• Kā kopt zobus ābolu laikā?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kurš tad nezina, kā ir, kad ogu un ābolu laikā zobi atmizojušies. Ko darīt, lai tiem neskādētu vēl vairāk?

    *Iespējams, tiešām ir kāds cilvēks, kurš nezina, kā tas ir, kad atmizojas zobi. Un tas nozīmē gan to, ka viņam itin nemaz nav bojāta zobu emalja, gan arī to, ka viņš nekad neēd daudz ogu un ābolu. Jo skābums, ko mutes dobumā rada ogas un augļi lielos daudzumos, spēj atmizot jebkuru zobu emalju. Un tad ir tā: «Au, sāp!»

    *Labākais, ko šādā situācijā var iesākt – neskriet mazgāt zobus. Vismaz pusstundu, stundu. Vēlams muti paskalot ar ūdeni, bet zobu suka lai pagaida. Jo, uzreiz skrienot zobus pucēt, zobu emalja tiek viegli mehāniski traumēti (kā tas notiek jebkurā mazgāšanas reizē), un zobi kļūst vēl jutīgāki nekā pirms mazgāšanas. Tad skābe, kas vēl atrodas mutes dobumā, iekož vēl spēcīgāk. Kādu brīdi pēc ogu vai augļu ēšanas skābe ar siekalām vai ūdeni no zobiem ir aizskalojusies, un tad zobus var pucēt.

    *Tie, kuriem zobi īpaši jutīgi, var ņemt talkā speciālas zobu pastas, kas darbojas pret zobu emaljas atmizošanos. Turklāt šīs pastas var vakarā pēc zobu mazgāšanas rūpīgi neizskalot, lai iedarbība uz zobu emalju ir ilgāka un pamatīgāka. Vēl nopērkami arī speciālie mutes dobuma skalošanas līdzekļi, kas stiprina zobu emalju, bet to iedarbība ir īsa, tāpēc var iztikt arī ar labu un īpaši pielāgotu zobu pastu.

    *Ogu un ābolu laikā var meklēt zobu pastas, kas satur dzeramo sodu. Lai arī tās skaitās abrazīvākas, šajā reizē lielākais labums ir tas, ka soda dara mutes dobuma vidi sārmaināku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē