• Intīmās potes – sievietes seksuālās dzīves palīgi

    Padomi
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    29. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tā vairs nav nākotne, bet īstenība, kad ar dažādām metodēm var panākt intīmās vietiņas tvirtināšanu, skaistumu, jaunību un veselību. Skaidro Dr. Ieva Briedīte, ginekoloģe un dzemdību speciāliste Capital Clinic Riga un Rīgas Dzemdību namā, docētāja Rīgas Stradiņa universitātē, Latvijas Estētiskās ginekoloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja, Eiropas Seksuālās veselības asociācijas biedre.

    Lasītājas vēstule: Man tagad veidojas brīnišķīgas attiecības ar kādu vīrieti – ar savu Lielisko (kā seriālā Sekss un lielpilsēta). Viņam ir 56 gadi, man – 59. Jūtu, ka mūsu vidu ir uzšķīlusies dzirkstele un būs arī intīma tuvība. Taču, godīgi sakot, man no tās ir mazliet bail. Ne psiholoģiski, bet fiziski. Deviņus gadus kopš vīra nāves man nav bijis seksa. Pieļauju, ka mana intīmā vietiņa vairs nebūs tik tvirta, lai sagādātu vīrietim baudu. Un vēl – strādāju grāmatvedībā, tur, kā jau sieviešu kolektīvā, sanāk sarunas par visu ko. Tā kāda kolēģe, kura ir tikai pāris gadus vecāka par mani, izmeta frāzi, ka viņai ar savu vīru esot ļoti draudzīgas, cieņpilnas attiecības, viņiem ir kopīgi hobiji, kopēji draugi, bet seksa nav. Jo viņa uzskata, ka ar seksu tādā vecumā, kad augums kļuvis vecs un neglīts, ir neētiski nodarboties. Tāds viedoklis. Ko jūs par to domājat? Meita sacīja, ka tagad esot īpašas injekcijas intīmajai zonai, kas visu padara tvirtāku. Vai man tādas derētu un cik ilgi saglabājas efekts? Ar cieņu – Daina

      Vispirms par kolēģes sacīto…

      Tā noteikti ir katra pāra izvēle – mīlēties vai ne. Nav nekādu normu, kad būtu ētiski vai neētiski tupināt dzimumdzīvi, jo šādas galējās robežas vienkārši neeksistē. Tas drīzāk ir pašsajūtas un filozofijas  jautājums. Ja Latvijā sievietēm menopauze iestājas vidēji ap 50 gadiem, tad es kā viņu ārste varu apgalvot, ka šajā vecumā un arī pēc tam ļoti daudzām ir pat ārkārtīgi aktīva dzīve – gan sabiedriskā, gan darbā, gan gultā, daudzām veidojas arī jaunas attiecības.

      Seksuālajai dzīvei šādā ziņā nav nekādu ierobežojamu.

      Cita lieta, ka saistībā ar hormonālajām izmaiņām varētu rasties traucējošas izmaiņas intīmo vietu gļotādā, sajūtās un libido. Jā, tā varētu būt. Bet atkal – katrai ļoti atšķirīgi. Daudz kas atkarīgs no ģenētiskā fona, no kopējās veselības, no dzīvesveida, no lietotajiem medikamentiem, no slimībām.

      Tāpēc pirmais, ko tu vari lietas labā darīt, ir – profilakse, un, ja kaut kas intīmajā dzīvē traucē un ja tā ir medicīniska problēma, tad mēs, ārsti, spējam tev palīdzēt. Proti, Latvijā tagad strauji attīstās estētiskā ginekoloģija. Kas tas vispār ir? Protams, sievietēm, kurām pašām nekad šādu intīmu problēmu nav bijis, grūti iedomāties, kam gan vajadzīga estētiskā ginekoloģija…

      «Māžošanās! Ko var ņemties ar sevi tik ļoti!» – es jau dzirdu kādu sakām.

      Vai arī jaušama skepse: «Nevar saprast, kur te ir reklāma, kur patiešām reāls labums?!» Taču, mīļās dāmas, gribu jūs nomierināt – laiks iet uz priekšu un uzskati par veselību strauji mainās. Vārds estētiskā daudzām saistās ar estētisko dermatoloģiju, ar izskata uzlabošanu, taču, kad runājam par estētisko ginekoloģiju, izskats ir tikai viens no aspektiem. Daudzām sievietēm ar intīmās zonas vizuālo skatu viss ir kārtībā, taču viņām diskomfortu sagādā funkcionālie traucējumi – sausums, sāpes mīlēšanās laikā vai urīna nesaturēšana. Tas ir tas, kur mēs varam palīdzēt.

      Pasaules seksuālās medicīnas kongress, ārsti no daudzām valstīm runāja par šo tēmu no visiem iespējamiem aspektiem. Arī par to, ka, pieaugot kopējam dzīves ilgumam, pieaug to gadu skaits, kas sievietei kvalitatīvi jānodzīvo, esot menopauzē, un tāpēc tā ir liela mūsdienu medicīnas rūpe – sniegt viņai šādu iespēju. Jo seksuālā veselība ir daļa no kopējās veselības. Sievietes funkcija nav tikai laist pasaulē bērnus – viņai ir vēl daudz citu uzdevumu, tai skaitā baudas gūšana no seksuālām attiecībām, un arī tajā dzīves posmā, kad auglība beigusies.

      Tu neesi viena

      Lai saprastu, tieši ko kurai sievietei vajag, es ieteiktu sākumā aprunāties ar savu ginekologu. Izstāsti, kas tev traucē intīmajā dzīvē, par ko tev radušās bažas. Ir sievietes, kas kautrējas par to runāt, lai gan regulāri apmeklē savu ginekologu un ar viņu ir izveidojušās pat ļoti labas attiecības. Kautrējas, un viss! Gadiem noklusē par sausumu makstī, par urīna nesaturēšanu vai par citiem traucējumiem…

      Vispār estētiskās ginekoloģijas speciālisti gādā par visu vecumu sievietēm, jo problēmas tiešām ir daudzas un dažādas. Jaunām sievietēm mēdz būt ārējo dzimumorgānu asimetrija vai iedzimtas kaunuma lūpu izmēru īpatnības, kas viņām var objektīvi traucēt dzimumdzīvē. Un ne tikai! Viņām vispār neizdodas izveidot attiecības, jo, saskatījušas sevī atšķirības, domā, ka viņas tādas ir vienīgās – izstumtās, apdalītās, citādās – un to ļoti pārdzīvo.

      Tāpat pēc dzemdībām – it īpaši pēc maksts plīsumu dziļākām šuvēm vai operācijām starpenes rajonā – var būt diskomforts.

      Vai arī kādreiz vīri sūdzas, ka viņi mīlēšanās laikā jūtas kā… tunelī. Nekā dīvaina – mazulim izejot cauri makstij, muskuļi tiek pamatīgi izplesti, un uzreiz pēc dzemdībām viss tik tiešām kļūst daudz vaļīgāks un platāks, nekā bija pirms tam. Taču to var ļoti labi koriģēt, trenējot starpenes muskuļus, vingrojumus vislabāk apgūt fizioterapeita uzraudzībā. Ja vingrojumi nepalīdz vai ir kādas papildus sūdzības vai vēlmes, tad var vērsties pie estētiskās ginekoloģijas speciālista. Tāpat, ja tuvojas vai jau ir lielo hormonālo pārmaiņu laiks un libido sāk mazināties…

      Vārdu sakot, jāsāk ar to, ka ir jārunā. Lai dakteris var saprast, kas tevi nomāc un ko tu gribu sasniegt. Jo nav jēga darīt kaut ko bezmērķīgi. Kādai sievietei izvēlētā estētiskās ginekoloģijas metode vairāk būs saistīta ar veselību, citai – ar dzīves kvalitāti, bet mērķim ir jābūt, un to nosaka pati sieviete.

      Par metodēm

      Daina vaicā, vai vari paspēt savu intīmo zonu uzlabot, pirms ļausies seksam ar savu jauno draugu?…  Protams, ka var! Viss atkarīgs, tā teikt, no sākumproblēmas – kādā stāvoklī ir intīmā gļotāda, āda un cik ilgi lietas labā nekas nav darīts. Piemēram, ja jau ir menopauze ar hormonālām izmaiņām un gļotādas atrofiju, tās funkcionalitātes atjaunošana prasīs vairāk laika. Vispār var variēt ar vairākām metodēm.

      Ja izvēlas lāzeri, tad vajadzīgas trīs procedūras  reizi mēnesī – pirmā gļotādas atjaunošanas procesu tikai iekustina un katra nākamā iegūto efektu nostiprina. Procedūras laikā lāzera staru impulss iedarbojas uz maksts gļotādu, un, viegli cauršaujot to, arī uz audiem, stimulējot jaunu kolagēna šķiedru veidošanos. Tas padara maksts gļotādu elastīgāku, saturīgāku un stiprāku. Paredzamais rezultāts saglabāsies vismaz gadu.

      Pēc tam, ja ir vēlme, vari reizi gadā veikt vienu lāzerprocedūru, lai atkal mazliet pastimulētu gļotādas pašatjaunošanos. Jo nekas jau nav mūžīgs – novecošanas izmaiņas gļotādā tik un tā turpinās, lai gan, protams, lēnāk, jo mēs palīdzam gļotādai uzturēt savu funkciju.

      Kas tev vēl jāapzinās? Ja muskuļus nelieto – piemēram, cilvēks slimība dēļ kļuvis gulošs –, tie ar laiku atrofējas.

      Līdzīgi notiek dzimumorgānos. Gļotādai tas ir ļoti raksturīgi: ja gļotādu, tā teikt, lieto, ja ilgstoši uztur dzimumdzīvi, trofika tai ir daudz labāka – pastiprinās vielmaiņas procesi, apasiņošana un gļotāda kļūst elastīgāka. Tātad, ja pēc lāzerprocedūru kursa regulāri notiek sekss un to vēl kombinē ar hormonterapiju, tad lāzera radītais efekts pēc gada uzreiz neizzudīs.

      Pati procedūra nav sāpīga, tās laikā jūtams tikai patīkams siltums un maiga vibrācija. Tiesa, lāzeru drīkst veikt vienīgi veselām sievietēm, tāpēc pirms tam rēķinies, ka būs ginekoloģiski jāizmeklējas ar ultraskaņu, jānodod dzemdes kakla citoloģiskā analīze, maksts mikrofloras iztriepe, jānosaka, vai nav B un C hepatīta, arī HIV. Jānodod urīna analīze, lai pārliecinātos, ka nav urīnceļu iekaisuma, un urīna nesaturēšanas gadījumā jāapmeklē urologs. Jā, lāzers papildus palīdz arī pie šīs ligas.

      Ir arī dažādas injekcijas. Ja ievada lielmolekulāru hialuronskābi, efekts jūtams uzreiz, jo tā ir pildviela, dabisks materiāls, kas atjauno ādas un gļotādas imūno aizsardzību un uzlabo vielmaiņu.

      Pildvielu jeb filleru var lietot dažādi. Var injicēt no ārpuses kaunuma lūpu rajonā.

      Kad laika zoba un gravitācijas spēku ietekmē notiek neliels maksts gļotādas atslābums, tā noslīd no savas anatomiskās vietas un sieviete stāsta, ka viņai traucē apjoma trūkums, mēs tās vietiņas, kur izveidojies tukšums vai noslīdējums, piepildām ar hialuronskābi, kaunuma lūpas iegūst veselīgu izskatu, uzlabojas ādas elasticitāte un kontūras.

      Savukārt iekšpusē, ja ir izteikts maksts atslābums, ar hialuronskābes injekcijām mēs varam maksts sieniņas stiprināt un tonizēt. Arī maksts mitrināšanos tās uzlabo, jo hialuronskābe piesaista ūdeni. Hialuronskābes injekcijas efekts turas pusotru gadu. Ar laiku šis bioloģiskais materiāls organismā noārdās.

      Ir arī speciālas G punkta injekcijas, lai uzlabotu seksuālo baudu mīlēšanās laikā. Proti, mēs ar injekcijas palīdzību palielinām jutīgās zonas, lai seksa laikā pieaugtu kontaktvirsma un G punkta iesaiste dzimumaktā. Daudzām sievietēm ārējie dzimumorgāni ir krietni jutīgāki par iekšējiem, bet ir arī sievietes, kurām jutīgāka ir iekšpusīte, un tieši viņām šāda veida injekcija noderētu visvairāk.

      Ir arī plazmas preparātu injekcijas, kuras mēs iegūstam no pašas sievietes asinīm.

      Plazmas injekcijas ir ar aktīvām vielām bagāts materiāls, kuru ievada ārējo dzimumorgānu ādā vai gļotādā, un tas liek tām atjaunoties, veicina spēju pašām būt dzīvām un darbīgām. Procedūra ilgst aptuveni 20–30 minūtes un sākas ar asiņu paņemšanu no pacientes vēnas. Tad tās tiek ievietotas īpašā iekārtā – centrifūgā –, kas atdala asins plazmas daļu kopā ar trombocītiem, kas satur daudz augšanas faktoru…

      Visu šo metožu priekšrocība, ka tās nav invazīvas – neko negriež, visu izdara ambulatori, nav jāņem slimības lapa. Vienīgais mīnuss – dažas dienas vai nedēļa jāatturas no mīlēšanās. Pēc injekcijām intīmajā zonā tomēr ir mazas adatas dūrienu brūcītes, kam jāsadzīst, neliela audu tūska.

      Par cenām

      Parasti tie ir vairāki simti eiro. Piemēram, ginekoloģiskās injekcijas ar hialuronskābi intīmajā zonā maksā ap 180 eiro plus medikamenta cena. Lāzerprocedūra – ap 250 eiro, viss ārstniecības kurss – ap 600 eiro. Sievietes rīkojas dažādi – kāda maksā uzreiz, cita pagaida, kad sakrās šo summu un tad dodas pie speciālista.

      Klīnikas regulāri organizē arī akcijas, un sievietes izmanto šo brīdi, kad ir zemākas cenas. Lāzerprocedūras un injekcijas der, ja ir mazas pakāpes izmaiņas intīmajā zonā, kad tās vēl nav jāoperē. Taču arī operācijas, kas saistītas ar dzīves kvalitāti vai kosmētiskām lietām, piemēram, maksts plastika vai dzemdes noslīdējuma operācija, Latvijā pārsvarā ir par maksu. Tātad, grozies kā gribi, agrāk vai vēlāk var gadīties, ka kaut kāda naudiņa par intīmo veselību būs jātērē.

      Svarīgas arī jūtas

      Daina, manuprāt, tomēr ir nedaudz norūpējusies arī pa to, ka gandrīz desmit gadus nav bijusi seksuāli aktīva un kā būs atkal sākt mīlēties… Zinātnieki, kas pētījuši sievietes seksualitāti un tās izpausmes, pamanījuši, ka arī šajā ziņā daba mūs radījusi cikliskas. Pēc emocionāli piepildītas tuvības sievietes domas atgriežas pie notikušā, viņa izbauda atmiņas, un patīkamā pieredze kļūst par aizmetni vēlmei pēc nākamās tuvības reizes. Tātad sieviete seksuālajā tuvībā iesaistās emocionāli, un tieši emocionalitāte rada nākamos iekāres ciklus. Mans padoms – ļauties! Ļauties no sirds, un viss būs labi.

      Kad izmanto hialuronskābes potes intīmajā vietiņā?

      1. Lai novērstu ārējo dzimumorgānu estētiskos defektus – asimetriju, novecošanas pazīmes, mazu apjomu.
      2. Lai mazinātu nepatīkamas sajūtas – sausumu, niezi, dedzināšanu, sāpīgumu mīlēšanās laikā.
      3. Lai uzlabotu seksuālo baudu – injekcijas G punktā, maksts kanāla tvirtuma atjaunošanai un sašaurināšanai gan pēc dzemdībām, gan menopauzes laikā.
      4. Lai mazinātu slodzes urīna nesaturēšanu.

      Intīmas injekcijas NEVEIC, ja ir:

      • alerģija vai hiperjutīgums pret injicējamo vielu vai lidokaīnu;
      • aktīva infekcija plānoto injekciju vietā;
      • onkoloģiskas slimības mazajā iegurnī;
      • nosliece uz keloīdu rētu veidošanos;
      • asinsreces traucējumi;
      • jebkuras hroniskas slimības paasinājums;
      • nopietnas psihiskas slimības;
      • grūtniecība;
      • mazāk par 18 gadiem.

      ATCERIES! Neieplāno intīmās injekcijas dienās, kad tev varētu būt mēnešreizes, jo tad ir lielāks asinsizplūdumu veidošanās risks un arī izteiktāks jutīgums.

      Cits viedoklis

      Māksla ir metožu kombinācijā

      Dr. DAIGA BARANOVSKA, ginekoloģe Medicīnas centrā ARS:

      – Pēc piecdesmit gadu vecuma olnīcas beidz aktīvi ražot sievišķos hormonus estrogēnus, kas mums visām ir ļoti svarīgi arī labai pašsajūtai, tvirtai ādai, mirdzošām acīm un stipriem kauliem. Tajā brīdī, kad iestājas estrogēnu deficīts, parādās pirmie klimaktēriskie simptomi – karstuma viļņi, svīšana, garastāvokļa svārstības, miega traucējumi un tamlīdzīgas lietas, kas pamatā ir veģetatīvās nervu sistēmas izpausmes. Taču, laikam ejot, parasti tie ir 4–5 gadi, sieviete sāk just arī citas izmaiņas.

      Piemēram, maksts gļotādas sausumu un ļenganumu – maksts sieniņa kļūst vaļīgāka un vertikālā pozīcijā slīd uz leju. Tas iet roku rokā ar slodzes radītu urīna nesaturēšanu un visu intīmās zonas orgānu atslābumu…

      Ko darīt? Nav vienas universālas metodes – māksla ir to kombinācijā, atkarībā no katras sievietes veselības… Ar estrogēnu deficītu var cīnīties, laikus sākot lietot hormonu aizvietojošo terapiju. Protams, mūsdienās ir sievietes, kuras saka: «Nē, tikai ne hormonus!» Tad pastāv iespējas lietot dažādus dabiskus preparātus un mēģināt tā šo diskomfortu mazināt. Bet jāatzīst, ka tie vienai daļai sieviešu ir efektīvi tikai pret veģetatīvajiem simptomiem, kas ir karstuma viļņi un svīšana, taču uz gļotādas un kaulu struktūras izmaiņām šie dabiskie preparāti nekādu pozitīvu ietekmi neatstāj.

      Ja vajag aizkavēt maksts izmaiņas, kas saistītas ar estrogēna deficītu, pastāv iespēja izvēlēties lokālus hormonālus līdzekļus. Tie uztur labāku gļotādas tonusu, pabaro to, rezultātā mazinās sausuma sajūta un maksts kļūst stingrāka.

      Tāpat ir dažādi lokāli lietojami preparāti ar hialuronskābi, kas veicina elasticitāti un, piesaistot ūdeni, mitrina gļotādas, lai mīlējoties pozitīvākas emocijas būtu gan sievietei, gan vīrietim. Hialuronskābi var lietot gan maksts svecīšu, gan krēmu veidā, ir arī injekcijas intīmajai zonai – gan maksts sieniņām, gan ārējiem dzimumorgāniem. Vecuma ierobežojuma šīm procedūrām nav. Ko darīt, kurā vietā un vai vajag – tā ir individuāla sievietes saruna ar ginekologu, kurš pārzina šo estētiskās ginekoloģijas metodi.

       Nākamais līmenis ir dažāda veida lāzerterapija, ar kuras palīdzību mēs varam atjaunot intīmo zonu gļotādu. Elastīgās šķiedras un to funkcionalitāte pieaug, gļotāda kļūst stingrāka, blīvāka, pilnasinīgāka, elastīgāka, mitrāka. Tiek likvidēts diskomforts, kas bieži vien sievietēm pēc 60 gadu vecuma mīlējoties rodas un kura dēļ viņas sāk negribēt seksu un meklē atrunas, kāpēc no tā izvairīties.

      Taču pats galvenais šajā stāstā, manuprāt, ir – lai abas puses vienlaicīgi gribētu tūnēties un mīlēties. Sieviete sastop jaunu vai jaunāku panteri, kas arī nav vairs nekāds zēns, bet gan brieduma vecuma vīrietis. Viņu abu bagātība ir dzīves pieredze, viņi abi zina, ko vēlas, un sieviete zina, ko viņai vajag. Tā ka, ja medicīniskās tehnoloģijas vēl palīdz novērst laika zoba radītos trūkumus, ir visas iespējas veidot laimīgas, pilnvērtīgas attiecības jebkurā vecumā, vienalga, vai tie ir 50 vai 60, vai 70 gadi. Vecums vairs nav šķērslis. Vajadzīga tikai gribēšana un motivācija.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē