• 4 visbiežākās nūjotāju kļūdas

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Grūti iedomāties vēl demokrātiskāku sporta veidu par nūjošanu. Tas šķiet tik vienkārši – ņem rokās nūjas un soļo! Tomēr tā nav.

    1. kļūda – nepareiza stāja

    Tam nav sakara ar skaistumu – tikai pareiza stāja un gaita nodrošina nūjošanas efektu, jo tad visiem muskuļiem ir vienmērīga slodze. Ja nūjo ar salīkušu muguru, tas pat ir bīstami – var iedzīvoties plecu vai spranda sāpēs.

    Pareizai stājai jānostājas uz pilnām pēdām, mugura taisna, galva mazliet tiecas uz augšu, skatiens uz priekšu, pleci iztaisnoti un nolaisti, sēžamvieta pievilkta klāt.

    Četriem ķermeņa punktiem (pa diviem plecu un gurnu kauliņu līnijā) ir jāveido taisnstūris un jāatrodas vienā plaknē. Jābūt sajūtai, it kā līdz zodam aizvilktu jakas rāvējslēdzēju. Kustību sāk, sperot soli no papēža un liekot kāju pie zemes tā, it kā ar pēdu mēģinātu samīt citrona pusīti.

    2. kļūda – ejot saliec roku elkonī

    Šī ir lielākā tipiskā kļūda – soļot ar elkonī saliektām rokām. Rokām ir jābūt atbrīvotām, tām dabiski jāvēzējas uz priekšu un atpakaļ, un elkoņi nedrīkst būt piespiesti ķermenim. Uz priekšu roka nedrīkst virzīties augstāk par nabas līmeni.

    Lai iemācītos pareizu roku kustību, nūjošanas instruktori bieži vien izmanto vingrinājumu, kurā divi vai vairāki nūjotāji sadodas vilcieniņā ar horizontāli novietotām nūjām un tad iet uz priekšu. Tas pieradina soļot, nesaliecot rokas elkonī. Mācoties individuāli, iesaka pasoļot ar nūjām, tās vienkārši velkot līdzi un vēzējot rokas.

    3. kļūda – nepareizi novieto nūju

    Tas liekas tik dabiski – iespraust nūju sev priekšā un uz tās mazliet atbalstīties. Tā cilvēki dara, piemēram, ejot kalnā. Taču nūjošanas knifs slēpjas tieši tajā, ka galvenais nūjas atspēriena punkts ir nevis pirms ķermeņa, bet aiz tā. Tas it kā stumj ķermeni uz priekšu, padarot iešanu ātrāku, enerģiskāku, līdz ar to arī efektīvāku. Lai veidotos pareizs atspēriens, nūja jānovieto solim pa vidu.

    4. kļūda – roka visu laiku cieši satver nūju

    Patiesībā nūjas rokturis pilnībā jāsatver tikai tajā mirklī, kad nūju pārceļ uz priekšu. Kad roka sāk virzīties atpakaļ, plauksta jāatver un pirksti nedaudz jāizpleš (tikai plaukstu gan nevajag izvērst vai kaut kā iegriezt). Būtībā roka visu laiku jādarbina satveršanas un atlaišanas režīmā – tad augšdelma muskulis strādā nepārtraukti.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē