• Interesanti! Kāpēc pandēmijas laikā pieaug neplānoto grūtniecību skaits?

    Jautājumi un atbildes
    Ilze Olšteina
    23. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Viens no visvairāk cietušajiem veselības aprūpes pakalpojumiem pandēmijā ir ģimenes plānošana un kontracepcija –, tā atzinusi Pasaules Veselības organizācija. Arī šogad dažādo ierobežojumu dēļ sievietēm periodiski nebija iespēju laicīgi saņemt ginekologa konsultāciju. Ja kādam šķiet, ka kontracepcijas jautājums var pagaidīt, tad tā var prātot līdz brīdim, kamēr tas skar cilvēku pašu.

    Pandēmija un kontracepcija

    Katru gadu pasaulē aptuveni 214 miljoni sieviešu piedzīvo neplānotu grūtniecību. Liela daļa neplānoti paliek stāvoklī, jo tic dažādiem mītiem par izsargāšanas iespējām, bet Covid-19 ierobežojumu dēļ objektīvi samazinājusies konsultāciju un efektīvas kontracepcijas pieejamība.

    Vairākus mēnešus sievietes nevarēja saņemt konsultācijas par kontracepciju, veikt procedūras, kā arī iegādāties kontracepcijas līdzekļus, kuriem vajadzīga recepte. Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Elizabete Pumpure, kas piedalījās pētījuma* veikšanā par Covid-19 ietekmi uz seksuālo un reproduktīvo veselību, stāsta, ka pirmais karantīnas periods, kad plānveida veselības aprūpes pakalpojumi nebija pieejami ne ambulatori, ne slimnīcās, bija ļoti grūts: “Sievietēm, kurām bija neieciešama konsultācija, nācās ilgi gaidīt. Tām, kuras vēlējās ievietot vai bija pienācis laiks izņemt kontracepcijas spirāli, tas nebija iespējams. Latvijā vairākus mēnešus nevarēja laicīgi veikt ķirurģisko abortu, bet medikamentozā aborta veikšana pie mums joprojām ir ļoti dārga un visām sievietēm nav pieejama. Tas atstāja sekas daudzu cilvēku dzīvēs.”

    Ārste vērš uzmanību, ka šobrīd, kad nevienam nav skaidrs, kad un kādi ierobežojumi veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības ziņā vēl varētu būt, vislabāk kopā ar ginekologu izvēlēties ilgtermiņa atgriezeniskās kontracepcijas metodes, vai arī – iegādāties efektīvus kontracepcijas līdzekļus ar vairāku mēnešu rezervi.

    Ginekoloģe un dzemdību speciāliste Ieva Erciņa atzīst, kā arī pandēmijas otrā un trešā viļņa ierobežojumu laikā sievietēm nebija iespējams klātienē ierasties uz konsultāciju, lai izrunātos ar ginekologu par kontracepcijas izvēli vai izvēlētās metodes piemērotību, kā arī saņemt recepti, lai iegādātos vajadzīgos hormonālās kontracepcijas līdzekļus. Nereti savas klīnikas pacientēm nācies sniegt konsultācijas pa telefonu, kas ginekoloģijas jomā bieži vien nav efektīvas. Turklāt daudzām sievietēm, kas jau atradušas piemērotu hormonālo kontracepciju, vajadzēja piemeklēt jaunu līdzekli, jo ierastais nebija pieejams. Taču jauna hormonālās kontracepcijas līdzekļa lietošanas uzsākšana nekad nav vēlama bez klātienes vizītes pie ginekologa.

    * Valsts pētījuma programmas (VPP) “COVID-19 seku mazināšanai” pētījums “COVID-19 epidēmijas ietekme uz veselības aprūpes sistēmu un sabiedrības veselību Latvijā; veselības nozares gatavības nākotnes epidēmijām stiprināšana”

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē