• 9 iemesli, kāpēc rodas liekais svars

    Svarīgi zināt
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: New Africa/Shutterstock.com
    Ja pamazām uzkrājas lieki kilogrami, to nevar atstāt bez ievērības – ne tikai izskata, bet arī veselības dēļ. Kas tad ir biežākie liekā svara izraisītāji?
    1. Uzņemtā enerģija pārsniedz patērētās enerģijas daudzumu – uzņemam tik daudz koncentrētas enerģijas, ka nespējam to iztērēt. Tā notiek, regulāri lietojot uzturā, piemēram, burgerus, čipsus, smalkmaizītes, gatavos salātus, gaļas izstrādājumus, sierus, saldumus, limonādi.
    2. Mazkustīgs dzīvesveids. Vislabākais veids, kā palielināt fizisko slodzi, ir staigāt katru dienu vismaz 40 minūtes un izmantot katru iespēju izkustēties – piemēram, lifta vietā vienmēr izmantot kāpnes utt.
    3. Retas ēdienreizes – tās liek vielmaiņai palēnināties, un rezultātā daļa enerģijas tiek pārvērsta taukaudos. Lai paātrinātu vielmaiņu, ieteicams dienā ieturēt vismaz trīs vai – vēl labāk – piecas nelielas maltītes: brokastis, pusdienas, vakariņas un vēl divas uzkodu reizes.
    4. Ēdiens tiek izmantots kā līdzeklis garastāvokļa uzlabošanai – kad ir nomāktība, kad ir stress. Pamazām zūd robeža, kad tiešām māc izsalkums un kad ir vēlme uzlabot noskaņojumu. Turklāt tādās reizēs parasti sevi mierinām nevis ar dārzeņiem vai citiem veselīgiem produktiem, bet gan ar treknu, pārāk saldu vai sāļu ēdienu.
    5. Pārāk daudz garšas uzlabotāju ēdienā. Ja kritiski izvērtētu sava ledusskapja saturu, vairākumam būtu jāatzīst, ka vismaz 80% uztura ir rūpnieciskos iesaiņojumos, kuru etiķetes ziņo par dažādām pārtikas piedevām. Garšas uzlabotāji, kas pievienoti produktam, liek tos ēst vēl un vēl, neizjūtot sātu. Tātad – jāizvēlas pēc iespējas vairāk dabisku produktu.
    6. Eksperimenti ar dažādām diētām. Izmēģinot kārtējo brīnumus sološo diētu, nereti nosacītā badošanās beidzas ar pamatīgu noraušanos, kas liek zaudētajiem kilogramiem atgriezties ar uzviju. Kāpēc? Tāpēc, ka, iztiekot ar mazāk nekā 1000 kcal dienā, organisms sāk strādāt uzkrāšanas režīmā.
    7.  Nesabalansēts uzturs ir viens no galvenajiem liekā svara iemesliem, jo šādi tiek uzņemti tauki, īpaši slēptā veidā. Ievēro tā dēvēto šķīvja likumu – pusi šķīvja piepildi ar dārzeņiem (svaigiem, sautētiem vai saldētiem), bet otru pusi sadali šādi: 2/3 dabisko ogļhidrātu (maize, kartupeļi, rīsi, griķi, makaroni, putras) un 1/3 olbaltumvielu (gaļa, zivis, olas, biezpiens). Vajadzīgi arī augu valsts izcelsmes tauki – eļļa, rieksti, olīvas, avokado.
    8. Svara pieaugumu var veicināt dažas slimības. Piemēram, nepietiekama vairogdziedzera darbība palēnina vielmaiņu, aiztur organismā šķidrumu, kas nosaka palielinātu kopējo svaru. Hormonu terapija arī bieži pieliek svaram kilogramus.
    9. Liekais svars var pastiprināti pieaugt līdz ar gadiem. Palielinoties vecumam, var palielināties arī ķermeņa svars, jo ik pa 25 gadiem vielmaiņas efektivitāte krīt par aptuveni 30 %.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē