• Aptieciņa Austrumu gaumē – kad var līdzēt karsējošās garšvielas

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Olena Rudo/Shutterstock.com
    Ar karsējošām garšvielām iespējams ievērojami samazināt risku saķert kādu vīrusu, taču ne tikai. Tās palīdz arī sirdij, aknām un daudz kam citam!

    Kurkuma

    • Tā ir ļoti laba aknām. Koši dzeltenās krāsas viegli rūgtenajam pulverim, ko iegūst no kurkumas saknes, piemīt ļoti spēcīga antibakteriāla darbība. Tā ir pirmā palīdzība, kad sāp kakls, jo aktivizējušies stafilokoki vai streptokoki un izraisījuši iekaisumu. Ņem glāzi karsta ūdens, tējkaroti kurkumas, pustējkaroti sāls, labi, ja būtu gī sviests, – ideāls kakla skalojamais līdzeklis.

    Kurkuma palīdz uzturēt normālu mikrofloru resnajā zarnā, veicina zarnu darbību, novērš vēdera pūšanos un gāzu veidošanos.

    • Tā lieliski regulē arī cukura vielmaiņu, ieteicama cukura diabēta slimniekiem – profilaksei.
    • Kurkuma ir arī garšvielu maisījuma karija pamatā. Tātad paņem kurkumu, tai pievieno piparus, ingveru, citas garšvielas pēc garšas un lieto katru dienu. Karijs uzlabo gremošanu, vielmaiņu, sniedz ātrāku sāta sajūtu – tātad iedarbojas pret negausīgu ēdelību.

    Ingvers

    • Ingveram piemīt izteikti sildoša iedarbība – tas uzsilda visu organismu no iekšpuses. Piemēram, kad ir saaukstēšanās, vajadzīga ingvera tēja ar citronu un medu. Ingvers ir vienlīdz labs gan svaigs, gan kaltēts un saberzts pulverī. Parasti, ja izmanto svaigu sakni, to smalki sagriež vai sarīvē un liek pustējkaroti uz glāzi ūdens, ja pulveri – tad tik, cik uz tējkarotes gala. Medu un citronu pievieno pēc garšas. Var pielikt arī nažagalu melno piparu – lai pakož kaklā.

    Šāda tēja ir laba, ne tikai ārstējot saaukstēšanos, bet arī vīrusu laikā profilaksei.

    • Ja iesnām, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai un nespēkam pievienojas klepus, ingvera tējai pievieno arī kanēli un krustnagliņas vai maltu koriandru, kas kopā vēl vairāk stimulēs imunitāti.
    • Ja ir perifērās asinsrites traucējumi un cilvēkam ir aukstas rokas un kājas, der ingvers, tas paplašina mazos asinsvadus un uzlabo asinsriti ekstremitātēs.
    • Ja automašīnā tev mēdz mesties šķērma dūša, tad jau pusstundu pirms braukšanas un arī ceļā pietiek pakošļāt svaiga ingvera saknes šķēlīti vai lietot pustējkaroti ingvera pulvera tējā vai minerālūdenī, lai būtu labi. Var lietot ingvera sukāžu konfektes.
    • Ingvers spēj pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tātad palīdz izvairīties no sirds un asinsvadu slimībām, saglabāt skaidru domāšanu un labu atmiņu. Tas arī mazina netīkamu, smakojošu elpu, uzlabo gremošanu, palīdz pie gāzēm, pret kūtru vēdera izeju.

    Kanēlis

    • Ļoti labs asinsvadu sistēmai, baro sirds muskuli, veicina sirdsdarbību, gremošanu un sasilda organismu. 
    • Kanēlis darbojas arī kā antiseptisks līdzeklis un palīdz, ja ir piena sēne – gan tad, ja tā savairojas dzimumceļos, gan maziem bērniem, kam šī sēnīte mēdz attīstīties mutes dobumā.

    Arī tad, ja uzdarbojas urīnceļu infekciju izraisītāja zarnu nūjiņa un tevi moka cistīts – urīnpūšļa iekaisums.

    Ceturto daļu tējkarotes kanēļa savāri ar pusglāzi ūdens, lieto no rīta un vakarā desmit dienas.

    • Indijā sievietes pēc dzemdībām tradicionāli lieto kanēli, kas veicina dzemdes savilkšanos, stimulē piena veidošanos. Lielas kanēļa devas – aptuveni tējkaroti – nedrīkst lietot grūtnieces.
    • Īsta, kvalitatīva kanēļa standziņa ir mizas iekšējā daļa, ko iegūst no neliela, mūžzaļa krūmveida koka, kas aug Indijas dienvidos un Šrilankā. Vislabākās kanēļa standziņas izskatās gludas, gaiši brūnas un tik plānas kā papīrs. Jau samalts kanēlis ātri vien zaudē savu sildošo aromātu.

    Melnie pipari un sarkanie čili

    • Pipari ir karsējošas garšvielas, īsti ieteicamas salīgiem cilvēkiem. Un vispār pipari mums jālieto biežāk, jo tie veicina gremošanas uguni. Pipari palīdz arī tad, ja jau ir gremošanas traucējumi vai apēsts pārāk smags vai pārāk daudz ēdiena. Ja regulāri uzturā lieto melnos piparus un sarkanos čili (vēl labāk kopā ar ingveru!), tie stimulē vielmaiņu, tāpēc organismā mazāk uzkrāsies vājas vielmaiņas starpprodukti, kas rada problēmas.
    • Sarkanie čili pipari ir bagāti ar C vitamīnu. Palīdz pret saaukstēšanos, vīrusu infekcijām. Katru dienu kaut pa mazai šķipsniņai sarkano piparu, un vīrusi – pat tik nejauki kā herpess – neaktivizēsies. Galvenais noteikums: pipari jālieto regulāri!

    Kardamons

    Indijā jebkurā restorānā vai ēdnīcā, kad paēdīsi, tev atnesīs paplāti – uz tās būs rēķins un maza tasīte ar sēklām. Tas ir kardamons. Viņi piedāvā sēkliņas pakošļāt, tas veicina gremošanu un mutē rada labu sajūtu, svaigu elpu.

    Kardamons arī sirdij ir ļoti vērtīgs.

    Ja cilvēks ir liels kafijas cienītājs – un mēs gandrīz visi tādi esam –, mēdz gadīties, ka pēc vairāku krūzīšu izdzeršanas kofeīns izraisa tahikardiju jeb liek sirdijskriet. Savukārt, ja kafijai pieliek dažas sēkliņas vai šķipsniņu malta kardamona, tas bagātina visu kafijas garšu un smaržu buķeti un pie reizes līdzsvaro kofeīna pātadziņu sirdij. Kardamons nomierina.

    Krustnagliņas

    Tām, precīzāk, krustnagliņu ēteriskajai eļļai, piemīt ļoti spēcīga antibakteriāla un mazliet arī anestezējoša iedarbība. Tāpēc, ja sāp zobs, iesaka pakošļāt krustnagliņu.

    Tās arī stimulē ēstgribu, veicina gremošanu un palīdz pret sliktu dūšu.

    Lai pārbaudītu, vai ēteriskās eļļas no krustnagliņām nav izgaisušas, iemet tās ūdenī. Ja krustnagliņas peld vertikāli ar galviņu uz augšu, tad viss kārtībā, krustnagliņas satur daudz ēteriskās eļļās. Bet, ja krustnagliņas guļ ūdenī uz sāniem, tām saglabājusies tikai smarža, bet ēterisko eļļu ir maz.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē