• Tievē ar ābolu etiķi! Kuru pirkt un kā lietot?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    22. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: 5 second Studio/Shutterstock.com
    Lūk, četri precizējoši jautājumi un ābolu etiķu piedāvājums, lai vieglāk izvēlēties. Stāsta ārste uztura speciāliste Guna Havensone.
    • Kā tieši ābolu etiķis darbojas uz veselību?

    Tas, ka ābolu etiķi izmanto veselības uzlabošanai, arī tievēšanai, zināms jau sen. Turklāt vairākas ābolu etiķa vērtīgās īpašības ir arī zinātniski pamatotas.

    Ābolu etiķa labvēlīgā ietekme skaidrojama ar vairākiem darbības mehānismiem.

    1. Pirmais – tas zarnās inaktivē cukuru šķeļošos fermentus (laktozi, maltozi u. c.), tāpēc cukuri mazāk sašķeļas, mazāk uzsūcas un veidojas mazāk enerģijas, svars zūd.
    2. Vienlaikus tas samazina arī cukura līmeni asinīs, jo cukuri sadalās lēnāk un pēc ēšanas cukura līmenis asinīs neceļas tik strauji.
    3. Ābolu etiķis arī veicina sāta sajūtu, jo tajā esošais pektīns darbojas kā šķīstošās šķiedrvielas, fermentē zarnu labās baktērijas, veido īso ķēžu taukskābes, kas optimizē vielmaiņu.
    4. Vēl ābolu etiķis var samazināt holesterīna līmeni, jo kavē žultsskābju atpakaļuzsūkšanos asinīs – rezultātā aknās pastiprinās žultsskābju veidošanās, kam tiek patērēts lielāks daudzums organismā esošā holesterīna, un līdz ar to paliek mazāk izejvielu, no kā veidoties sliktajam holesterīnam.

    Salīdzinot ābolu sulu ar etiķi, secināts, ka sulā esošie antioksidanti un polifenoli fermentējoties aktivizējas vēl vairāk, un metabolīti jeb vielmaiņas starpprodukti kļūst efektīvāki.

    Mēs, ārsti, neiesakām aizrauties ar ābolu sulas dzeršanu, jo tā satur daudz cukuru – fruktozi.

    Savukārt ābolu etiķa fermentēšanās procesā cukuri tiek izmantoti, bet krietni mazāk. Turklāt etiķa skābajā vidē antioksidanti un polifenoli saglabājas labāk nekā ābolu sulā.  

    Pētījumi liecina, ka ābolu etiķis kā fermentēts produkts ir laba alternatīva cilvēkiem ar laktozes nepanesību, kuri nevar labos probiotiķus uzņemt ar piena produktiem.

    • Kā tas jālieto – kad, cik daudz, cik ilgi?

    Pētījumi liecina, ka ābolu etiķis var palīdzēt cilvēkiem ar 2. tipa diabētu, metabolisko sindromu un citiem vielmaiņas traucējumiem. Pozitīva ietekme novērota, ja to lieto no rīta tukšā dūšā ilgāk nekā 8 nedēļas, katru dienu un noteiktu devu: 15 mililitrus kopā ar vismaz 100 mililitriem ūdens. Parasti iesaka izmantot siltu ūdeni, lai no rīta atmodinātu kuņģa un zarnu traktu un etiķis tajā uzkavētos ilgāk.

    Ja garša šķiet par skābu, ūdenim var pievienot arī karotīti medus.

    Izpētīts, ka pēc 8 nedēļu ābolu etiķa lietošanas uzlabojas kopējā holesterīna, triglicerīdu un cukura līmeņa rādītāji tukšā dūšā, kļūst labāka ogļhidrātu tolerance. Uzlabojoties vielmaiņai, vieglāk arī nomest svaru. Panākumi atkarīgi, protams, arī no tā, ko cilvēks ēd un vai ir fiziski aktīvs.

    Uzreiz pēc etiķūdens ieņemšanas nevajadzētu dzert kafiju un ēst brokastis. Vēlams pagaidīt kādas 10–20 minūtes, lai gan ūdens no kuņģa un zarnu trakta evakuējas jau pēc 7–8 minūtēm.

    • Vai drīkst dzert ābolu etiķa šķīdumu biežāk un vairāk? Kā tiem, kam ir kuņģa čūla?

    Pētījumos pierādīts, ka samazinātu holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs dod ābolu etiķa lietošana tieši šādā devā un ilgāk nekā 8 nedēļas.

    Internetā var atrast arī ieteikumus ābolu etiķi lietot pusstundu pirms katras ēdienreizes, taču jāņem vērā, ka tas veicinās kuņģa sālsskābes izdalīšanos un var kairināt kuņģa un zarnu traktu.

    Īpaši jāuzmanās, ja tev ir atvilnis, kuņģa čūla vai citas gremošanas kaites, jo etiķūdens dzeršana tās var pastiprināt, tāpēc iepriekš jākonsultējas ar savu ārstu. Var rasties arī dedzināšanas sajūta un vēdera pūšanās.

    • Kuru ābolu etiķi veikalā izvēlēties?  

    Lai gūtu lielāku labumu veselībai, ieteicams izvēlēties nefiltrētu ābolu etiķi, ko var pielīdzināt aukstā spieduma olīveļļai. Tajā būs vairāk antioksidantu un citu bioloģiski aktīvu vielu, organisko skābju un pektīna nekā filtrētā etiķī. Uz etiķetes būs rakstīts: ogļhidrāti 0,2–1,5 g.

    Ābolu etiķiem ir dažāda etiķskābes koncentrācija (visbiežāk 5 % un 6 %). Kādas koncentrācijas etiķi iegādāties, ir gaumes jautājums.

    Taču etiķa labvēlīgo iedarbību nosaka nevis etiķskābes procents, bet pektīns, ābolskābe un citas organiskās skābes tā sastāvā.

    Cik jābūt pektīnam un citām vielām labā ābolu etiķī, nav noteikts, un etiķu marķējumā par to nav jābūt kādām īpašām norādēm. Šis ir tāpat kā pajautāt – cik un tieši kādām jābūt bioloģiski aktīvajām vielām labos skābētos kāpostos. Pieņemu, ka šie lielumi ir mainīgi un atkarīgi no dažādiem faktoriem, piemēram kāpostu vai ābolu šķirnes, kā tie auguši – bioloģiski vai konvencionāli –, no izmantotajām piedevām – cukura vai medus –, raudzēšanas apstākļiem un ilguma utt.

    Tā kā ābolus pieskaita pie augļiem ar augstu atlieku pesticīdu līmeni, labāk izvēlēties etiķi, kas gatavots no bioloģiski audzētiem āboliem.

    Vairāk šķiedrvielu satur nefiltrēts etiķis, bet nepasterizēts etiķis, iespējams, saglabā ieraugu – etiķa māti. 

     Piedāvājumā ir ābolu etiķis ar medu, kuram, pateicoties bioloģiski aktīvajām vielām, būtu dodama priekšroka, un tam ir arī patīkamāka garša. Vēl sastāvā mēdz būt čili, kurkuma un kanēlis, kas arī padara vielmaiņu efektīvāku, taču tad etiķi pirms lietošanas vajag sakratīt.

    Izvēlies kādu no šiem!

    • Dzīvais ābolu etiķis ar medu, 4,5 %

    Nav filtrēts un pasterizēts, tāpēc saglabā visus vērtīgos vitamīnus un aminoskābes. Satur arī tā dēvēto etiķa māti. Tas ir enzīms – draudzīga baktērija, kas etiķi padara dzīvu un veselībai vērtīgu.

    Cena: 500 ml  – 9,50 eiro, rodnoisad.lv

    • Raw Health ābolu sidra etiķis ar kurkumu un ingveru, ekoloģisks

    Nepasterizēts, nefiltrēts, no tā nav atdalīta dzīvā etiķa kultūra. Sastāvā esošie pipari un kurkuma piešķir pikantu garšu. Ar to var pārliet salātus, gatavot mērces vai dzert kā atsvaidzinošu toniku.

    Cena: 500 ml – 5,09 eiro, livin.lv    

    • Voelkel nefiltrēts ābolu sidra etiķis, biodinamisks

    Tradicionāli ražots dabīgā fermentācijā, nepasterizēts un nefiltrēts, tādēļ dabiski duļķains. Piemērots salātu mērcēm, var pagatavot garšīgu dzērienu, pievienojot pilīti minerālūdenim un papildinot ar medu.

    Cena: 750 ml – 4,99 eiro, livin.lv

    • Dennree ābolu etiķis, nefiltrēts

    Gatavots no bioloģiskā lauku saimniecībā ievāktiem āboliem. Veselīgs, jo nefiltrēts.

    Cena: 750 ml – 3,10 eiro, dabasstacija.lv

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē