• Vai ar gripu slims cilvēks var apdraudēt kaķi un suni?

    Jautājumi & atbildes
    Astes
    Astes
    7. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja saimnieks saguris gulšņā mājās, kaķis un suns parasti glaužas klāt un cenšas uzturēties viņa tuvumā. Kā nu ne – saimnieks tik sasniedzams, nekur nesteidzas un labprāt paglauda. Bet vai kontakts ar gripas slimnieku mīlulim nav bīstams?

    Nav zinātniski pierādīts, ka suņi un kaķi saslimtu ar parasto gripu, kas ziemas sezonā pie mums uzliesmo katru gadu, taču, ja mājās ir slims cilvēks, visai bieži tiek novērots, ka arī kādam mīlulim parādās līdzīgas slimības pazīmes. To apliecina arī veterinārārsts Normunds Fjodorovs: «Gripa ir viena no tiem mazā izmēra vīrusiem, kas spēj pārvarēt sugu robežas. Tas ir zinātniski pierādīts.

    Fiksēti gadījumi, kad ar to pašu gripu, kas bijusi saimniekam, saslimuši kaķi.

    Nav īsti pierādītu datu, ka arī suns būtu saslimis tieši no saimnieka. Bet praktiskā pieredze liecina, ka ir situācijas, kad saimnieks pārslimo gripai līdzīgu slimību un pēc laika arī sunim parādās līdzīgi klīniski simptomi. Tas tiešām ir diezgan bieži novērots. Ir arī bijuši gadījumi, kad mājlops, piemēram, govs, saslimst ar gripu.»

    Saistībā ar gripas spēju pāriet no cilvēka uz dzīvnieku zinātnieki pēdējos gados runā par tā dēvēto reversās zoonozes konceptu (zoonozes ir slimības, ar kurām no dzīvnieka var saslimt cilvēks). Šajā jomā vēl ir ļoti daudz nezināma, kas prasa nopietnu pētniecības darbu, lai izvērtētu, kādus riskus šāds gripas izplatīšanās veids var radīt cilvēkiem un mājdzīvniekiem.

    Pašlaik šiem jautājumiem pievērsušies amerikāņu veterinārie pētnieki divās universitātēs – Oregonas un Aiovas štatā. Viņi veterinārārstiem iesaka brīdināt mīluļu saimniekus, ka gripas laikā jāievēro īpaša piesardzība. Ja kāds no ģimenes locekļiem saslimis ar gripu, jārūpējas, lai viņš pēc iespējas mazāk kontaktētos ne tikai ar citiem cilvēkiem, bet arī ar suņiem un kaķiem. Bet, ja gripai līdzīgas slimības pazīmes parādījušās dzīvniekam, viņš laikus jānogādā pie veterinārārsta un jāsāk ārstēšana.

    Pētnieki, atgādinot par cūku gripas pandēmiju, arī neizslēdz, ka nākotnē gripas vīrusa mutāciju rezultātā var rasties jaunas pandēmijas draudi.

    Veterinārārsts Normunds Fjodorovs gan mierina, ka vīruss nevarētu pārveidoties un attīstīties mājas vidē, slimojot kaķiem vai suņiem: «Populārzinātniskajā literatūrā saistībā ar putnu un cūku gripu ir aprakstīts, kā gripas vīruss mainījās, līdz beidzot spēja pārvarēt sugas robežu. Tam ir vajadzīgi attiecīgi nosacījumi, ko sauc par pasāžām, – tas nozīmē, ka vīruss vienas sugas robežās pārvar lielu, pat milzīgu skaitu indivīdu organismu aizsargbarjeru.

    Tā tas pamazām audzē savu virulenci jeb spēku, sāk mainīties un tad jau spēj pārvarēt sugas robežas. Tad ar tādu izmainīto gripas vīrusu var saslimt cūka, cilvēks, kaķis un arī suns. Taču es pieļauju, ka vīrusa aktivitāte nebūs tik liela, lai tas izplatītos tālāk arī uz citiem dzīvniekiem.

    Lai notiktu vīrusa pasāžas, nepieciešams, lai vienuviet būtu ļoti daudz vienas sugas dzīvnieku un vīruss varētu atrast tādus indivīdus, kam ir vājāka imunitāte. Fermās, kūtīs tas ir iespējams, taču ne mājās, kur lielākoties ģimenē dzīvo viens mīlulis.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē