• Acīs mušiņas! Kas ir peldošie apduļķojumi acu priekšā?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    20. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuterstock
    Peldoši apduļķojumi acu priekšā arī tevi gan traucē, gan satrauc, gan mazliet kaitina? Skaidro acu ārste Dr. Dace Lietuviete.

    Uzreiz varu tevi nomierināt, ka visbiežāk mušiņas – melnie punktiņi, ko tu redzi skraidām visos virzienos acu priekšā, vai citi objekti, kas acīs rādās, ir nekaitīgi un tos nav vajadzības ārstēt. Peldošos apduļķojumus cilvēks parasti pamana, skatoties uz griestiem, sniegu, pludmales smiltīm vai citu gaišu fonu. Reizēm duļķīši ir puscaurspīdīgi, reizēm – kā tīkls acu priekšā. Manu pacientu stāsti liecina, ka sākumā duļķīši redzes zonā parādās daudz, taču pamazām gravitācijas ietekmē nosēžas un vairs tik ļoti netraucē. Nereti tie pazūd, pagrozot vai paberzējot acis.

    Tas parasti attiecas uz situācijām, kad duļķīši saistīti ar stiklveida ķermeņa izmaiņām novecošanas dēļ. Kas ir stiklveida ķermenis? Tas veido 80 procentus no acs ābola tilpuma. Stiklveida ķermeņa galvenais uzdevums ir saglabāt acs formu, mazināt triecienu iedarbību uz blakus struktūrām, nodrošināt iekšējo spiedienu acs ābolā un šādā veidā noturēt tīkleni savā vietā. Savukārt tīklene izklāj acs ābola iekšpusi, un tā sastāv no nervu galiem, kas, uztverot gaismas kairinājumu, tev un man ļauj redzēt.

    Sasniedzot 45–50 gadu vecumu, stiklveida ķermenī šis želejveida daļas apjoms lēnām sadalās, kļūstot par dzidru šķidrumu un sīku duļķojumu. To tu vari izjust kā peldošus vai uz vietas stāvošus plankumiņus redzes laukā. Savukārt 80–90 gadu vecumā jau vairāk nekā puse no stiklveida ķermeņa tilpuma ir kļuvusi šķidra.

    Acīm kustoties, peldošie plankumiņi pārvietojas, radot ēnas uz tīklenes, kas izskatās pēc mušiņām, zirnekļa tīkliem vai kā citādi.

    Mušiņas un citas parādības redzes laukā sāk traucēt, ja palielinās to skaits un lielums, ko biežāk novēro pēc galvas traumām, pārmērīgas fiziskas slodzes, svārstoties asinsspiedienam, lietojot antikoagulantus jeb zāles pret trombu veidošanos, arī grūtniecības laikā hormonālo izmaiņu dēļ un citos gadījumos. Tāpat peldošie apduļķojumi tavā redzes laukā var būt radušies pēc acs iekaisuma. Tāpēc ir svarīgi saprast, kad mušiņas uzskatīt par normālu novecošanas pazīmi, bet kad par slimību. To var izvērtēt tikai acu ārsts.

    Varbūt atslāņošanās?

    Visbīstamākais ir tas, ja tev redzes lauka priekšā parādās zibeņošana. Tas mūs, ārstus, patiešām satrauc… Proti, stiklveida ķermenis var pilnīgi vai daļēji atrauties no blīvi piegulošās tīklenes – to sauc par stiklveida ķermeņa atslāņošanos. Kad tas notiek, tīklene tiek kairināta un acu priekšā parādās zibeņi. Zibsnīšana var izpausties intensīvi, bet, kad stiklveida ķermenis ir pilnībā atslāņojies no tīklenes, zibsnīšana bieži vien pāriet.

    Statistika rāda, ka no 54 līdz 65 gadu vecumam mugurējā stiklveida ķermeņa atslāņošanās ir 6 procentiem cilvēku, bet 65–85 gadu vecumā – jau 65 procentiem.

    Daudz! Vissliktākais, ka stiklveida ķermenis dažās vietās ir cieši saistīts ar tīkleni, tāpēc atraujoties var rasties tīklenes plīsumi, asinsizplūdumi vai pat tīklenes atslāņošanās.

    Varbūt asinsizplūdums?

    Asinsizplūdums var notikt arī stiklveida ķermenī, to veicina cukura diabēts, ateroskleroze jeb asinsvadu aizkaļķošanās un citas asinsvadu slimības. Jā, arī nepareiza asins šķidrinošo preparātu lietošana, lai neveidotos trombi.

    Šajā situācijā var pēkšņi parādīties ļoti daudz mušiņu, sarkani punktiņi un stīgas vai pat pilnīgi aizsegties redzes lauks.

    Asinsizplūdums nereti uzsūcas mēnešiem ilgi, un diemžēl mūsu, ārstu, spēkos nav šo procesu pasteidzināt. Jaunībā asinsizplūdumu uzsūkšanās notiek ātrāk un labāk, vecumdienās – sliktāk un lēnāk. Diemžēl var saglabāties arī sekas. Proti, asinsizplūduma vietā veidojas fibroze jeb saistaudi, rezultātā stiklveida ķermenis kļūst nevienmērīgs, ar biezu apduļķojumu. Ja tā noticis, vispirms jānoskaidro iemesls, kā arī jāizmeklē otra acs. Lai pārbaudītu, kā asinsizplūdums stiklveida ķermenī ietekmē tīkleni un asinsvadus, dodies pie acu ārsta!

     Un ja nu vēl trakāk?! 

    Jau sacīju – stiklveida ķermenis var sarauties (mainīt savu stāvokli) un radīt tīklenes plīsumus, asinsizplūdumus un atslāņot tīkleni. Šajā gadījumā svarīgi ir savlaicīgi atpazīt simptomus – tātad, ja acīs parādās zibeņošana, dzirksteļošana, kas norāda uz tīklenes kairinājumu, steigšus dodies pie acu ārsta, lai viņš novērtē situāciju un izslēdz tīklenes plīsumu draudus.

    Tīklene var plīst un arī atslāņoties diezgan ātri – dažu stundu vai dažu dienu laikā, it īpaši, ja ir paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts un izmainīti asinsvadi.

    Tad sākumā acī peld tikai kāda stīdziņa, vēlāk vesels tīkls, līdz beidzot cauri spīd vien gaisma. Rodas melna aizkara sajūta. Tīklenes atslāņošanās ātrums atkarīgs arī no zonas, kur veidojas plīsums. Ja tas ir augšpusē, tad gravitācijas spēka ietekmē šķidrums no stiklveida ķermeņa žigli vien patecēs zem tīklenes. Ir liela atšķirība – stiklveida ķermeņa atslāņošanās var nebūt bīstama, toties tīklenes atslāņošanās – pat ļoti, jo vari zaudēt redzi.

    Pats svarīgākais ir savlaicīgi atklāt iespējamos tīklenes bojājumus. Jo tie ir bīstami redzei!

    Ko pārbaudīt?

    1. Ja acu priekšā lido mušiņas vai zirnekļi, acu ārsts vispirms tev pārbaudīs redzi un izmērīs acu spiedienu.
    2. Lai pilnvērtīgi apskatītu tīkleni un stiklveida ķermeni spraugas lampā (mikroskopā), ir ļoti svarīgi veikt izmeklējumu ar paplašinātu zīlīti – tā var pamanīt tīklenes plīsumus, kas var izraisīt tīklenes atslāņošanos. Tāpēc ārsta apmeklējumam ieplāno ilgāku laiku nekā parasti – pirms vienkāršas apskates, gaidot, kamēr speciālie pilieni iedarbosies, ar aizvērtām acīm būs jāsēž pusstunda, bet, ja būsi aizgājusi pie lāzeroftalmologa, līdz pat stundai. Zāļu iedarbība beigsies pēc 2–3 stundām, un tikai tad varēsi skatīties tuvumā un vadīt auto. Ieteicams saulainā laikā uz apskati ņemt līdzi saulesbrilles, lai mājupceļš būtu vieglāks.
    3. Lai apskatītu tīklenes centru un pārliecinātos, vai stiklveida ķermenis nav atslāņojies, liels palīgs diagnostikā ir optiski koherentā tomogrāfija (acs OCT).
    4. Visprecīzāk stiklveida ķermeņa apduļķojumus un tīklenes atslāņošanos ļaus noteikt ultrasonogrāfija.

    ZIBŠŅI. Plāniņš, ko darīt

    Steidzami!

    1. Ja acīs parādās zibeņi un nolaižas melns plīvurs, nekavējoties meklē acu ārstu – tas var liecināt par tīklenes atslāņošanos, kad neatliekami vajadzīga operācija. Operāciju vēlams veikt pāris dienu laikā. Jo ātrāk tā notiks un tīklene atkal būs savā vietā, jo lielāka iespēja atgūt redzi.
    2. Ja zibeņo tikai mazliet, acu ārstam vajadzētu parādīties vismaz nedēļas laikā. Iespējams, būs nepieciešama lāzerfotokoagulāciju.  Proti, ja tiek diagnosticēts plīsums, tad ap plīsuma vietu tīkleni nepieciešams piededzināt (koagulēt), lai zem tās nepakļūtu šķidrums un tīklene neatslāņotos.
    3. Ja redzi zibeņus, aizklāj vienu un otru aci, lai varētu pateikt ārstam, kurā acī tev zibeņo. Zibeņošanas laikā neliecies, necel smagus priekšmetus un nedari neko fiziski smagu, jo tas var veicināt tīklenes plīsumu vai atslāņošanos.

    Izmēri asinsspiedienu! Reizēm zibeņošana liecina par augstu asinsspiedienu.

    Ko VĒL var darīt

    • Kad atklāta stiklveida ķermeņa apduļķošanās, pacienti parasti prasa: «Vai man jādzer vitamīni, vai kaut kas jāpilina acīs?» Diemžēl brīnumlīdzekļu nav! Ja apduļķojums saistīts ar novecošanu, vienīgais ieteikums ir pilnvērtīgi ēst un uzņemt daudz šķidruma, lai šķidrinātu toksīnus. Arī regulāri jāapmeklē acu ārsts.
    • Ja vēlies par acīm parūpēties papildus, vari lietot uztura bagātinātājus, kuri satur antioksidantus, galvenokārt alfa lipoiskābi, kas ir vienīgais taukos un ūdenī šķīstošais antioksidants, A, C un E vitamīnus, melleņu ekstraktu, luteīnu, zeaksantīnu, bēta karotīnus.
    • Ja tev ir cukura diabēts, neaizmirsti regulāri apmeklēt acu ārstu, lai nepieciešamības gadījumā laikus veiktu saasiņojuma profilaksi.
    • Svarīgi pārliecināties vai tīklenē nav plīsuma un, ja nepieciešams, ar lāzeru pielāpīt aizdomīgo vietu, lai tīklene neatslāņotos. Tas gan vairāk noderēs drošībai – apduļķojumi tāpēc nepazudīs. Arī tad, ja bijis asinsizplūdums stiklveida ķermenī un tīklenē ir trausli vai jaunveidoti asinsvadi, pēc asinsizplūduma uzsūkšanās aizdomīgās vietas dažreiz jānostiprina ar lāzeru.
    • Stiklveida ķermeņa ārstēšanai mēdz lietot kālija jodīda pilienus, kas uzlabo vielmaiņu, lai gan to efektivitāte nav zinātniski pierādīta.
    • Apduļķojuma uzsūkšanos var veicināt nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma pilieni.
    • Ja stiklveida ķermenī radies sēnīšu, baktēriju vai vīrusu izraisīts iekaisums, kas tur iekļuvis no acs ābola asinsvadu apvalka vai tīklenes asinsvadiem, medikamentus – gan antibiotikas, gan citus atkarībā no slimības izraisītāja – var injicēt tieši stiklveida ķermenī, lai tie labāk uzsūktos.
    • Reizēm, ja atslāņojusies tīklene, ir stiklveida ķermeņa saasiņojums un ievērojami traucēta redze, veic sarežģītu operāciju – vitrektomiju. Tās laikā stiklveida ķermeni nomaina ar īpašu šķidrumu vai gāzi, kas tīkleni piespiež atpakaļ vietā. Operācijas rezultāts būs atkarīgs no tās apjoma un tā, vai būsi laikus vērsusies pie ārsta. Ja problēmas iemesls ir nekontrolēts cukura diabēts, ne vienmēr tiks sasniegts vēlamais rezultāts.
    • Ja acu izmeklējumi liecina, ka vaina nav acīs, iespējams, būs nepieciešama arī citu speciālistu, piemēram, endokrinologa, kardiologa, neirologa vai reimatologa, konsultācija.
    • Mušiņas var parādīties, arī ilgstoši strādājot pie datora, skatoties vienā attālumā un atrodoties vienā pozā, jo tiek pārslogoti mugurkaula kakla daļas muskuļi, saspiesti asinsvadi un nervi. Tad vajag ievērot principu 20:20:20! Tas nozīmē – ik pēc 20 minūtēm 20 sekundes paskaties 20 metru attālumā.

    Šeit tev palīdzēs

    Acu traumpunkti, kas atvērti visu diennakti:

    • Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Biķernieki, tālr. 67038290 (māsas), 67038227 (ārsti) vai 29186443.
    • P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, tālr. 67069600.

    Citas vietas:

    • AIWA clinic, tālr.67799977.
    • Latvijas Amerikas acu centrs, tālr. 67272257.
    • Acu veselības centrs, tālr. 29287955.
    • Veselības centrs 4, tālr. 67847100.
    • Ja tu dzīvo tālu no Rīgas, painteresējies, vai tava reģiona poliklīnikā acu ārstiem nav tā sauktās akūtās stundas.

    Mušiņas – arī visādi kristāli

    Reizēm acu ārsts stiklveida ķermenī saskata arī cita veida izgulsnējumus, kas var radīt sajūtu, ka redzi mušiņas… Diezgan izplatīta ir tā sauktā asteroīdā hialoze, kad stiklveida ķermenī parādās dzeltenīgi balti sfēriski kalciju un fosforu saturoši kristāli, kas met ēnu uz tīkleni. Mikroskopā tie izskatās ļoti skaisti, taču tu tos izjutīsi kā sudrabainu lietutiņu vai vizuļošanu, kas, protams, nebūs nekas patīkams. Parasti tie redzami vienā acī, biežāk vīriešiem, cukura diabēta slimniekiem un tiem, kam ir paaugstināts holesterīna līmenis asinīs.

    Retāk sastopama ir holesteroze, kad stiklveida ķermenī peld zeltaini brūni holesterīna kristāli.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē