• Kā visātrāk tikt uz kājām, ja gadījies saķert rudens vīrusu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tiklīdz vasaras karstums atkāpjas un laiks strauji kļūst vēsāks un lietaināks, bērni sāk apmeklēt dārziņu vai skolu, aptiekās arvien biežāk vaicā pēc iesnu pilieniem un klepus zālēm. Noskaidrojam atbildes uz trim svarīgiem jautājumiem, kas rodas, ja skāris saaukstēšanās vīruss. Atbild ģimenes ārsti Ilze Skuja un Pauls Princis. 

    1. Saaukstējos, taču noteikti jābūt darbā. Kā visefektīvāk tikt uz kājām?

    Dr. Ilze Skuja: «Pats svarīgākais ir uzņemt daudz šķidruma un dabisko C vitamīnu. Pret saaukstēšanās vīrusiem speciālu zāļu nav. Var tikai atvieglot simptomus, taču, ja vien tie nav ļoti mokoši, ne vienmēr uzreiz vajag ķerties pie zālēm. Un derētu atcerēties, ka – slims uzreiz nevar kļūt vesels.

    Ja pašsajūta ir ļoti slikta, to var uzlabot un arī iesnas var mazināt, lietojot kombinētos preparātus, piemēram, Tylenol Cold vai Fervex, kas satur ne tikai paracetamolu vai ibuprofēnu, bet arī pseidoefedrīnu. Tikai jāņem vērā, ka šķīstošajos pulveros ir arī diezgan liels cukura daudzums, tāpēc jāuzmanās tiem, kam ir cukura diabēts.»

    !Nekad nav bijis pareizi iet uz darbu ar saaukstēšanās pazīmēm, taču tagad, kad aiz tām var maskēties arī kovids, vēl jo vairāk. Ja ir vīrusu infekcijas pazīmes, noteikti jāpaliek mājās un jāstrādā attālināti, lai vīrusus neizplatītu tālāk. Būtu jāveic Covid-19 tests.

     

    Dr. Pauls Princis: «Katram ir sava pieredze, un visefektīvākais līdzeklis atrodams izmēģinājumu ceļā. Pats esmu pārliecinājies, ka organismu labi spēcina C vitamīns lielā devā, līdz pat 2 gramiem dienā. Ja ir galvassāpes un virs 37,5 grādiem paaugstināta temperatūra, iesaku to samazināt, piemēram, lietojot paracetamolu. Tā rīkojos arī pats. Viens no pirmajiem saaukstēšanās simptomiem ir iesnas, un, ja tās labi ārstē jau pašā sākumā, reizēm infekcija nemaz nesākas. Degunu skaloju ar jūras ūdeni Humer un deguna gļotādas dezinficēšanai lietoju Rinogel Spray. Pieredze rāda, ka pret kakla sāpēm labi palīdz Isla Moss, Isla Mint un Strepsil, dažkārt arī Decatylen.»

    2. Mēdz sacīt: lieto vai nelieto zāles, iesnas tāpat pāries pēc nedēļas. Vai tās tomēr vajadzētu ārstēt?

    Dr. Ilze Skuja: «Jā, iesnas tāpat turpināsies nedēļu vai pat divas. Ja vien iespējams iztikt bez zālēm, labāk tikai ar jūras ūdeni izskalot degunu, un arī tad uzlabosies pašsajūta. Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie smagās artilērijas. Maigs, saudzīgs līdzeklis, kas nebojā deguna gļotādu, ir Rinogel. To, tāpat kā oksolīna vai larifāna ziedi var iesmērēt bērnam degunā, lai profilaktiski aizsargātu no saslimšanas, kad dārziņā citiem ir iesnas. Taču, ja iesnas ļoti apgrūtina elpošanu un tāpēc ir izteikti traucēts miegs, pieļaujams trīs, maksimums, piecas dienas pilināt degunā asinsvadus sašaurinošus pilienus, piemēram, Olynth vai Xymelin. Palīdzēs arī sīrups Rinodeks, kas satur pseidoefedrīnu, un Rinodeks Plus sīrups, kas vienlaikus mazinās klepu, kā arī Actifed sīrups vai tabletes.

    Ja iepriekš bijušas situācijas, kad iesnas pārgājušas vidusauss vai deguna blakusdobumu iekaisumā vai arī fonā ir alerģiska slimība un ir bojāta deguna gļotāda, iesnas noteikti vajag ārstēt un doties pie ārsta, kurš nepieciešamības gadījumā izrakstīs stiprākus kortikosteroīdus saturošus vai anibakteriālus deguna pilienus.»

     

    Dr. Pauls Princis: «Iesnas ir jāārstē, jo, darot to pareizi, iesnas tomēr neturpinās septiņas dienas, bet pāriet trijās dienās. Savukārt, ja gaida, kad iesnas pāries pašas no sevis, reizēm situācija var saasināties. Ikdienā redzu, ka pret visu veidu iesnām, izņemot alerģiskās iesnas, labi palīdz jūras ūdens Humer kombinācijā ar Rinogel Spray. Tā dēvētie dekongestanti, kas satur ksilometazolīnu vai tam līdzīgas vielas, atvieglo pašsajūtu, taču sašaurina deguna gļotādas asinsvadus un var izraisīt pieradumu, tādēļ lietojami ne ilgāk par nedēļu. Īpaši ar šiem pilieniem jāuzmanās, ja ir glaukoma, jo tie var paaugstināt acs spiedienu.»

    3. Kā vislabāk stiprināt imunitāti, lai neslimotu?

    Dr. Ilze Skuja: «Mana pieredze liecina, ka vissvarīgākais ir svaigs gaiss, atpūta, fiziskas aktivitātes, laikapstākļiem atbilstošs apģērbs, lai nesakarstu un pēc tam neatdzistu. Vasarā un rudenī vajag maksimāli uzņemt C vitamīnu dabiskā veidā ar ogām un ogu morsu. Ja tomēr gadījies saaukstēties, ieteicams lietot lielas C vitamīna devas atbilstoši vecumam un svaram. Vislabāk C vitamīnu lietot kombinācijā ar cinku. Nedrīkst aizmirst, ka imunitātes nodrošināšanai ir svarīgs D vitamīns. Optimāli tam asinīs jābūt 45–50 ng/ml vai vismaz 30 ng/ml. Taču, kad maniem pacientiem uztaisa analīzes, tas bieži vien ir starp 16 un 20 ng/ml – tātad krietni par maz!»                              

    Dr. Pauls Princis: «Galvenais ir kustīgs dzīvesveids un ūdens procedūras, aplaistoties ar vēsu ūdeni. No uztura bagātinātājiem ilgstošai un regulārai lietošanai iesaku omega-3 taukskābes, zivju eļļu un D3 vitamīnu.

    Ja saaukstēšanās vīrusi tomēr izrādījušies stiprāki par mums un esam saslimuši, palīdz lielas C vitamīna devas: bērniem dienā līdz 1 gramam, pieaugušajiem līdz 2 gramiem, 7–14 dienas atkarībā no tā, vai simptomi saglabājas vai pāriet. Jebkuras infekcijas vieglāk un ātrāk pāriet, ja uzņem daudz šķidruma, kvalitatīvi izguļas un atpūšas.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē