• 8 ieteikumi, kā nepalaist garām infarkta pazīmes

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Miokarda infarkts ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Latvija pieder pie reģiona ar ļoti augstu kardiovaskulāro risku (līdzīgi kā Kirgizstāna, Uzbekistāna, Ēģipte, Krievija un Turkmenistāna), tāpēc mūsu valsts iedzīvotājiem būtu jo īpaši jāpievēršas slimību profilaksei un regulāri jāpārbauda savs veselības stāvoklis. Konsultē kardiologs Dr. Roberts Feders.

    Sirdslēkmi jeb infarktu izraisa pēkšņa asinsvada nosprostošanās, kā rezultātā sirds muskulis vai tā daļa netiek pienācīgi apgādāta ar asinīm.

    Draudošu infarktu parasti varam atpazīt pēc šādām pazīmēm jeb trauksmes signāliem:

    1. Stipras sāpes krūtīs, kas ilgst vairāk nekā piecas minūtes un kuras var izstarot uz roku, lāpstiņu, kakla rajonu, žokli vai arī lokalizējas vēdera augšdaļā.
    2. Ja sāpes krūtīs parādās pie minimālas slodzes vai pilnīga miera apstākļos, tad nekavējoties sauciet neatliekamo medicīnisko palīdzību 113!
    3. Šaurības sajūta krūtīs, stipras spiedošas un dedzinošas sajūtas krūtīs, apgrūtināta elpošana;
    4. Slikta dūša, nelabums un bailes;
    5. Vājums (pat bez sāpēm), samaņas zudums;
    6. Bāla sejas ādas krāsa, auksti sviedri;
    7. Pamošanās naktī ar sāpēm krūtīs ir īpaši nozīmīgs simptoms;
    8. Izteiktas elpošanas grūtības.

     

    Kardiologs Dr. Roberts Feders atgādina, ka bieži sievietēm ir atipiskāki simptomi un reizēm kā vienīgos simptomus novēro tikai elpas trūkumu, sliktu dūšu, vemšanu, muguras sāpes vai sāpes vēdera augšdaļā. Tas ir iemesls, kāpēc sievietēm infarkti bieži tiek atklāti par vēlu.

    Sirdslēkmes pazīmju atpazīšana var glābt dzīvības!

    Neatliekamās palīdzības sniegšanā katra minūte ir zelta vērtē, jo sirdslēkme jebkurā laikā var izraisīt dzīvībai bīstamas sirds aritmijas (kambaru fibrilāciju) un izraisīt sirds audu neatgriezenisku bojāeju. Tikai neatliekamās palīdzības ārsts var novērst draudošu pēkšņu sirds nāvi. Un tikai infarkta ārstēšana klīnikā var glābt sirdi no nopietniem paliekošiem bojājumiem (piemēram, sirds mazspējas).

    “Ir pieci infarkta riska faktori: smēķēšana, augsts asinsspiediens, diabēts, augsts holesterīna līmenis un ģenētiska nosliece. Ikvienam, kam ir viens vai vairāki no šiem punktiem, jāveic rūpīga pārbaude, jāsamazina riska faktori un jāārstē diagnosticētās sirdskaites," uzsver Dr. Feders.

    Veselīgs dzīvesveids un regulāras profilaktiskas pārbaudes pie ārsta (kardiologa, internista vai ģimenes ārsta) ir īpaši efektīvas, lai samazinātu risku saslimt ar koronāru sirds saslimšanu, kas savukārt var izraisīt sirds infarktu. Pietiekama fiziskā aktivitāte, veselīgs uzturs, laba stresa pārvaldība un liekā svara samazināšana pozitīvi ietekmē kardiovaskulāro risku. Īpaši svarīgi ir nesmēķēt! Sabalansēts uzturs ar daudz augļiem un dārzeņiem ir labs profilaksei divējādi: tas palīdz uzturēt lipīdu līmeni asinīs normas robežās un regulēt ķermeņa svaru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē