• FOTO: Neproti rīvēties kā Inese Ziņģīte?!
    Skaties un mācies!

    Padomi
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    30. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Oskars Kupics
    Inese Ziņģīte kļuvusi leģendāra ar savu rīvēšanās entuziasmu, ar ko viņai pašai izdevies piecelt sevi no paralīzes gultas. Inese netur sveci zem pūra un lapbrāt dalās savos padomos, lai norīvēšanās būtu pareiza un veicinātu veselību.

    Izlasi šo, pirms sāc!

    Rīvēšanās pamatlikumi

    • Dari to no rīta pēc dušas vai apliešanās ar siltu ūdeni. Sāc, kad esi kails un vēl slapjš.
    • Izmanto tikai vidēja izmēra frotē dvieli. Lina vai mikrošķiedras dvielis nederēs.
    • Veic visus norādītos etapus pareizajā secībā, jo tikai tad asinsrite tiek aktivizēta pareizajā veidā.
    • Rīvēšanās uzspiediens ir salīdzinoši maigs, nevajag pārcensties, berzējot un stipri spiežot.
    • Rīvēšanās virziens – uz sirdi!
    • Nekad nerīvē pa muskuli šķērsām: ja ir garais muskulis – tātad rīvē virzienā pa muskuļa šķiedru! Piemēram, kājas un rokas, kur mums ir garie, slaidie muskuļi, tā arī gareniski jārīvē virzienā uz sirdi. Ķermeņa vietās, kur ir apaļie muskuļi, piemēram, krūtīs, – tur nevis rīvē, bet rullē uz riņķi.
    • Ieteicams katru ķermeņa vietu izrīvēt septiņas reizes vai tikmēr, līdz āda kļūst sārta un jūti siltumu. Vairāk nevajag!
    • Ja uz ādas ir izaugumi, lielas dzimumzīmes – vadies pēc sajūtām. Ja jūti, ka traucē, nerīvē to vietu. Ja netraucē – rīvējies droši!
    • Pēdējā norīvēšanās posmā, kas notiek sēdus uz grīdas vai krēsla, atceries, ka kājām jābūt paceltām vismaz 20 centimetrus augstāk. Ja sēdi uz krēsla pie vannas – pacel kājas, piemēram, uz vannas malas.
    • Iesācējam viss process aizņems 30 minūtes, vēlāk jau tikai 15 minūtes.

    Ķeries klāt!

    Inese Ziņģīte: «Pirms sāc rīvēties, dvieli gareniski saloki: vispirms abas malas saliec uz vidu un vēlreiz gareniski uz pusēm. Iznāk dvielis ar nošūtām vīlēm uz iekšpusi.»

    1. Galvas pamatne. Saņemot dvieļa galus, liec dvieli virs ausīm un rīvē pakausi un gar ausīm uz priekšu slīpi gar deniņiem. Rīvē, līdz galvas pamatne kļūst silta.

    Oskars Kupics

    2. Kakls mugurpusē. Rīvē kaklu, bīdot rokas uz priekšu gar zodu (nevis uz sāniem).

    Oskars Kupics

    3. Mugura. Noliecies uz priekšu. Dvielis ap kaklu, sakrusto rokas un saņem priekšā dvieļa galus. Dvielis ir uz muguras – rīvē tā, lai dvielis pa visu muguru pakāpeniski noiet lejā līdz viduklim. Šis punkts jāpilda vienu reizi.

    Oskars Kupics

    4. Viduklis un dupsis. Atkal iztaisnojies, dvielis ap vidukli un kārtīgi izrīvē vidukļa rajonu – to darot, vari kustēties. Tad dvielis zem dibena: iesēžoties kārtīgi rīvē un velc dvieli uz augšu – līdz pat padusēm.

    Oskars Kupics

    5. Rokas. Izplet rokas pirkstus un pārliec pāri dvieli, iespied bedrīti starp īkšķi un rādītājpirkstu, pieliec īkšķi klāt, lai roka ir kā cimdiņā.

    Oskars Kupics

    • Tad izstiep otru roku un ar cimdoto roku rīvē vairākkārt riņķī otrai rokai – velc no plaukstas līdz elkonim uz augšu.
    • Pēc tam spēcīgi norīvē elkoni – kā vēlies.
    • Tad pacel roku augšā un izrīvē visapkārt rokas augšdaļu. Īpašu uzmanību pievērs augšdelma apakšējai daļai, ko saucu par miltu maisu. Rīvē virzienā uz padusi. Tik reižu, cik vēlies.
    • Maini rokas un atkārto to pašu.

    Oskars Kupics

    6. Paduses. Tās es saucu par peļu midzeni. Roku noliec uz galvas un kārtīgi izslauki padusi – virzienā uz krūtīm, un tā 7 reizes. Maini puses.

    Oskars Kupics

    7. Kakls. Uzliec dvieli uz plaukstas (pirksti kopā) un ar otru roku stingri turi dvieli zem tās.

    Liec plaukstu uz kakla bedrītes un vairākkārt rīvē augšup uz pretējo aizausi – galva pati griezīsies nedaudz līdzi, tā 7 reizes. Maini rokas, un tad galva kustēsies uz otru pusi.

    Oskars Kupics

    8. Plecs. Aprullē to virzienā uz āru – 7 reizes.

    Oskars Kupics

    9. Krūtis. Uzliec pretējo roku ar dvieli uz krūts, slidini roku padusē un apļo zem krūts, to no apakšas viegli pieturot, un pa vidu atkal augšā. Krūts šādi tiek apmīļota. Atkārto 7 reizes. Maini puses.

    Oskars Kupics

    10. Sāni. Saloki dvieli 4 daļās un liec sānos uz gurna, tad velc pa ribām uz augšu līdz padusei – 7 reizes. Maini puses.

    Oskars Kupics

    11. Gurni un dupsis. Pietupies, uzliec dvieli uz viena dibena vaiga, piespied un pacel to uz augšu – velc dvieli no vidus uz gurnu ārmalu. 7 reizes. Maini puses.

    Oskars Kupics

    12. Vēders. Saloki dvielim kopā galus, tad sānu malas. Saņem abās rokās apmēram divu rādītājpirkstu attālumā. Uzliec dvieli uz nabas, mazliet piespied un it kā izmasē ar maziem aplīšiem ap nabu pulksteņrādītāja kustības virzienā. Dvielis paliek piespiests. Tā 7 reizes. Tad norīvē visu vēderu – veic lielus apļus pa visu vēderu līdz krūtīm un līdz apakšai pulksteņrādītāja kustības virzienā – 7 reizes. Ja vēders liels, mīksts, mazliet jāatliecas atpakaļ – būs plakanāks un līdzenāks. Nekādā gadījumā dvielis nedrīkst runtuļoties un velties, norīvēsi ādu! Dvielim jāslīd gludi, apmēram kā gludeklim.

    Oskars Kupics

    13. Cirkšņi. Apēdies uz grīdas un izrīvē cirksni (renīti ap kājas pamatni) – virzienā no dibena uz priekšu jeb no lejas uz augšu pa cirksni. 7 reizes. Maini puses.

    Oskars Kupics

    14. Augšstilbs. Liec vienu kāju uz soliņa, rīvē ciskas apakšu no ceļa uz augšu līdz dibena vaigiem. Tāpat izrīvē stilba ārpusi virzienā uz augšu – dari, cik vēlies. Nonākot līdz augšstilba iekšpusei, rīvē uz augšu, skaitot «viens, divi, trīs…», un ceturtajā reizē uzvelc pa cirksni uz augšu. Šo pēdējo posmu atkārto 2 reizes.

    Oskars Kupics

    15. Ceļgals. Rīvē, kustinot dvieli uz sāniem, līdz celis silts.

    Oskars Kupics

    16. Apakšstilbs. Rīvē tikai sānus – no potītes līdz ceļgalam uz augšu, stingri piespiežot pie stilba sāniem – cik vēlies.

    Oskars Kupics

    • Tad rīvē pēdas virspusi – rīvē uz abām pusēm, cik tīk.

    Oskars Kupics

    • Pacel saliektu kāju un apļveidā izrīvē papēdi.

    Oskars Kupics

    • Tad pacel kāju un velc dvieli no papēža līdz pat dupsim – atkārto, cik tīk!

    Oskars Kupics

    17. Pirksti. Saņem dvieli aiz spicītes, aizliec aiz pēdas un velc pa pirkstu starpiņām, sākot ar mazāko, lai rīvētu pirkstu sānus, nevis bedrīti starp pirkstiem. Velc 7 reizes virzienā uz sevi (augšu). Tad pirkstu spilventiņi: apņem tos ar dvieli un rīvē šurpu turpu – tā pulē nadziņus. Rīvē, līdz viss kļūst silts. Maini kājas.

    18. Pēda. Kāja saliekta, pacelta priekšā. Ap pēdas priekšējo daļu apliec dvieli, saņem galus abās rokās – izrīvē, cik vēlies, laižot dvieli zem pirkstiem. Tad apņem ar dvieli otru pēdas daļu – puspēdu ar papēdi. Rīvē un baudi. Maini pēdas.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē