• Bilde ir, skaņas nav - kur pazudusi balss?

    Veselība
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    29. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gribi kaut ko teikt, bet ārā nenāk ne skaņa. Balss pazudusi… Prātā nāk kinofilmās redzētā ātrā palīdzība ar jēlu olu dzeršanu – bet vai tas patiešām strādā? Skaidro Dr. Dins Sumerags, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Ausu, kakla un deguna slimību klīnikas vadītājs, specializējies balss ārstēšanā – ārsts foniatrs.

    Kā tad ir ar tām jēlajām olām? «­Kāds varbūt tā tiešām dara, bet, kā jau teicu, – tās tik un tā nenokļūst uz balsenes, bet rīklē, tādēļ balss saitēm no olām nekāds labums netiek. Šīs metodes lietošana drīzāk lielā mērā saistāma ar placebo efektu. Balsenes gļotādu darbina veģetatīvā nervu sistēma, tāpēc, ja esi priecīga, arī balss skanēs priecīgi, bet, ja būsi bēdīga, tas dzirdams arī balsī. Ja norīsi jēlu olu un domāsi, ka tagad noteikti skanēs labāk, tā var notikt, jo esi pozitīvu cerību pilna. Mēs, ārsti, to saucam par pašsuģestiju,» atbild Dr. Sumerags.

    Kāpēc balss pazūd?

    Balss traucējumi dalāmi divās lielās grupās. Organiski – tiem pie vainas parasti ir balss saišu iekaisums, ko izraisījis kāds vīruss vai baktērija, un funkcionāli, kad balss saites vienkārši nefunkcionē, kā nākas. Parasti tās līdz galam neslēdzas, ir vājas un tava balss pārvēršas klusā šņākšanā. Raksturīgi skolotājām un citu runājošo profesiju pārstāvēm. Vienkārši izsakoties – balss tiek pārpūlēta. Citreiz pie tās pazušanas var būt vainojami arī lieli emocionālie pārdzīvojumi, stress, vispārēja organisma pārpūle.

    Runājot vīriešiem vienā sekundē balss saites veic 130 kustības, sievietēm vēl vairāk – no 200 līdz 230. Lai to ieraudzītu, ārsti izmanto videostroboskopiju – ar šo metodi iespējams balss saišu kustības apskatīt palēninājumā.

    Gan ārsta praksē, gan dzīvē esmu pārliecinājies, ka arī gaiss, kuru elpojam, var balss saitēm nepatikt. Ne velti mammas bērnībā māca – nerunā ārā, sarīsies aukstu gaisu! Skaļi runāt un kliegt aukstā gaisā nevajadzētu gan. Sekas redzu konsultācijās, pieņemot baznīcu koru dziedātājus – viņiem balss visbiežāk neskan tāpēc, ka balss saites ir apaukstētas.

    Tām nepatīk arī otra galējība – ļoti sauss gaiss, kas ir ierasta lieta, kad sākas apkures sezona. Ne velti Mūzikas akadēmijā tiek mitrinātas klavieres, lai to konstrukcijas nesažūtu – tas pats sausumā notiek ar balss saitēm. Esmu dzirdējis, ka pasaulslaveni dziedātāji, dodoties koncerttūrēs, pieprasa, lai telpās, kurās viņi uzturēsies, būtu optimāls gaisa mitrums.

    Kā atgūt?

    Diemžēl saārstēt balss saites ar medikamentiem, kas tās atbrīvotu no tūskas, ir diezgan grūti. Kakla skalošana, tablešu sūkāšana – tas viss vairāk labu dara rīklei, bet elpceļos, kur atrodas pašas balss saites, norītais visbiežāk neaizķeras. Kaut gan… rīkle ir skaņas rezonators, un tādā ziņā klasisko līdzekļu lietošana nekādā gadījumā par sliktu nenāks. 

    Ko darīt? Kad esi satraumējusi potīti, saprotams, ka pāris dienas pavadīsi mierīgi. Tas pats attiecas uz balsi: ja tās pazušanas iemesls ir pārpūle – daudz dziedāji vai runāji –, labākā terapija ir atpūta.

    Klusums divas vai trīs dienas, lai balss saites atgūtu savu normālo stāvokli.
    Reizēs, kad aizsmakumu provocējis vīruss, vainīgais jādabū no organisma ārā, un te der organisma skalošana – izdzer divus trīs litrus šķidruma dienā. Tas pie viena mitrinās arī balss saites, kas ir ļoti svarīgi, lai tās ne tikai ātrāk atveseļotos, bet arī skanētu. 

    Ko vēl?

    Jo tu pareizāk runāsi, jo retāk tavas balss saites slimos un neskanēs. Tāpēc pirms runāšanas un dziedāšanas balsi svarīgi iesildīt – jo īpaši tad, ja tā jau aizkritusi. To apliecina arī mani priekšzīmīgākie pacienti – ja pirms runāšanas balsi iesilda, var norunāt divtik ilgāk.

    Kā to izdarīt? Sākumā izapļo plecus, izkustini kaklu. Vēl vari veikt elpošanas vingrinājumus. Piemēram, ievelc elpu un tad uz elpas velc vienā laidā līdzskaņus, vislabāk m vai n. Izklausās pēc iekšējas dūkšanas.

    Dūc tā, lai sajūti, kā lūpas iekšpusē kut un skaņa ievibrē galvā.

    Arī krūšu rezonatoros, no kuriem nāk skaņu virstoņi, kas to padara kuplu un pilnasinīgu. Balss iesildīšanai atvēli no 3 līdz 5 minūtēm divos piegājienos – stundu pirms uzstāšanās un īsi pirms tās. Lai tev izdodas!

    Kad pie ārsta?

    Ja balss aizsmakums nepāriet piecas dienas, kļūst arvien grūtāk runāt, pievienojas temperatūra?… Izskatās, ka tad būs vajadzīgas antibiotikas. Vislabāk doties pa taisno pie lora, jo tieši viņš ar speciāliem instrumentiem un aparatūru var ieraudzīt balss saites, kas vienkārši, ar aci ielūkojoties kaklā, nav redzamas. Tāpat tikai pieredzējis kakla ārsts spēs novērtēt, vai balss saites ir apsārtušas un tūskainas. 

    Siekalas – dakteris numur viens!

    Iesaka ZANE DAUDZIŅA, aktrise un runas pedagoģe

    Mana pieredze rāda, ka balss saišu vainas gandrīz vienmēr izraisa pārslodze un stress. Reizēs, kad esam sevi satraumējušas garīgi, raudājušas, tādos brīžos esam ļoti viegli ievainojamas, un atliek vien nosalt vai skaļāk parunāt, lai balss būtu ciet. Ja kāds vēl uzšķauda virsū, infekcijas šādā auglīgā vidē sarosās uz nebēdu.

    Kad man pašai gadās palikt bez balss, bet noteikti jātiek uz strīpas un jārunā, ņemu talkā vecmodīgās, iedarbīgās tautas metodes. 

    • Seriāla UgunsGrēks grimētāja man iemācīja recepti: 1 ēdamkaroti sāls un 1 ēdamkaroti sodas sajaukt ar siltu ūdeni, un ar šādu maisījumu skalot kaklu. Tas gļotādai ir īsts ugunsgrēks, bet rezultātā baltie asinsķermenīši steidzas to vietu glābt un pa nakti vaina apārstējas. No rīta pamosties jau kā uz slimības beigām, nevis sākumā.
    • Režisors Oļģerts Kroders mums studentu gados iemācīja dzert tā saucamo ķiplociņu. Ja jūti, ka kakls iet ciet, sarīvē vienu ķiploka daiviņu, aplej ar remdenu ūdeni vai kefīru un izdzer. Notiek tieši tas pats – ķiploks izsvilina kaklu, un kakls pats sevi sadziedē. Tikai to nedrīkst darīt tukšā dūšā! 
    • Ja jūtams, ka balss saites ir uzpampušas, palīdz sūkājamās tabletes, kuru sastāvā ir mentols, eikalipts vai piparmētru eļļa. Bet tās nedrīkst lietot, ja balss saites ir veselas – veselīgi mitras balss saites tiks padarītas sausas, stīvas un runāt būs tieši grūtāk. Sausumu kaklā palīdz mazināt Islandes ķērpja sūkājamās tabletes.

    Lai runātu un dziedātu labi, vajadzīgas miklas un siltas balss saites. Tāpēc jādzer daudz šķidruma.

    • Mitrināt balss saites palīdz skalošana ar kaut ko eļļainu. Piemēram, paņem mutē malciņu saldā krējuma un izskalo ar to kaklu. Taukainums it kā ieeļļo rīkli. To pašu var darīt ar jebkuru eļļu – piemēram, olīveļļu.
    • Skābi produkti provocē siekalu izdalīšanos, un arī tas patiks balss saitēm. Ja ir sausuma sajūta kaklā, šķiet, ka nav siekalu, der pakošļāt vai paostīt gabaliņu citrona. Citreiz pietiek tikai iedomāties par sulīgu, skābu citroniņu. Siekalas balsij ir dakteris numur viens!
    • Ja pirms atbildīgas runāšanas vai cita veida uzstāšanās aizkritusi balss, visiem spēkiem jācenšas izkustēties, atbrīvot ķermeni – pavingrot. Aktieri pirms izrādēm reizēm uzvedas pilnīgi neadekvāti –  baksta cits citu, smīdina, kutina, dauzās. Tas izkustina no iekšējā saspringuma un, kā man patīk teikt, strjoma. Tad balss skan!
    • Balss saitēm patīk lēna un dziļa elpošana, kas neļauj smadzenēs iestāties skābekļa badam. Stresā esam raduši elpot sekli un nevienmērīgi, domas sāk panikā šaudīties, un tas ietekmē arī balss skanējumu. Pirms uzstāšanās iesaku katram iegūt stabilu, vitālu mieru.
    • Sakairinātam kaklam palīdz lakricas saknes tabletes Likorice. Aktīvās vielas mīkstina balss saišu muskuļus, padara tās tvirtas. 

    Kaklu var apsiet ar zilu šalli, vēl labāk, ja tajā ieliek siltu vārītu kartupeli. Tam piemīt termofora iedarbība.

    • Ja paredzēts runāt vai uzstāties – nedzer groku. Alkohols cilvēkam, kas pie tā nav radis, var nodarīt pāri – sakairināt, sausināt balseni, un atbildīgajā dienā spēsi tikai čukstēt.
    • Atdarini žāvāšanos! Pēc trim reizēm mākslīgas žāvāšanās mutē sarodas siekalas, un tas ir signāls, ka balss saites ir atbrīvojušās un pie viena arī samitrinātas. To dari, kamēr balss vēl nav ciet, – profilaksei. 
       

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē