• Apsārtis deguns vai koši sarkani vaigi ir signāls – ādai vajadzīga palīdzība

    Veselība
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    11. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Sarkani vaigi ne vienmēr liecina par labu veselību, bieži tie ne vien rada estētiskas un psiholoģiskas neērtības, bet arī būtiski ietekmē dzīves kvalitāti. Konsultē dermatoloģe Anda Apine, «Veselības centra 4» Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja.

    Problēma: sarkani vaigi

    Vispirms vajadzētu noskaidrot, vai tā ir kuperoze, kas ir izteikti tuvu sejas ādai izvietots asinsvadu tīklojums, vai rozācija, kas ir ādas virspusējo asinsvadu slimība. Ja apsārtums izpaužas tikai kā sārti vaigi, paliekam pie kuperozes.

    Kuperozi visbiežāk rada ģenētiski pārmantotas ādas īpatnības – plāna, jutīga sejas āda ar virspusē izvietotiem asinsvadiem. Kad asinsvadi kairinošu faktoru ietekmē paplašinās, vaigi strauji kļūst sārti. Kuperozi var izraisīt hroniski saulē sabojāti asinsvadi, piemēram, sievietēm, kuras agrāk bieži sauļojušās solārijā un pludmalē. UV starojuma un saules ietekmē radītais asinsvadu bojājums ir neatgriezenisks, turklāt UVS negatīvā ietekme gadu gaitā uzkrājas un sekas var izpausties vēlākos gados. Kuperozes izpausmes var pastiprināt vides agresīvā ietekme – saule, aukstums, karstums, sniegs, vējš, īpaši straujas temperatūras maiņas, alkohols, asu un ļoti karstu ēdienu, dzērienu lietošana, arī daži medikamenti, kas paplašina asinsvadus.

    Rozācija savukārt ir hroniska ādas slimība. Parasti tā sāk izpausties ap trīsdesmit gadu vecumu, daļai sieviešu ādas stāvokļa pasliktināšanos novēro menopauzes laikā. Mūsdienās ir izplatīta neirogēnā rozācija, kas izpaužas kā ādas apsārtuma un slimības izpausmju saasināšanās uz psihoemocionālu situāciju fona, piemēram, uzstājoties vai paaugstināta stresa apstākļos jebkurā dzīves situācijā. Rozācija vairāk izpaužas sejas centrālajā daļā – deguna un vaigu rajonā, nedaudz arī uz pieres un zoda, kur uz ādas veidojas iekaisums. Sāk parādīties ādas jutīgums, dedzināšanas sajūta, pastiprinās apsārtums, sevišķi tad, ja iedarbojas klasiskie kairinājuma faktori – alkohols (īpaši sarkanvīns), laikapstākļu maiņa (tiklīdz ārā temperatūra mainās vairāk nekā septiņu grādu robežās, ādai sākas stress).

    To var izraisīt sildošas procedūras, pirtis, vannas,  karsti dzērieni, asi ēdieni,  jo tas viss paplašina asinsvadus. Ja šādu ierosinošu faktoru – gan ārēju, gan iekšēju – ir daudz, kairinājums tiek uzturēts pastāvīgi. Mums, ziemeļniekiem, šajā jomā ir īpaši «paveicies»: vējš, aukstums, mitrums, saule, apkure, sauss gaiss, gaišais ādas tips utt.  Iekaisums bez mūsu palīdzības pats apstāties nespēj, asinsvadi sejas ādā paplašinās, bet ar laiku tiem ir aizvien grūtāk sašaurināties, tāpēc seja kļūst arvien sārtāka, arī pietūkst, vaigi sāk svilt pat ikdienišķās situācijās, kaut vai ienākot no āra siltākā telpā un ejot dušā.

    Problēma: sarkans deguns

    Mūsu laikapstākļos ir tikpat kā neiespējami izvairīties no mazo, sarkano asinsvadiņu veidošanās pie nāsīm, kur āda ir izteikti plāna. Sārtāks deguns mēdz būt tiem, kam ir sausa āda, jo tā vienmēr ir plānāka. Tāpat, ja ir pārmantots kūkumiņš uz deguna, tur āda ir nostiepta, asinsvadi vairāk spīd cauri. Deguna apsārtuma attīstību var veicināt arī kovidlaika sejas aizsargmasku un respiratoru ilgstoša valkāšana, jo tie berzē deguna mugurējo zonu, tāpat to dara briļļu kājiņas. Ja ir rozācija, ignorēta problēma var izraisīt deguna audu deformāciju, ko ceturtajā stadijā sauc par rinofīmu, – audi palielinās un kļūst grubuļaini. Vīriešiem tas mēdz attīstīties daudz smagākā formā, jo viņi to uztver vairāk kā estētisku, nevis medicīnisku problēmu un ārstu nemeklē.  

    Ko darīt?

    Lai mazinātu sārto vaigu izpausmes, būs vajadzīgas korekcijas dzīvesstilā. Ieteicams vispirms vērsties pie dermatologa, lai noskaidrotu sārto vaigu iemeslus. Gan kuperozes, gan rozācijas izpausmju mazināšanai pirmais solis ir profilakse – censties izvairīties no kairinošiem faktoriem un ikdienā lietot speciāli šai problēmai paredzētu kopjošo kosmētiku. 

    Kosmētikas meklējumos

    Ieteicams lietot saudzīgus kopjošos līdzekļus, kas palīdz ikdienā atjaunot ādas aizsargbarjeru un pasargā no turpmākā kairinājuma riska. Tam piemērotas kosmētikas līnijas jutīgai ādai ar norādi «AR» – «antiredness», "antirougers", «kuperoza āda», daži ražotāji etiķetes marķē ar rozā krāsu. Galvenā atšķirība no līdzekļiem jutīgai ādai – «antiredness», «antirougers» produktiem tiek pievienotas speciālas sastāvdaļas, kas kavē jaunu asinsvadu veidošanos, mazina, nomierina akūtu iekaisumu, sūrstēšanu un aizsargā ādu. Speciālo līdzekļu sastāvā ir intensīvas iedarbības formulas ar ārstnieciskām vielām – lakricas ekstraktu, zaļo tēju, A, E, C un D vitamīnu, antioksidantiem, azeleīnskābi u. c. Lietojot kosmētiku, mēs varam ietekmēt jaunu asinsvadu parādīšanos uz ādas, mazināt rozācijas radīto iekaisumu un aizsargāt ādu no kairinājuma. Lai panāktu labāku kosmētisko efektu, dažiem krēmiem ir pievienoti zaļi pigmenti, kas nomaskē apsārtumu. Der arī dekoratīvā kosmētika – tonālie līdzekļi, pūderi, korektori un citi līdzekļi ar zaļu pigmentu, kas uz sārtas ādas rada gaiši brūnu toni.

    Iedarbīgi risinājumi 

    Akūtās situācijās, ja veidojas iekaisīgi mezgliņi, papulas vai strutu pūslīši, ir jāvēršas pie ārsta. Iespējams, ādai ir nepieciešami antibakteriāli vai pretiekaisuma līdzekļi, lai mazinātu iekaisumu.

    Būtisku uzlabojumu un ilgstošu rezultātu sniedz lāzerterapija. Tā ir viena no visefektīvākajām standarta metodēm, kas mazina bojāto kapilāru diametru, tie aiziet bojā un pilnībā uzsūcas. Ir jāapzinās, ka sarkano vaigu problēma var atjaunoties, tomēr ar pareizu ādas kopšanu,  medikamentiem un lāzerprocedūrām to var kontrolēt un vadīt.

    Fakts. Rozācija skar gan vīriešus, gan arī sievietes, tomēr sievietēm tā ir sastopama biežāk. Raksturīga gaišas ādas cilvēkiem (I–III ādas fototips), vairāk sastopama Skandināvijas valstīs.

    Visu ar mēru!

    Izvairies no alkohola lietošanas, īpaši sarkanvīna, pirts rituāliem, sauļošanās, karstas vannas un dušas, aukstuma procedūrām. Centies neuzturēties ārā salā, aukstā vējā, lietū, sniegā. Lieto daudz šķidruma, lai mitrinātu ādu no iekšpuses.

    Aizsargā no saules!

    Lai izvairītos no jaunu kapilāru veidošanās un esošo attīstības, ārā arī mākoņainā laikā obligāti jālieto saules aizsargkrēmi ar SPF 50. 

    Saudzē ādu!

    Nelieto abrazīvus, sausinošus, kairinošus, alkoholu un skābes saturošus līdzekļus sejas ādas kopšanai. Esi uzmanīga ar pretgrumbu krēmiem ar aktīvajām vielām, kas stimulē asinsriti.   

    Produkti, kuri nopērkami aptiekās

    «AVÈNE Antirougeurs Calm» nomierinoša maska jutīgai ādai ar noslieci uz apsārtumu. Maiga un patīkama tekstūra, mazina lokālu apsārtumu, diskomfortu, sasprindzinājumu, akūtu kairinājumu un atjauno ādas komfortu. 50 ml 23,34 €

    «LA ROCHE-POSAY Rosaliac AR Intense Cream-Serum» svaigs želejveida krēms, serums ādai ar kuperozi un vieglu rozāciju lokalizēta apsārtuma intensīvai kopšanai. Iedarbojas uz apsārtuma cēloņiem un novērš apsārtuma atkārtotu rašanos. 40 ml 26,48 €

    «EUCERIN Antiredness» maskējošs dienas krēms ar SPF 25. Īpaša formula ar zaļiem pigmentiem mazina kairinājumu, nomaskē ādas apsārtumu un aizsargā ādas aizsargbarjeru. 50 ml 24,26 €

    «SVR Sensifine AR Anti-Recidive Creme» gels pret pastāvīgu vai pārejošu apsārtumu, kuperozai, jutīgai ādai. Ilgstoši remdē karstuma un apsārtuma sajūtu, novērš apsārtuma atkārtošanos. Zaļie pigmenti neitralizē apsārtumu. 17,50 €

    «Bioderma Sensibio AR BB Cream» ādu uzlabojošs krēms ar toni pret apsārtumu. Mazina karstuma sajūtu, mitrina ādu, nostiprina barjerfunkciju un nodrošina labsajūtu. SPF 30 aizsargā no UVS. Pielāgojas ādas dabiskajam tonim un piešķir mirdzumu. 40 ml 23,65 €

    «BABĒ Bicalm» ampulas nomierina ādu, mazina tās saspringumu, atjauno dabisko līdzsvaru, ja ir ādas kairinājums, saules apdegums, rozācija, teleangiektāzija, kuperoze, eritroze, atopijas uzliesmojumi, pārmērīgs jutīgums. 2 ml x 10 – 23,38 €

    «SVR Sensifine AR Eau Micellaire» micelārais ūdens. Attīra, noņem kosmētiku un nomierina jutīgu ādu ar noslieci uz rozāciju. Tūlītējs atvēsinošs efekts remdē karstuma sajūtu un apsārtumu. Noņem visu veidu kosmētiku, pat ūdensnoturīgu. 17 €

    «AVÈNE Antirougeurs» koncentrāts hroniskam ādas apsārtumam, jutīgai ādai ar noslieci uz rozāciju, maziem, redzamiem asinsvadiem. Ātras iedarbības formula mazina apsārtumu, nomierina kairinājuma un karstuma sajūtu. 30 ml 21,04 €

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē