāris dienu pirms ovulācijas, kad nobriedusī olšūna atbrīvojas no pārplīsušā olnīcas folikula un ir gatava apaugļoties, parādās pastiprināti gļotaini un staipīgi izdalījumi no maksts, jo hormonu ietekmē sašķidrinās dzemdes kakla gļotu korķis un atveras dzemdes kakliņš, lai spermatozoīdi vieglāk un ātrāk iekļūtu savā galamērķī.

    Uz pāris dienām var būt uzpūties vēders, jutīgas krūtis, sāpes vēdera lejasdaļā, dūrieni vai sāpes sānos. Tas nozīmē, ka izaugušais folikuls luteinizējošā hormona ietekmē, kas nodrošina ovulāciju, strauji piebriest un pārplīst, bet vēderā iztecējušais šķidrums kairina vēderplēvi.

    Sievietes, kuras nerēķina savas auglīgās dienas, sajūtot šādus simptomus, nereti nobīstas un domā, vai nav radies ginekoloģisks iekaisums. Taču ovulācijas sāpes var viegli atšķirt no iekaisuma izraisītām sāpēm, jo precīzi iespējams noteikt to laiku. Tomēr, ja agrāk ovulācija nav bijusi sāpīga, iesaku pārliecināties, vai nav radies iekaisums, kura dēļ olnīcas kļuvušas pastiprināti jutīgas.

     Ja vēders ir sāpīgs un uzpūties, atgulies uz sāniem, saliec kājas, ieņem pozīciju, kurā sāpes atlaižas, un paguli!

    Pretsāpju zāles akūtu sāpju gadījumā gan nebūtu ieteicams dzert, jo tās var nomaskēt problēmu. Parasti, mierīgi paguļot, sāpes rimst un uztraukumam nav pamata. Taču, ja plīsušais folikuls ir liels un izdalās daudz folikulārā šķidruma, sāpes var būt tik stipras, ka pat nākas saukt ātro palīdzību. Iespējams, plīsis kāds lielāks olnīcas asinsvads un vēderā izplūdušas asinis. Tad nāksies veikt laparoskopisku operāciju.

     Ir sievietes, kas ovulāciju jūt regulāri, citas – tikai reizēm.

    Tāpat kā mēnešreizes mēdz būt vieglas un nelielas, tā arī ovulācijas pazīmes, tāpēc ne visas sievietes tās vienmēr ievēro.  

    Starp citu, arī ārsts ginekoloģiskajā apskatē var skaidri redzēt, ka pacientei ir auglīgās dienas. Tad dzemdes kakla kanāls kļūst caurspīdīgs un dzidrs kā acu zīlīte, tādēļ dakteri to dēvē par zīlītes simptomu. Parasti dzemdes kakliņš ir piebriedis un piepildīts ar baltām gļotām.

    Skaiti dienas!

    Standartā menstruālais cikls ilgst 27–29 dienas, taču var būt arī 21– 35 dienas. Klasiski ovulāciju aprēķina, no cikla garuma atņemot 14 dienas. Tātad, ja cikls ilgst 21 dienu, olšūna varētu būt nobriedusi apaugļošanai 7.–8. dienā, bet, ja tas ir 35 dienas, tad 20.–21. dienā.

    Olšūna pēc atbrīvošanās no olnīcas spēj apaugļoties 24 stundas, taču spermatozoīdi, gaidot tikšanos ar to, dzimumorgānos var dzīvot pat 3–5 diennaktis, kas noteikti jāņem vērā, rēķinot auglīgās dienas. Īpaši svarīgi tas ir sievietēm ar īsu (21–25 dienas) menstruālo ciklu, kad auglīgais laiks varētu būt no 7. līdz 11. cikla dienai.

    Pēdējā laikā daudzas manas pacientes paļaujas uz mobilo telefonu, kur speciāla programma automātiski rēķina auglīgās dienas. Arvien biežāk sievietes pat neatceras, kad bijušas pēdējās mēnešreizes, un skatās telefonā.

    Vislielākā apaugļošanās iespēja ir divas dienas pirms un divas dienas pēc nobriedušās olšūnas izdalīšanās. Taču nedrīkst aizmirst, ka ķermenis ne vienmēr darbojas precīzi kā pulkstenis. Menstruālo ciklu var sašūpot dažādi apstākļi: stress, kura mūsdienās ir pārpārēm, dažādas slimības, antibiotiku lietošana.

    It īpaši mūs ietekmē nesabalansētu diētu ievērošana, jo organisms nospriež, ka bada laiki nav piemēroti jaunas dzīvības ieņemšanai. Tad ovulācija var krietni aizkavēties vai vispār nenotikt.

    Visuzticamākais padomdevējs

    Lai noteiktu auglīgās dienas, sena metode ir bazālās temperatūras mērīšana, sākot ar mēnešreižu pirmo dienu, – ik rītu, nepieceļoties no gultas, taisnajā zarnā vai makstī. Lai izdarītu secinājumus, tas jāveic sešus mēnešus pēc kārtas. Ja temperatūra ir aptuveni 36,5 grādi, divas dienas pēc ovulācijas tā par pusgrādu paaugstinās. Šī metode ir diezgan ķēpīga, turklāt, manuprāt, grūtniecības plānošanai nav īsti efektīva, jo parāda, ka ovulācija jau notikusi.

    Visprecīzāk auglīgās dienas iespējams noteikt ar ovulācijas testu, urīnā mērot luteinizējošo hormonu, kas, tuvojoties ovulācijai, strauji paaugstinās. Skaties pamācībā informāciju, kurā cikla dienā atkarībā no tā garuma testēšana jāsāk. Testa strēmelīti iemērc urīnā vai iepilini tā pilīti uz plāksnītes vai lodziņā un gaidi – parādīsies viena vai divas svītriņas. Tas notiek līdzīgi, kā veicot grūtniecības testu, tikai ovulācijas testam jāizmanto pēcpusdienas urīns, lai rezultāts būtu ticamāks.

    Rīta urīns ir koncentrētāks, un atbilde var būt maldinoša.  

    Tests jāveic piecas dienas pēc kārtas – visu iespējamo folikulu plīšanas laiku –, kamēr parādās divas svītriņas. Tas liecina, ka ovulācija notiks 36–48 stundu laikā un, plānojot bērniņu, pienācis laiks pievērsties radošiem procesiem.  

    Svarīgi!

    • Ja gribi bērniņu, ķeries pie lietas jau pāris dienas pirms gaidāmās ovulācijas, lai spermatozoīdi laikus nokļūtu olvados. Tikai, lai tie paspētu nobriest, nebūtu vēlams mīlēties katru dienu.
    • Ja mazulis netiek plānots, kontracepcija jālieto vismaz divas trīs diennaktis pirms un pēc paredzamās ovulācijas.
    • Grūtniecība mēdz iestāties arī mēnešreižu laikā. Piemēram, ja menstruālais cikls ir īss un mēnešreizes garas, līdz pat septiņām dienām, arī tad var tik ieņemts bērniņš.

    Kad pie ārsta?

    Ja pusgada laikā, regulāri mīlējoties 2–3 reizes nedēļā, ņemot vērā auglīgās dienas un nelietojot kontracepciju, nav pieteicies mazulis, dodies pie ginekologa, lai veiktu analīzes un ultrasonogrāfiju. Ja nekāda problēma neatklājas, vīram jāpārbauda sperma, jo vairāk nekā pusē gadījumu, kad pāris netiek pie bērniņa, neauglīgs ir vīrietis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē