• Tarte Banoffee ar pašu gatavotu smilšu mīklas pamatnīti un pašu karamelizētu iebiezināto pienu.

    Deserti
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    21. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Banoffee
    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Banoffee
    Neskaitāmas reizes pārbaudīta klasiskās amerikāņu kūkas recepte. Ja negribas pašam cept pamatni vai vārīt krēmu, bez tā var iztikt – iespējas skatiet padomos zem receptes!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas

     

     

    Būs nepieciešama tartes veidne ar izņemamu apakšu, 27 cm diametrā.

    1. Gatavo mīklu. Lielā, platā bļodā vai uz gludas un tīras virsmas ber miltus, pievieno cukuru, sāli un ar dakšiņu samaisa.

    2. Atdala olas dzeltenumu no baltuma un sagatavo ledusauksto ūdeni. Auksto sviestu uz dēlīša sagriež apmēram 2–3 centimetrus lielos gabaliņos un liek miltos. Tur sviesta gabaliņus ar dūri saplacina – katru gabaliņu, lai tas ir plakans un apņemts ar miltiem. Tad ar delnu sāk tos miltos mīcīt un pievieno olas dzeltenumu un ledusauksto ūdeni. Samīca tik daudz, lai mīkla viendabīgi turas kopā. Nevajag mīcīt pārmērīgi.

    3. Mīklu ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm. Var pagatavot agrāk, vai pat iepriekšējā dienā. Tad pirms izveltnēšanas nedaudz jāpatur istabas temperatūrā.

    4. Gatavo pildījumu. Nelielā katliņā ar biezu dibenu samaisa iebiezināto pienu ar cukuru un uz vidēji mazas liesmas maisot karsē, beigās liesmu var samazināt uz ļoti mazu. Karsē tik ilgi, līdz tas kļūst kā karamele, apmēram 15 minūtes. Ja karsēs pārmērīgi, masa kļūs par biezu un to nevarēs uzsmērēt. Noliek atdzist līdz siltai.

    5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

    6. Cepampapīru pārkaisa ar nelielu daudzumu miltu un uz tā ar pirkstiem saplacina mīklu. Tad ņem mīklas rullīti, to nedaudz ierīvē ar miltainām rokām un no vidus uz malām izveltnē mīklu apļa formā, 3–4 milimetru biezumā. Mīklas laukumam jābūt tik lielam, lai derētu tartes veidnei un maliņām.

    7. Mīklu ar visu cepampapīru paceļ un iegāž veidnē, papīrs paliek augšpusē. Papīru lēnām noņem un mīklu iespiež veidnē, veidnes augšpusē pie maliņām nedaudz vietām piespiežot, lai mīkla cepot nenoslīd. Mīklu pamatnē sadursta ar dakšiņu.

    8. Uzklāj atpakaļ cepampapīru un uzber zirņus, pupas vai ko citu. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī cepties 10 minūtes. Noņem slogu un liek atpakaļ cepties apmēram 12 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna. Noliek atdzist līdz knapi siltai.

    9. Kad pamatne atdzisusi, to vienmērīgi pārsmērē ar silto vai remdeno karameli, pāri liek plāni sagrieztas banāna ripiņas un nedaudz piespiež.

    10. Sakuļ saldo krējumu ar cukuru un vaniļu stingrās putās, vienmērīgi pārliek krējuma pikas pa visu tartes virsmu, tad ar ēdamkarotes aizmuguri pikas paspiež uz malām un uz tukšajām vietām, lai veidojas dekoratīvi uzkalniņi.

    11. Noliek vēsumā vismaz uz 2 stundām. Ja vēlas, pārber ar sarīvētu tumšo šokolādi.

     

    Padomi:

    – Ja negribas gatavot mīklu, pamatnei var izmantot cepumus ar sviestu – 200 gramus samaltu Selgas pilngraudu cepumu samaisa ar 100 gramiem kausēta sviesta un iespiež tartes veidnē, cep 180 grādos apmēram 10 minūtes.

    – Ja negribas pašam vārīt karameli, var izmantot jau gatavu vārītu iebiezināto pienu ar cukuru.

    – Smilšu mīklā 50 gramus miltu var aizstāt ar pilngraudu vai speltas miltiem, ja grib raupjāku tekstūru. Ja izsmalcinātāku garšu – ar mandeļu miltiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē