• 9 interesanti jautājumi par zobu diegu

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc zobārstu un higiēnistu ieteikuma zobu diegs ir jālieto katru dienu. Kas vēl par to būtu jāzina?

    Ar kādu diegu kopt protēzes?

    Ja tā ir izņemama platīte, to kopj tikai ar speciāliem šķidrumiem un birstīti, bet nediego, jo – nav jau ko diegot! Zobi ir uztaisīti tā, ka tie izskatās atsevišķi, taču patiesībā tiem starpu nav.

    Savukārt neizņemamās protēzes ir tie paši kroņi, tilti vai implanti.

    Vai ar zobu diegu var savainoties?

    Iespējams savainot smaganas, noraut kronīšus, izraut plombas… Bet par to nevajadzētu tik ļoti baidīties, jo nevienu kvalitatīvu kronīti, kas pil­da savu uzdevumu, vai plombu tā izraut nav iespējams.

    Savainot smaganas gan var. Īpaši sākumā, kamēr piešauj roku, un cilvēki, kuriem ir ļoti ciešas zobu starpas. Kad diegs beidzot ir ievērts starp tiem, roka paslīd, jo iepriekš diedziņš ir spiests ar spēku uz leju, un tas ietriecas smaganā un to sagriež. Vienīgais risinājums ir atrast piemērotu zobu diegu – vaskotu, lai vieglāk slīd, un pēc iespējas plānāku.

    Vai, lietojot zobu diegu, var novērst nepatīkamu smaku mutē?

    Var, ja tās cēlonis ir ēdiena atliekas, kuras mutes dobumā bojājas un arī veicina smaganu iekaisumu. Smaganas iekaist, asiņo, asinis piesaista baktērijas un rada smaku.

    Turklāt viss, kas sakrājas zobu starpās, lēnītēm veido kabatu, kura kļūst arvien dziļāka, un tad, protams, mu­ē atkal būs nepatīkama smaka. Tāpēc diegošana ir tik svarīga.

    Vai zobu diegošanu var aizstāt ar košļājamo gumiju?

    Nē. Taču ar starpzobu kociņiem vai speciālām birstītēm tas ir iespējams, ja zobu starpas anatomiski pieļauj. Piemēram, abi zobi skaisti sakļaujas, bet tālāk aiziet katrs uz savu pusi un veido tādu kā trīsstūrīti, jo smagana ir atkāpusies un izveidojies tukšums, tad zobu diegs kļūst neefektīvs. Šādos gadījumos var lietot starpzobu birstīti (tā atgādina pu­deļu tīrāmo, taču ir daudzkārt mazāka) vai starpzobu kociņus. Ir cilvēki, kuriem tie patīk. Kociņi gan nav pierastie zobu bakstāmie ar asiem ga­liem. Īstie zobu kociņi ir plakani. Taču arī tos var lietot tikai tad, ja spraugas starp zobiem ir pietiekami platas.

    Vai arī trīsgadīgam bērnam zobi jādiego?

    Diegot zobus jāsāk no skolas vecuma, taču vecuma ierobežojuma nav. Ja vien bērns grib to darīt un vecāki ir spējīgi iemācīt, – kāpēc ne?! Arī tad, kad vēl ir piena zobi. Lai pierod un veidojas labais ieradums!

    Vai diegot zobus, ja pieskaroties tie sāp?

    Parasti tik jutīgi zobi ir, ja zoba sakne nav nosegta ar smaganu. Parasti tā notiek, ja ir atkāpušās smaganas vai izveidojušās kabatas, un pēc liela zobakmens noņemšanas.

    Saknes daļa ir raupja, tā nav emaljēta, tāpēc ļoti ātri veidojas aplikums, kas mineralizējas un pārvēršas par zobakmeni. Protams, nevar cilvēku piespiest diegot zobus, ja sāp, taču – zobi ir jādiego! Sakne bojājas, jo tai nav emaljas, kas to aizsargā, un rezultātā zobu var pat zaudēt. Šādos gadījumos noteikti jāiet pie ārsta, lai kopīgi atrastu risinājumu. 

    Vai zobu diegu var aizstāt ar parasto šujamo diegu?

    Daudzi vēl joprojām tā dara. Protams, labi, ka vispār kaut ko izmanto, bet, piemēram, kokvilnas diegs plūksnojas. Ja zobiem ir asumi, plūksniņas tur saķeras, un gadās, ka cilvēks dabū pamatīgu iekaisumu. Savukārt zīda diegs ir ļoti ass –ar to var traumēt smaganas.

    Lietojot parasto diegu, zobi zaudē arī ķīmisko aizsardzību, jo šūšanai paredzētie nav pārklāti ar fluoru

    Cik bieži jālieto zobu diegs?

    Vislabāk zobu diegu lietot vakarā, pēdējā zobu tīrīšanas reizē pirms gulētiešanas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē