• Svarīgākais, kas jāzina par gripu šogad!

    Slimības
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    Ieva
    Ieva
    9. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemas periodam ir kāda netīkama blakne – tā ir gripa, kas par sevi atgādina arī šajā sezonā. Turklāt šogad gripa ir īpaši karsta! Kā sevi pasargāt? Konsultē Dr. habil. med. LUDMILA VĪKSNA,​​​​​​​ infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Infektoloģijas katedras vadītāja.

    Gada nogalē ziņoja par šajā sezonā pirmajiem trim nāves gadījumiem saistībā ar gripas infekciju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotā informācija. Visiem mirušajiem pacientiem bija blakus slimības – sirds, asinsvadu un citas hroniskas kaites. Neviens no viņiem šajā sezonā nebija vakcinēts pret gripu. Divi no mirušajiem bija vecumā virs 50 gadiem, bet viens – virs 85 gadiem. Kopumā gripa konstatēta visur Latvijā, kur tiek veikts gripas monitorings. Augstāka gripas intensitāte reģistrēta Jelgavā, Rīgā un Jūrmalā. Šobrīd vairāk slimo bērni un pusaudži.

    Kāda ir aktuālā situācija – kāda tipa gripa šobrīd cirkulē?

    Tā ir gan B, gan A tipa gripa. Tāds kā pārsteigums ir fakts, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, diezgan daudz izplatīta tieši B tipa gripa. Pacientam būtībā ir vienalga, par kuru vīrusa tipu ir runa, viņš ir slims ar gripu, un viss. Saslimušajam atšķirības nav, faktiski tā ir tikai laboratoriski nosakāma lieta un vairāk virusologu interese, jo informācija par konkrēto gripas tipu ļauj plānot un domāt, kā gripa attīstīsies nākotnē. Spriež, ka mūsu puslodē B tipa gripa vispār varētu ņemt virsroku pār A tipa gripu, bet to rādīs laiks. Tas ir svarīgi, prognozējot un veidojot priekšdienām gripas vakcīnas sastāvu.

     Labā ziņa ir tāda, ka aktuālā šīs sezonas vakcīna un medikamenti der gan viena, gan otra tipa gripai, līdz ar to visi var būt labi pasargāti un labi ārstēti. Labākais veids, kā sevi pasargāt, joprojām ir vakcinācija. Šosezon par kopējo vakcinācijas aptveri Latvijā vēl grūti spriest, bet vismaz gripas sākuma periodā dati rādīja, ka šobrīd ir daudz labāki bērnu vakcinācijas rādītāji, nekā tas bija iepriekšējos gados. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripa var ilgt līdz pat maija beigām, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā.

    Vai šīs sezonas gripai ir raksturīgas vēl kādas īpatnības izpausmēs, slimības gaitā?

    Tādus nopietnus secinājumus, cik šīs sezonas gripa ir smaga, vēl pāragri izdarīt. Tomēr tiem, kas līdz šim nonākuši slimnīcā, slimības gaita ir diezgan smaga. Arī visi tie pacienti, ar kuriem man personīgi bijusi darīšana, ir ar pietiekami smagu slimības norisi. Gripai kopumā raksturīga temperatūra virs 38 grādiem. Šogad pacientiem mazliet ilgāk turas tieši šī augstā temperatūra, pat virs 40 grādiem.

    Ar ko izceļas gripa šosezon?

    • Latvijā reģistrēta A un B tipa gripa, biežāk novērots B tips.
    • Aktuālā gripas vakcīna labi pasargā pret abiem gripas tipiem.
    • Slimībai vērojama salīdzinoši smaga gaita.
    • Šoziem gripa izpaužas ar ilgāku augsto temperatūru – virs 40 grādiem.
    • Biežāk slimo bērni un pusaudži.

    Kurām iedzīvotāju grupām gripa ir sevišķi bīstama?

    Pilnīgi visiem! Tā ļoti viegli izplatās gaisa pilienu un kontaktu ceļā. Pēc statistikas, tā ir īpaši bīstama maziem bērniem līdz piecu gadu vecumam un cilvēkiem pēc 60–65 gadu vecuma, kā arī grūtniecēm. Īpaši jāuzmanās tiem, kam ir hroniskas slimības. Jauni cilvēki gripu var izslimot bez īpašām sekām, bet cilvēkus gados, kam pēc gripas nav seku, man ir grūti iedomāties. Vienkārši šobrīd nevajag iet tur, kur ir slimi cilvēki un kur vienuviet ir ļoti daudz cilvēku. Vajag izvairīties arī apmeklēt tuviniekus slimnīcās, jo tur jau sen izsludināta gripas karantīna. Nepietiek ar to, ka cilvēks jau ir slims, bet tuvinieki viņam vēl atnes gripu!

    Atkārtošana – zināšanu māte. Kā tad atpazīt, ka tā tiešām ir gripa?

    Gripas pazīme ir pēkšņs, akūts slimības sākums, augsta temperatūra, laušanas sajūta kaulos, sāpes muskuļos, nespēks, galvassāpes. Nav iesnu, ir tikai aizlikts deguns. Sākumā var būt tāds pasauss klepus. Slimībai attīstoties, pāris dienu ir augsta temperatūra, pēc tam tā sāk pazemināties. Ja piektajā, sestajā dienā klāt nāk ļoti nopietns klepus, tad obligāti jāvēršas pie ārsta, jo vai nu ir pievienojusies cita infekcija, vai arī gripa kļuvusi smagāka – pievienojušās izmaiņas plaušās. Iesākumā noteikti nevajag staigāt apkārt un censties nokļūt pie ārsta, pietiks, ja zvanīsiet savam ģimenes ārstam, kurš izstāstīs, ko darīt. Visdrīzāk ārsts izrakstīs elektronisko recepti. Pret gripu ir divi efektīvi medikamenti – Tamiflu un Relenza, kas jāsāk lietot pēc iespējas ātrāk. Visbiežāk izraksta pirmo medikamentu, jo otrais ir inhalācijas tipa un līdz ar to nav tik ērts lietošanā.

    Kādreiz bija populāri lietot remantadīnu. To tiešām, slimojot ar gripu, vairs nelieto?

    Nē, to nelieto pilnīgi nemaz, jo šis medikaments pret gripu vispār nedarbojas.

    Kā rīkoties, ja gripu mājās atnes, piemēram, skolēns? Ko darīt pārējiem, sevišķi – nevakcinētajiem?

    Par vēlu, te vairs neko daudz nevar darīt. Pārējiem atliek tikai ievērot kādus profilaktiskus pasākumus – izolēt slimnieku, vēdināt māju, lietot katram savus traukus. Sejas maskas valkāšana te neko nedos. Gados vecajiem cilvēkiem jau var sākt dot Tamiflu, negaidot gripas parādīšanos, devu pateiks ārsts pa telefonu. Vēl ģimenē varētu lietot palielinātu C vitamīna devu asinsvadu stiprināšanai. Visi pārējie līdzekļi, pēc manām domām, ir lieki.


    Kas ir gripa?

    Gripa ir akūta elpceļu vīrusu infekcija, kas skar augšējos elpceļus un reizēm plaušas. Katru sezonu rudens un ziemas periodā to pārslimo 5–10 procenti iedzīvotāju. Visbiežāk gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā. 2018.–2019. gada sezonā no gripas un tās izraisītām komplikācijām nomira 86 cilvēki.

    Gripai raksturīga pēkšņa simptomu parādīšanās:

    -drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās virs 38 °C,

    -stipras galvassāpes, sāpes acābolos un muskuļos, kaulu laušana,

    -sauss klepus un rīkles iekaisums,

    -sāpes vai diskomforta sajūta aiz krūšu kaula,

    -izteikts bezspēks, apetītes zudums.

    Kā gripa izplatās

    Gripas vīrusi, līdzīgi kā citu akūto augšējo elpceļu infekciju vīrusi, izplatās galvenokārt ar sīkiem pilieniem, kas rodas, saslimušajam runājot, šķaudot vai klepojot. Vīruss izplatās arī ar rokām un priekšmetiem, kam slimais cilvēks ir uzšķaudījis, uzklepojis, pieskāries.

    Īpaši bieži tas notiek sabiedriskās vietās vai sabiedriskajā transportā, piemēram, satverot atbalsta stieņus vai sēdekļu rokturus, durvju rokturus, kāpņu margas, iepirkumu grozu un ratiņu rokturus veikalos, ūdens krānus, rotaļlietas bērnudārzos u. tml.

    SVARĪGI ZINĀT

    *Pirmās gripas pazīmes parasti parādās pēc 48–72 stundām no inficēšanās brīža, tomēr tās var būt arī no 24 stundām līdz 7 dienām.

    *Slimnieks var inficēt citas personas uzreiz pēc simptomu parādīšanās līdz 5–7 dienām no saslimšanas sākuma, kad turpina izdalīt vīrusu lielā daudzumā. Bērni parasti izdala gripas vīrusu ilgāk nekā pieaugušie.

    *Iekštelpu gaisā vīruss saglabā dzīvotspēju 2 līdz 9 stundas, pieaugot gaisa mitrumam, vīrusa izdzīvošanas laiks samazinās. Uz priekšmetu virsmām vīruss izdzīvo un saglabā infekciozitāti no dažām stundām līdz pat 10 dienām.

    *Smagāk slimo mazi bērni, veci cilvēki un pacienti ar sirds un asinsvadu, plaušu un citām hroniskām slimībām, kā arī personas ar novājinātu imunitāti, kurus negatīvi ietekmē kaitīgie ieradumi, nepilnvērtīgs uzturs, ilgstošs stress, miega traucējumi un mazkustīgs dzīvesveids.

    Gripai – ar līkumu! Kā sevi pasargāt?

    -Regulāri un daudz dzer šķidrumu – ūdeni, tējas, sulas.

    -Centies ēst pilnvērtīgu ēdienu, kurā ir vitamīni un dabiskie imunitātes stiprinātāji.

    -Pievērs uzmanību labam miegam un atpūtai. Ja tu daudz strādā, tev arī daudz jāatpūšas.

    -Atrodi laiku pastaigām svaigā gaisā, fiziski nodarbini ķermeni.

    -Centies pārāk neķert kreņķi, jo stress pazemina organisma aizsargspējas.

    – Teātris pagaidīs. Ja ir izvēles iespējas, atstāj publisku pasākumu apmeklēšanu mierīgākam periodam.  Izvairies no sabiedriskā transporta, ej vairāk ar kājām.

    -Izmanto iespēju ikdienas lietas iegādāties internetā, lai mazāk jāapmeklē lielveikali.

    -Tev vajag skābekli! Vēdini telpas un mitrini gaisu iekštelpās. Biežāk pārbrauc virsmām un grīdām ar mitru lupatu, izmantojot kādu sadzīves tīrīšanas līdzekli.

    -Mazgā rokas cītīgāk nekā parasti – vīrusi un baktērijas intensīvi izplatās arī ar rokām. Izvēlies šķidrās ziepes, jo uz cietajiem ziepju gabaliem vīrusi saglabājas.

    -Apskāvieni nav obligāti! Satiekoties ar draugiem, paziņām, labāk atturēties no sabučošanās vai ciešiem apskāvieniem, it īpaši, ja otram ir saaukstēšanās pazīmes.

    Zināšanai!


    Arī tagad vari potēties, potes cena: 12–15 eiro.

    Kam pienākas pretgripas pote ar atlaidi?

    50% apmērā:

    1) personām vecumā no 65 gadiem,

    2) pieaugušajiem ar noteiktām hroniskām slimībām.

    100% apmērā:

    1) bērniem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem,

    2) bērniem vecumā no 23 mēnešiem līdz 18 gadiem, ja slimo ar noteiktām hroniskām kaitēm.

    3) grūtniecēm.

    Lasi šīs nedēļas žurnālā Ieva:

    • Lietas, kas aktrisei Kristīnei Nevarauskai-Atkočūnei palīdz dzīvot vieglāk
    • Kustēties vairāk un justies labāk iedvesmo blogere Kristīne Beitika un trenere Zanda Zariņa-Rešetina
    • Kā sevi motivēt, lai īstenotu dzīvē to, ko esi apņēmusies
    • «Aizstāvēšu sieviešu ordināciju, kā vien spēšu.» Intervija ar mācītāju Rudīti Losāni
    • Radi savai dzīvei priecīgāku scenāriju! Kā pārvērst traģēdiju komēdijā vai vismaz melodrāmā
    • Režisors Viesturs Kairišs: «Es nespētu dzīvot drūmā pasaulē. Man vajag līksmību.»
    • Deputāte Anda Čakša dalās pieredzē, kā aizņemtu ikdienu apvienot ar mājas soli
    • Iepazīsties: Mārcis Ziemiņš, dizainers, kas vistrakākās idejas spēj pārvērst realitātē
    • Vingro mājās! Hanteles pret mīkstmiesību
    Ieva nr01

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē