• Apdedzinājies, grilējot šašliku? Uzzini, kā sev palīdzēt!

    Veselība
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    7. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Grilēšanas sezona sāk uzņemt apgriezienus. Smaržīgi, garšīgi un mazliet bīstami. Vai zini, kā rīkoties, ja gūts apdegums? Stāsta traumatologs, ortopēds un ķirurgs Mārcis Jēgers.

    Lai aptuveni novērtētu, cik liels ir apdegums, izmanto plaukstas mēru. Teorētiski plauksta ir viens procents no mūsu ādas laukuma – tu sevi varētu noklāt ar 100 savām plaukstām, es sevi – ar savām, bērns – ar savām mazajām.

    Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu ieteikums ir meklēt speciālistu palīdzību tad, ja apdegums ir lielāks par vienas plaukstas izmēru.

    Bet jāskatās, cik dziļš ir apdegums, kādā vietā, jo reizēm arī mazāks, bet dziļš apdegums ir bīstams. Noteikti jāizsauc palīdzība, ja apdegumi ir plaši vai ja apdegums radies, aizdedzinot ķīmisku vielu, piemēram, benzīnu vai degšķidrumu, un ja ir skarta seja. Šajā gadījumā var būt, ka ir ne tikai termiska trauma uz ādas, kuru redzam, bet arī elpceļos, un, iespējams, cilvēks arī saelpojies kaitīgos tvaikus.

    Pirmā palīdzība. Apdedzināto vietu vismaz 10 minūtes atdzesē tekošā vēsā ūdenī (tam nav jābūt ledusaukstam, 15–25 grādi ir labi). Šai procedūrai nozīme ir pirmās 20 minūtes pēc traumas iegūšanas. Ja šajā laikā cietušo vietu nepaspēj atdzesēt, vēlāk to darīt vairs nav jēgas.

    Ja drēbes ir pielipušas, tās nav jāplēš nost, ūdeni lej virsū vai starp ādu un audumu.

    Tāpat, ja izveidojusies čūla, tā nav jāpārdur. Uz apdeguma nav jāliek ne krējums, ne eļļa vai kādi citi vecmāmiņu ieteikti līdzekļi. Ja ir aptiekās nopērkamās putas vai ziedes, kas paredzētas tieši apdegumu apkopšanai, tās drīkst lietot. Ja cietušajam salst, viņu sasedz, apdeguma vietu neaizskarot. Izvērtējot, cik plašs ir apdegums, zvani 113 vai sazinies ar ģimenes ārstu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē