• Bīstamais saules dūriens

    Slimības
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Bērniem līdz piecu gadu vecumam pārkaršana un saules dūriens var būt īpaši bīstami ne vien veselībai, bet pat dzīvībai. Svarīgi atcerēties: jo bērniņš ir mazāks, jo karstums viņam bīstamāks. Konsultē: Liene Smane, pediatre Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

    Noteikums Nr. 1 – jādzer ūdens

    Tieši pirmsskolas vecuma bērni (līdz piecu gadu vecumam) ir vislielākajā riska grupā, jo viņiem vēl nav nobriedusi ķermeņa termoregulācijas sistēma.

    Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, kas jāņem vērā neatkarīgi no tā, vai karstā vasaras dienā esat iekštelpās vai ārā, – palielināt izdzertā šķidruma daudzumu un ik pēc 15 līdz 30 minūtēm piedāvāt bērnam maziem malciņiem padzerties. Ideāli, ja bērnam tiek dots tīrs ūdens, kas var būt vēss, bet ne ledaini auksts, jo tāds var radīt saaukstēšanās risku. «Nevajadzētu aizrauties ne ar gāzētiem, ne saldinātiem dzērieniem, jo tajos ir daudz cukura. Pat dabiskā augļu sula vairāk ir kā ēdiens un uzkoda, nevis dzēriens. Protams, var iegūt veldzējumu arī ar augļiem, piemēram, arbūzu, taču augļi nevar aizstāt ūdeni,» saka Liene Smane. Tāpēc ļoti svarīgi, lai zīdaiņiem jau no četru vai sešu mēnešu vecuma, kad viņi sāk ēst piebarojumu, piedāvātu ūdeni. «Bērnam, kurš jau dzer ūdeni, būtu jāuzņem vidēji 100 ml uz katru svara kilogramu. Piemēram, ja bērns sver astoņus kilogramus, vēlams izdzert vismaz 800 ml ūdens,» teic ārste.

    Savukārt pirmajā pusgadā, ja bērniņš pārtiek tikai no mammas piena, papildus piedāvāt ūdeni nav nepieciešams.

    Pēc Lienes Smanes domām, ja diena ir ļoti karsta (temperatūra ir tuvu 30 grādiem), arī bērndārzniekus nevajadzētu vest ārā pēc pulksten 11.00, īpaši, ja uz daudziem bērniem ir tikai viena vai divas audzinātājas, jo diez vai viņām būs iespēja pārliecināties, vai katrs bērns tiek padzirdīts reizi 20 vai 30 minūtēs.

    Noteikums Nr. 2 – sargā bērnu no saules!

    Vislabāk laikā no pulksten 11.00 līdz 16.00 izvairīties no tiešiem saules stariem. Ja tomēr jāuzturas saulē, tad tikai ar saules aizsargkrēmu un cepurīti. Vēlams vilkt vieglas, gaišas kokvilnas drēbes. Mazuļiem, kas vēl lieto autiņbiksītes, pēc iespējas jāļauj dzīvoties ar pliku dibenu (bet ne tiešos saules staros!), lai mazinātu iespēju rasties izsutumiem. Karstā saulē nevajadzētu nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, piemēram, braukt ar velosipēdu. Vēl jāatceras, ka pavisam mazs guļošs bērniņš var pārkarst arī ratu kulbā, īpaši, ja tai priekšā aizklāts tīkls pret insektiem vai kāds audums, tāpēc svarīgi pārliecināties, vai bērnam piekļūst svaigs gaiss.

    Nevajadzētu krist arī otrā galējībā un, baidoties no pārkaršanas, noregulēt kondicionētāju uz viszemāko temperatūru. Īpaši krasa temperatūras maiņa var radīt risku saaukstēties.

    Par pārkaršanu var liecināt šādas pazīmes

    • Paaugstināta ķermeņa temperatūra, sarkana, sausa un karsta āda, taču nav svīšanas.
    • Paātrināta sirdsdarbība.
    • Slikta dūša, vemšana;
    • galvassāpes, nespēks, liela miegainība;
    • apātija – bērnu neinteresē pat viņa mīļākās rotaļlietas – vai, gluži otrādi, pastiprināta uzbudinātība;
    • atūdeņošanās, par ko var liecināt pazemināts urinēšanas biežums, – pirmsskolas vecuma bērnam vajadzētu čurāt vismaz reizi sešās stundās;

    Viena no pārkaršanas sekām ir ķermeņa atūdeņošanās jeb dehidratācija. Vieglākos gadījumos ar pārkaršanu var tikt galā mājas apstākļos, regulāri maziem malkiem bērnu dzirdinot un ļaujot viņam atpūsties un atgūt spēkus.

    Ja bērns nedzer vai viņam novērotas kādas no šīm pazīmēm:

    • nopietni mainījusies bērna uzvedība vai, piemēram, vecāki nevar mazo uzmodināt;
    • ir bijuši krampji;
    • ķermeņa temperatūra ir augstāka par 40 grādiem;
    • vērojamas ādas krāsas izmaiņas

    nekavējoties jāsauc ātrā palīdzība vai jādodas uz BKUS neatliekamo palīdzību!

    Kā atšķirt saules dūrienu no pārkaršanas?

    Saules dūriens liecina jau par ļoti nopietnu un bīstamu stāvokli, kas seko pārkaršanai. Par saules dūrienu var vēstīt ļoti spēcīgas galvassāpes, bērns var būt izmainītā samaņas līmenī, pat komā, un iznākums var būt ļoti bēdīgs, pat letāls, jo tas var ietekmēt gan sirdsdarbību, gan elpošanas un smadzeņu darbību.

    Nekad nedari tā! Tas ir bīstami bērna dzīvībai!

    Neatstāj aizmigušu bērnu ieslēgtu karstā mašīnā – pat ne uz piecām minūtēm! Ja redzi automašīnā ieslēgtu mazu bērnu, negaidi, meklē palīdzību! Ja pāris minūšu laikā neizdodas atrast atbildīgos par bērnu, sauc policiju un glābšanas dienestu! Dažkārt pietiek tikai ar dažām minūtēm, lai bērns automašīnā pārkarstu. Jo bērniņš ir mazāks, jo risks ir lielāks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē