• Atkal aukstumpumpa! Kāpēc mani vajā atkal un atkal?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    4. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dmytro Flisak/Shutterstock.com
    Stāsta Elga Bataraga, dermatoloģe Derma Clinic Riga, Rīgas Stradiņa universitātes Dermatoloģijas un veneroloģijas katedras vadītāja.

    Lasītājas vēstule: Kas izprovocē herpesvīrusa izsitumu parādīšanos uz ādas? Vai pie vainas ir mana nepareizā rīcība vai citi iemesli? Kāpēc izsitumi mani neatstāj, bet, vienreiz parādījušies, kaut kādu man nezināmu apstākļu dēļ periodiski parādās atkal? Lauma

    Lauma, tā tas patiešām ir, ka herpesvīruss, ar kuru vienreiz inficējamies, turpmāk snaudošā formā organismā saglabājas visu mūžu, tas noslēpjas nervu ganglijos un tur persistē jeb paliek nemainīgā formā gadiem ilgi. Iestājoties vīrusam labvēlīgiem apstākļiem, tas aktivizējas un izraisa slimībai raksturīgās pazīmes. Ar herpesvīrusa izraisītām infekcijām saslimstam, inficējoties cieša kontakta ceļā no cita cilvēka.

    Herpesvīrusi ir dažādi, bet visbiežāk sastopams 1. tips, kas izraisa aukstumpumpas uz lūpu ādas un deguna atverēm.

    Savukārt 2. tipa vīruss ierosina izsitumus uz dzimumorgāniem, bet 3. tipa herpesvīruss, ar kuru inficējamies gaisa pilienu ceļā, ir jostas rozes cēlonis, un pret to iespējams vakcinēties.  

    Vīrusa reaktivācija jeb epizodes, kad tas uzliesmo, parasti ir saistītas ar pazeminātu imunitāti, ko izraisa stress vai cita veida pārslodze, piemēram, slimība, nosalšana vai – tieši otrādi – pārkaršana. Nereti herpesvīrusa izpausmes mēdz parādīties vasarā karstā laikā. Man ir bijušas pacientes, kurām dzimumorgānu herpesu provocē jauna menstruālā cikla sākums. Vīrusu aktivāciju pavasarī un vasarā var veicināt saules ultravioletais starojums. Biežāk šis vīruss liek par sevi manīt tiem, kuriem ir autoimūnas un onkoloģiskas slimības, ja lieto medikamentus, kas nomāc imūnsistēmu, un ja ir HIV/AIDS infekcija.

    Lai neprovocētu herpesvīrusa izsitumu parādīšanos, jācenšas atturēties no cieša kontakta ar cilvēkiem, kuriem tie redzami uz ādas.

    Dzimumkontakta laikā var notikt inficēšanās un ģenitālais herpesvīruss mēdz nonākt arī uz sejas, un otrādi. Ģenitāliju herpesa infekcijai ir vidēji sešas reizes biežāki recidīvi nekā sejas vīrusa paveidam. Nevajadzētu lietot kopējus traukus un dvieļus. Regulāri jāmazgā rokas. Svarīgi rūpēties par imunitātes stiprināšanu un ievērot veselīgu dzīvesveidu – nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, kārtīgi izgulēties, veselīgi ēst, nesmēķēt un samazināt alkohola patēriņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē