• Bērns saslimis. Uz cik ilgu laiku vecāki var ņemt slimības lapu?

    Slimības
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    6. decembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visi vecāki zina, ka mazi bērni mēdz slimot, it īpaši, kad uzsāktas bērnudārza gaitas un apkārt ir tik daudz vīrusu. Valsts atbalsta strādājošos vecākus, maksājot viņiem pabalstu par bērna slimošanas laiku. Kā tiek piešķirta slimības lapa, un kādos gadījumos pienākas pabalsts?
    • Ārstam jānovērtē bērna veselība. Lai saņemtu darbnespējas jeb slimības lapu, jādodas pie ārsta vai jāizsauc savs ģimenes ārsts mājas vizītē. Nevar ārstam teikt: bērns ir slims kopš aizvakardienas un par visām šīm dienām man vajadzētu slimības lapu. Ārstam nav tiesību dokumentu reģistrēt ar atpakaļejošu datumu: pirmā slimības lapas diena var būt tikai tā, kurā ārsts bērnu izmeklējis.
    • Slimības lapas sagatavo, pagarina un noslēdz tikai elektroniski. To veselības informācijas sistēmā izdara ārstējošais ārsts. Ja saslimis bērns līdz 14 gadu vecumam, ārsts uzreiz izraksta darbnespējas lapu B, ko apmaksā valsts. Gan darba devējs, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informāciju par noslēgto darbnespējas lapu saņem elektroniski – tā nevienam nekur nav jānes.
    • Pabalstu maksā noteiktu laiku. Ja bērnu kopj mājās, slimības pabalstu izmaksā no 1. līdz 14. bērna slimošanas kalendārajai dienai, bet līdz 21. dienai – ja kādu perioda daļu bērns ir kopts stacionārā. Pēc tam pabalsta izmaksa beidzas.

    Slimības lapu un pabalstu var saņemt arī vecvecāki!

    Darbnespējas lapa var tikt izsniegta arī bērna vecvecākam neatkarīgi no tā, ka ģimenē bērnu audzina gan mamma, gan tētis. Ja kāda objektīva iemesla dēļ vecākiem pašiem nav iespējams kopt savu slimo bērnu, tad darbnespējas lapu B sakarā ar slima bērna kopšanu var izsniegt arī vecvecākam. Ja slimā bērna kopšanas dēļ viņš nevar ierasties darbā, slimības pabalstu piešķir likumā noteiktajā kārtībā. Vienlaikus jāņem vērā, ka ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti, un šaubu gadījumā viņam ir pienākums sazināties arī ar bērna vecākiem.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē