• Ja plakstiņi aizsedz pasauli. Var palīdzēt operācija!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pathdoc/Shutterstock.com
    Bēdpilno sejas izteiksmi un maisiņus zem acīm mūsdienās pavisam vienkārši var izlabot ar plakstiņu korekcijas palīdzību.
    • Kāpēc vieniem plakstiņi noslīd vairāk, citiem mazāk?

    To nosaka gēni, hormonālās izmaiņas un blakusslimības. Svarīgs arī cilvēka dzīvesveids, vai viņš apmeklē kosmetologu, sliktie paradumi un kosmētikas lietošana. Pacienti parasti sūdzas, ka nevar atvērt aci, noslīdējušais plakstiņš traucē skatīties. Dažkārt plakstiņu noslīdējums mēdz radīt izmaiņas redzes laukā, defekts konstatējams arī redzeslauka izmeklējumā.

    • Ko dod plakstiņu operācija?

    Tā nepieciešamas ne tikai tāpēc, lai uzlabotu izskatu un atvadītos no skumjām acīs, bet arī medicīnisku iemeslu dēļ – lai noslīdējusī plakstiņu āda netraucētu redzēt. Pie medicīniska rakstura izmaiņām pieskaitāmas arī situācijas, kad plakstiņš sāk iegriezties pret acs ābolu (entropijs) un skropstas pastāvīgi beržas pret aci, radot kairinājumu un iekaisumu. Vai, tieši pretēji, plakstiņš sāk izvērsties uz āru (ektropijs), rezultātā acs pastāvīgi asaro un iekaist.

    • Kā notiek plakstiņu korekcijas operācija?

    Pirms operācijas precīzi tiek nomērīts ādas apjoms, kuru nepieciešams noņemt. Pacientam pirms paredzētās operācijas nāksies atcelt antikoagulantu lietošanu un hormonālo terapiju. Ņemot vērā, ka lielākoties šāda veida terapija tiek nozīmēta pēc medicīniskām indikācijām, pirms tam nepieciešams konsultēties ar savu ārstējošo ārstu. Operācijas dienā nedrīkst lietot dekoratīvo kosmētiku.

    Būtiski pirms paredzētās operācijas izvairīties no alkohola lietošanas vismaz 7 dienas, kā arī operācijas dienā nedrīkst smēķēt, jo tas var ietekmēt dzīšanas procesus pēcoperācijas periodā.

    Augšējo plakstiņu operācijas gaita ir šāda: tiek noņemta liekās ādas kroka un izņemti arī liekie taukaudi, kas atrodas starp aci un acs dobumu jeb orbītu un kuriem ir amortizējoša funkcija.

    Operācijas beigās operētā vieta tiek slēgta ar šuvēm, kuras tiks noņemtas septītajā dienā pēc operācijas.

    Svarīgi! Ja pirmajās 12 stundās operētā acs pēkšņi pietūkst, kļūst sāpīga un ir ierobežotas acs kustības tik ļoti, ka to vairs nevar pagrozīt, ātri jāzvana savam operējošam ārstam vai jābrauc uz acu traumu punktu, kas atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Biķernieki, kā arī Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Līdz slimnīcai vajadzētu nokļūt 3–4 stundu laikā.

    • Vai operācija var palīdzēt arī tiem, kam zem acs pastāvīgi ir maisiņi, izteikta tūska?

    Bieži vien tās ir taukaudu trūces. Mūsu acs iegulst taukaudu polsterējumā, bet, laikam ejot, tarsoorbitālā fascija, kas notur taukus vajadzīgajā vietā, kļūst plānāka, un tie ieslīd zem plakstiņa ādas, veidojot papildu smagumu. Cilvēks var izjust nogurumu, nepatīkamu vai traucējošu spiediena sajūtu. Kad ir izveidojies fascijas vājums, radušos defektu iespējams likvidēt tikai ķirurģiski.

    Ja jāveic tikai augšējā plakstiņa plastika, pati operācija kopā ar sagatavošanos aizņem aptuveni stundu, apakšējā plakstiņa plastika mazliet vairāk – pusotras stundas.

    Parasti operācija tiek veikta lokālajā anestēzijā. Procedūra ir līdzīga zobārsta apmeklējumam: operējamā rajonā tieši zem ādas injicē atsāpinošu medikamentu, tādējādi pacients nejūt sāpes. Pēc dažām stundām, kad operācija beigusies, viņš var doties mājās. Savukārt, ja nepieciešama abu plakstiņu plastika, to veic vispārējā anestēzijā – procedūras ilguma dēļ.

    • Kāds ir atveseļošanās periods?

    Tas ilgst aptuveni divas nedēļas. Pēc operācijas sāpju parasti nav, var būt sūrstoša vai velkoša sajūta, taču šajā laikā jārēķinās ar tūsku un asins izplūdumiem ap operēto aci un acu asarošanu, kas ir īslaicīgi un pakāpeniski izzūd. Jo vecāks cilvēks, jo lielāki asinsizplūdumi var būt. Svarīgi arī, vai viņš pirms tam kādas citas slimības dēļ lietojis asinis šķidrinošus medikamentus.

    Jaunākām sievietēm labāk būtu operāciju ieplānot periodā starp mēnešreizēm, jo tad arī operācijas laikā būs mazāk izteikta asiņošana.

    Lai mazinātu asinsizplūdumus un tūsku, rekomendē pirmās nedēļas laikā katru otro stundu pie plakstiņiem likt aukstumu. Vislabākie ir silikona aukstuma spilventiņi. Vienkārši ledu likt nedrīkst, jo tas kūst un tek, un var inficēt operēto vietu. Vēl pirmajā nedēļā jāizvairās no kustībām ar galvu uz leju. Ja jāuzvelk apavi, tas jādara pietupstoties. Pēc nedēļas ņem ārā diegus no šuvēm, bet otrajai nedēļai jābūt vēl saudzīgākai nekā pirmajai, jo pirmajā nedēļā operētā plakstiņa ādu satur kopā šuve, bet, kad diegi izņemti, ādiņa ir tik tikko sadzijusi, tāpēc cilvēkam jābūt ļoti uzmanīgam. Ja vien iespējams, arī otru pēcoperācijas nedēļu pa nakti jācenšas gulēt uz muguras.

    Sievietes dekoratīvo kosmētiku drīkst uzklāt pēc divām nedēļām.

    Svarīgi! Kamēr rēta ir dzīšanas stadijā, tā jāsargā no saules – jānēsā saulesbrilles, citādi pigmentācija var saglabāties ilgstoši.

    • Vai plakstiņu korekcijas laikā, kad novāc lieko ādu, var likvidēt arī vārnu kājiņas?

    Nē, izlīdzināt mīmikas krunciņas ap acīm ar šīs operācijas palīdzību nevar. Toties, ja veic plakstiņu plastiku, pie vienas reizes un par to pašu cenu likvidē sīkus ādas veidojumus uz plakstiņiem. Visbiežāk tās ir papilomas, mazas cistiņas bez iekaisuma, nelieli dzeltenīgi veidojumi plakstiņu ādā, kas parasti ir holesterīna vai citu lipīdu izgulsnējumi.

    • Vai plakstiņu plastiku veicat arī vīriešiem?

    Protams! Taču sievietei cenšas noņemt lieko ādiņu maksimāli, cik vien iespējams – tā, lai netraucētu acs veselību –, savukārt vīrietim vienmēr noņem mazāk, lai viņam atstātu vīrišķīgo izskatu. Atšķiras arī grieziens. Sievietei tas ir ar lielāku izliekumu, ar maigu loku, bet vīrietim grieziens ir taisnāks.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē