• 5 soļi brekešu kopšanā

    Zobi
    Indra Ozoliņa
    5. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    No ēdiena iesprūšanas starp breketēm un zobiem izvairīties nav iespējams, tāpēc brekešu nēsāšanas laikā zobi būtu jātīra pēc katras ēdienreizes – rūpīgi un veltot tam ilgāku laiku, lai notīrītu visu aplikumu! Stāsta zobu higiēniste Laura Stūre.

    1. No rīta un vakarā zobus tīri ar parasto mīksto zobu suku. Es gan tās vietā iesaku izmantot elektrisko sonisko zobu suku, kas atšķirībā no rotējošās elektriskās zobu sukas kustības veic uz sāniem.

    Ieteicamas arī speciālas zobu sukas ar V veida sariņiem, kas pa vidu ir īsāki, lai labāk pielāgotos zobu un brekešu virsmām.

    Tādas piedāvā, piemēram, firma Curaprox.

    Ja izmanto parasto zobu suku – tīri zobus virs breketēm ar vibrējošām apļveida kustībām, novietojot zobu sukas sariņus slīpi 45 grādu leņķī pret smaganām, sariņiem jābūt slīpi arī pret breketēm.

    Neaizmirsti notīrīt arī zobu iekšējās un kožamās virsmas! Ar elektrisko zobu suku darbojies tāpat, tikai bez vibrējošām apļveida kustībām, jo tā visas kustības izdara pati.

    2. Pēc katras ēdienreizes un vakarā pirms tīrīšanas ar parasto mīksto zobu suku izmanto mazo starpzobu jeb interdentālo birstīti.

    Ar to tīri apkārt breketēm no visām pusēm – virs un zem tām, kā arī sānos. Vari izmantot arī vienkūlīša zobu suku, kas palīdzēs notīrīt grūtāk pieejamas virsmas.

    3. Vakarā pēc tīrīšanas ar starpzobu birstīti izskalo muti un lieto speciālo zobu diegu. Ortodontiskais zobu diegs Superfloss sastāv no trim daļām: cieta gala, kuru var viegli ievietot slīpi zem brekešu loka, porainās daļas un parastā diega. To lieto tāpat kā parasto zobu diegu, aptinot ap pirkstiem un tīrot uz augšu un uz leju.

    4. Vari lietot arī mutes irigatoru – zobu kopšanas ierīci, kas ar spēcīgu augsta spiediena ūdens strūklu notīra zobu starpas un grūti aizsniedzamās vietas zem brekešu loka. Tā gan ir tikai papildu opcija, kas nevar aizstāt zobu diega lietošanu!

    5. Pēc diegošanas zobus tīri ar parasto zobu suku un fluorīdus saturošu zobu pastu (ieteicamais fluorīdu daudzums 1000–1500 ppm). Var izmantot jebkādu pastu, piemēram Elmex, Curaprox, Gum, Sensodyne, Jordan. Tikai nedrīkst lietot balinošās un baltinošās zobu pastas. Pēc tīrīšanas zobu pastu vienkārši izspļauj, bet muti neskalo! 

    Noskaties videopamācību, kā tīrīt zobus ar breketēm!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē