• Gadi nav šķērslis, lai mīlētos — uztjūnēt intīmo vietiņu?

    Intīmā veselība
    Indra Ozoliņa
    10. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Man ir tuvu sešdesmit, un sastapu vīrieti, kurš arī vairs nav jauneklis. Man atkal ir sekss! Un motivācija to uzlabot. Lasīju, ka medicīniskās tehnoloģijas šodien palīdz novērst laika zoba radītos trūkumus… Es sliecos uz intīmā lāzera pusi. Vai būtu vērts?» jautā Maruta.

    Skaidro Dr. Jeļizateva Murzina

    • Ginekoloģe, dzemdību speciāliste P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Ogres rajona slimnīcā un Veselības centrā 4.
    • Pasniedzēja Rīgas Stradiņa universitātē.

    Paldies, Maruta, ka tu par to jautā! Jā, agrāk par šādām tēmām nebija pieņemts runāt, un daudzām sievietēm tas vēl joprojām ir tabu. Kāpēc tā domāju? Jo reizēm pacientes man stāsta, ka ar maksts sausumu un sāpēm mīlēšanās laikā mocījušās (tieši tādiem vārdiem viņas saka – mocījušās!) jau vairākus gadus… Bet – tam tā nav jābūt! Silti iesaku neciesties, bet iet pie ginekologa laikus, jo tad problēmu būs vieglāk atrisināt. Vecums tik tiešām nav šķērslis, lai mīlētos – vajadzīga tikai gribēšana un motivācija.

    Viss dzīvē mainās

    Tu jau zini, ka pirms menopauzes un it īpaši menopauzes vecumā samazinās sievišķo hormonu estrogēnu koncentrācija asinīs, bet tie baro un mitrina maksts un ārējo dzimumorgānu gļotādu. Ja estrogēnu maz, loģiski, ka gļotādiņa ir badā, tāpēc tā kļūst plānāka, sausa, trausla un zaudē elastību.

     Pacientes stāsta, ka ikdienā maksts sausums viņām tik ļoti netraucē, taču mīlējoties gan rodas diskomforts – sāpes, dedzināšana, dažreiz arī asiņošana. Ja gļotādiņa kļuvusi pavisam plāna un sausa, jebkurš mehānisks kairinājums var izraisīt mikrotraumu – ne tikai sekss, bet pat tualetes papīrs vai higiēniskās paketes, ko izmanto, ja ir neliela urīna nesaturēšana. Arī tā, atslābstot maksts muskulatūrai, ir diezgan bieža menopauzes pavadone.

    Cienījami gadi nav šķērslis, lai mīlētos, – vajadzīga tikai gribēšana un motivācija.

    Mitrina un stiprina

    Sievietēm, kas lieto hormonaizvietotājterapiju (HAT), maksts sausums parasti nesagādā problēmas. Taču, ja tu neesi starp viņām, tad alternatīva, kā uzlabotu savu intīmo vietiņu, varētu būt arī frakcionētais CO2 lāzers. Viss sāksies ar ginekologa apskati. Tev vajadzēs raksturot savas problēmas pakāpi skalā no 0 līdz 10. Ārsts paņems maksts iztriepi un nosūtīs tevi uz asins un urīna analīzēm, veiks ginekoloģiskās ultrasonogrāfijas izmeklējumu, izvērtēs kopējo veselības stāvokli. Noteikti jāpārbauda, vai nav urīnceļu seksuāli transmisīvas infekcijas, tās pirms lāzera procedūras veikšanas obligāti jāizārstē. Lāzers nav piemērots, ja ir jebkādas autoimūnas vai onkoloģiskas slimības.

    Tagad pastāstīšu, kā lāzers darbojas… Tas izstaro īpašus impulsus, kas minimāli ietekmē maksts epitēliju un netraumē gļotādu. Kairinātas tiek tikai maksts gļotādas šūniņas fibrocīti, kas pārveidojas par fibroblastiem, un tie sāk aktīvāk ražot maksts mitrumam un tvirtumam nepieciešamo kolagēnu un elastīnu. No tā rodas vairāki labumi vienlaicīgi. Uzlabojas gļotādas apasiņošana, tiek veicināta gļotu izstrāde, un maksts kļūst tvirtāka.

    Tā ir vienkārša, nesāpīga ambulatora manipulācija, kas ilgst ne vairāk par piecām minūtēm. Sākumā sievietes baidās, bet pēc procedūras atzīst: nav domājušas, ka būs tik viegli. Nepaliek ne tūska, ne rētas. Lāzera uzgalis līdzīgi kā ginekoloģiskais spogulis vai ultrasonogrāfijas zonde nerada nepatīkamu sajūtu. Vienīgi procedūras beigās var būt neliels diskomforts. Ierasto dzīvi varēsi turpināt jau tajā pašā dienā. Tikai divas trīs dienas jāatturas no dzimumdzīves un smagas fiziskas slodzes. Vienīgais trūkums – procedūra ir padārga, viena manipulācija maksā ap 250 eiro. Turklāt uz aci nav iespējams iepriekš pateikt, vai un cik lielā mērā lāzers palīdzēs. Simtprocentīgu garantiju visām sievietēm nevaram dot.

    Pēc mēneša pacienti aicinām atrādīties, lai izvērtētu, vai lāzerprocedūra bijusi efektīva. Īstais rezultāts parasti parādās pēc otrās manipulācijas, tāpēc izdara vismaz divas procedūras ar mēneša intervālu. Dažreiz ar to arī pietiek. Maksts gļotāda kļūst pilnasinīgāka un mitrāka. Parasti tiek novērsta arī viegla urīna nesaturēšana, kad klepojot vai sirsnīgi smejoties izsprūk kāda pilīte. Taču, ja urīna noplūde ir izteikta un tās iemesls ir uroloģiska vaina vai orgānu noslīdējums, tad gan lāzers nelīdzēs.

    Lāzerprocedūras efekts saglabājas vidēji pusotru gadu. Ja bijuši izteikti simptomi, mazāku laiku. Taču pētījumi liecina, ka lāzers reāli uzlabo situāciju 65–70 procentos gadījumu. Ja tas palīdz, procedūru var veikt arī profilaktiskos nolūkos reizi gadā.

    Ko tu vēl vari darīt?

    • Lāzera procedūrām būs labāks efekts, ja papildus jebkur un jebkad – stāvot, sēžot, guļot – veiksi starpenes muskulatūras jeb Kēgela vingrinājumus, par kuriem noteikti jau būsi dzirdējusi. Sasprindzināt un atslābināt maksts muskulatūru ir ļoti vienkārši, taču ne visām sievietēm tas uzreiz sanāk. Tāpēc pakonsultējies ar ginekologu vai fizioterapeitu. Būtu labāk vingrinājumus veikt iespējami drīzāk. Kēgela vingrojumi patiešām reāli strādā – ar nosacījumu, ka tos izdara regulāri.
    • Ja ir samazināts maksts sekrēts, intīmo zonu palutini ar mitrinošu vai lubricējošu krēmu, želeju vai gelu. To aktīvās sastāvdaļas palīdz novērst un atvieglot iekaisumu, sausumu un niezi. Savukārt hormonus saturošie vaginālie krēmi un lodītes atjauno un baro maksts gļotādu. Tieši kas tev palīdzēs labāk, vaicā ārstam!
    • Nepieļauj svara palielināšanos! Lieki kilogrami pastiprina gravitācijas ietekmi uz starpeni un veicina maksts noslīdējumu, kas izraisa urīna nesaturēšanu un sāpes seksa laikā.
    • Ja traucē maksts sausums, nepatīk ārējo dzimumorgānu izskats un vēlies uzlabot seksuālo dzīvi, paralēli lāzera procedūrām labākam efektam vari veikt arī hialuronskābes injekcijas. Hialuronskābe piesaista ūdeni. Kaunuma lūpas kļūs apjomīgākas, sašaurināsies ieeja makstī, un uzlabosies maksts tonuss, tāpēc mīlējoties būs lielāka bauda un spilgtākas sajūtas ne tikai pašai, bet arī partnerim. Hialuronskābes injekcijas efekts turas pusotru gadu. Ar laiku šis bioloģiskais materiāls organismā noārdās.
    • Vēl viena iespēja – PRF injekcijas, kad paņem asinis no vēnas, centrifugē, atstāj tikai plazmas daļu kopā ar trombocītiem, kas satur daudz augšanas faktoru, un injicē makstī, tā uzlabojot kolagēna un elastīna sintēzi. Vienīgais mīnuss – dažas dienas vai nedēļa jāatturas no mīlēšanās. Pēc injekcijām intīmajā zonā tomēr ir mazas adatas dūrienu brūcītes, kam jāsadzīst, neliela audu tūska.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē