• Šodien godinām olu!

    9. oktobris - Pasaules olu diena
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    9. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Olām paveicies – tās godina ne tikai Lieldienās, bet tām ir pašām sava svinamdiena – Pasaules olu diena, kas šogad iekrīt 9. oktobrī.

    Pasaules olu diena tika iedibināta 1996. gadā, kad Starptautiskā Olu komisija (IEC) nolēma to atzīmēt katru gadu oktobra otrajā piektdienā, godinot šo vērtīgo produktu, kas ir viens no senākajiem zināmajiem pārtikas produktiem.

    Par olām var runāt dažādos aspektos – filozofiskos, kulināros, ornitoloģiskos, fizioloģiskos. Kas bija pirmais – vista vai ola? Ola jāliek verdošā vai aukstā ūdenī? Kādas labākas – lielas vai mazas? Ola kā pasaules modelis. Ola kā Saules simbols. Starp citu, olas tiešām ir viens no retajiem produktiem, kurā ir saules – D – vitamīns.

    Par godu Pasaules olu dienai trīs Latvijas pavārmākslas zvaigznes – Mārtiņš Rītiņš, Ēriks Dreibants un Mārtiņš Sirmais – īpašā brančā atklāja interesantas idejas gardiem un nebūt ne sarežģītiem olu ēdieniem un pastāstīja arī par personisko pieredzi par olu ēšanu un vistu audzēšanu.

    Kā zināms, Mārtiņš Rītiņš pats audzē vistas, kas dzīvojot karaliskos apstākļos – mājā, kas ir prinča Čārlza rezidences kopija, ar lustrām un gleznām, un tām tiek atskaņota klasiskā mūzika. Runājot par vistu ēdienkarti, šefpavārs gan tās nosauca par cūku ar spalvām, jo vista nav pārāk izvēlīga – apēdīs visu, ko tai liek priekšā. Rītiņa vistas tiek barotas ar biezpienu, pašas salasa gliemežus, kukaiņus, dažādas sēklas, un nesmādēja pat akmensbutes asakas, kas bija palikušas no Francijas prezidenta Makrona svinīgajām vakariņām.

    Mārtiņa Rītiņa spāņu omlete ar kartupeļiem jeb Tortilla de Patatas

    Sastāvdaļas:

    • 500g nomizotu kartupeļu
    • 2 nomizotu balto spāņu sīpolu
    • 150ml olīveļļas
    • 6 lauku vistas olas

    Pagatavošana:

    1. Pārgriež kartupeļus uz pusēm, sagriež biezās šķēlēs. Sīpolus sagriež ripiņās.
    2. Lielā pannā ielej olīveļļu, uzkarsē, pievieno tai sīpolus un viegli sautē 2–3 minūtes. Pievieno kartupeļus, cep 15 minūtes, laiku pa laikam maisot, līdz kartupeļi mīksti.
    3. Bļodā iesit olas. Kartupeļus un sīpolus  izceļ no pannas un iemaisa olā. Pievieno sāli pēc garšas un ļauj visai masai atdzist 15 minūtes.
    4. Olu-kartupeļu masu liek  mazākā pannā un turpina cept uz lēnas uguns, izmantojot lāpstiņu, lai omlete veidotos viendabīga.
    5. Pēc 3–4 minūtēm uz pannas liek palielāku plakanu šķīvi un apgriež omleti otrādi, toieslidinot atpakaļ pannā un apcepot vēl pāris minūtes no otras puses.
    6. Gatavo omleti liek uz šķīvja un pirms pasniegšanas mazliet atdzesē.

     

    Mārtiņš Rītiņš šo omleti sauc par universālāko ēdienu, jo to var ēst, gan karstu, gan aukstu, gan siltu, gan remdenu, uzliekot uz maizes un pat nākamajā dienā!

    Arī Ēriks Dreibants atzīst, ka olas viņa mājās esot vienmēr, un pat šorīt esot dēlam cepis divas vēršacis. Ko ieteica pieredzējušais šefpavārs – olas vārīšanai katliņā jāievieto saudzīgi, ar karoti, un jāvāra mērenā temperatūrā, jo ūdenim burbuļojot, olas saskrienas un var saplīst.

    Ērika Dreibanta šakšuka

    Sastāvdaļas:

    • 2 sarkanie sīpoli
    • 4 ķiploku daiviņas
    • Olīveļļa
    • 1 t.k kumīna
    • 4 dažādas krāsas paprika
    • 500g tomātu savā sulā
    • 4 olas
    • 200 g aunu zirņu
    • 1 bunte pētersīļu
    • 4 ēd. k. dabīgā jogurta
    • Sāls, cukurs, pipari, soja, tabasko

    Pagatavošana:

    1. Sīpolus sagriež nelielos gabaliņos, cep līdz tie kļūst mīksti.
    2. Pievieno gabaliņos sagrieztu papriku, ķiplokus, cep dažas minūtes.
    3. Pievieno sasmalcinātus tomātus savā sulā, nedaudz sojas mērci, tabasko, cukuru, kumīnu un sāli.
    4. Visu pannā uzvāra, laiku pa laikam maisot, un pievieno turku zirņus.
    5. Visu pannas saturu liek cepeštraukā, iesit olas un cep cepeškrāsnī 180 C grādos 15 minūtes.
    6. Pa virsu uzber fetas sieru, kapātus pētersīļus un maltus svaigos piparus.

     

    Špikeris no Dreibanta: šakšukas pamatu – saceptus dārzeņus un tomātus – var sagatavot iepriekš, jo «tas tāds lečo vien ir», saka šefpavārs, un kad nepieciešams, vienkārši uzsildīt. Tāpat šo ēdienu var droši gatavot pannā, nevis atsevišķajos cepeštrauciņos, un arī bez cepeškrāsns varot iztikt – pietiek uzlikt pannai vāku un gaidīt, kad olas izcepsies. Olu cepšanu arī var pielāgot katra gaumei – kādam patiks mīksts dzeltenums, kādam – kārtīgi izcepts.

    Savukārt Mārtiņš Sirmais, gatavojot pildītas olas, dalījās ar savu know how – olu griezt nevis gareniski, lai sanāk ierastās laiviņas, bet šķērsu. Nogriežot olai abas cepurītes, sanāk glītas krūzītes, kurās iepildīt to, kas nu katram paredzēts.

    Mārtiņa Sirmā pildītās olas

    Sastāvdaļas:

    • 12 olas
    • 100g Matje siļķes
    • 50g majonēzes
    • 10g baltvīna etiķa
    • 50g skābā krējuma
    • 30g graudu sinepju
    • 30g maurloku
    • 30g diļļu
    • 7g kūpinātas paprikas

    Pagatavošana:

    1. Olas liek katlā ar karstu, bet ne burbuļojošu ūdeni un vāram 12 minūtes, ik pēc brīža apmaisot. Gatavās olas liek ledus aukstā ūdenī un pēc 6–7 minūtēm nomizo.
    2. Olas platākajam galam nogriež mazu šķēli, lai tā viegli stāv uz virsmas, tad nogriež olas 1/3 daļu un ar espreso karoti izņem tai dzeltenumu.
    3. Dzeltenumus izberžam caur sietu un pievieno tiem majonēzi, krējumu, etiķi, sinepes. Sakulto masu ievieto konditorejas maisā un ar to pilda olas baltumus.
    4. Ļauj olām 3–4h atrasties ledusskapī.
    5. Pasniedz ar plāni grieztu siļķi, dillēm, maurlokiem un kūpinātu papriku.

    Pasaules olu diena Latvijā

    Šogad Pasaules olu dienas tēma ir Olas – vairāk nekā izcils proteīna avots, kas atgādina, ka olas ir cilvēka organismam nepieciešams, daudzpusīgs un plaši pieejams augstas kvalitātes uztura produkts ar virkni labām īpašībām.

    Olas satur ne tikai proteīnu un A, B, D un E vitamīnus, bet arī aminoskābes un citas neaizstājamas uzturvielas. Svarīga viela, kas atrodama olās, ir holīns jeb B4 vitamīns, kas nodrošina veselīgu aknu un žultspūšļa darbību, kā arī gādā par smadzeņu un sirds veselību, turpretī olas dzeltenumā esošais D vitamīns ir nepieciešams, lai organisms spētu cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, kas ir īpaši svarīgi gada vēsajā periodā.

    Tāpat olas palīdz rūpēties par labu formu, ilgāk saglabājot sāta sajūtu, bet olu sastāvā esošie kartenoīdi labvēlīgi iedarbojas uz ādas šūnām un palīdz stiprināt ādas un locītavu audus. Tikai viena vistas ola satur līdz pat 22% no selēna diennakts normas, kas paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusu un baktēriju infekcijām, turklāt olas ir cilvēkiem pieejamākais un dabai draudzīgākais dzīvnieku izcelsmes proteīna avots.

    Šogad Pasaules olu diena pirmo reizi norisināsies arī Rīgā. Svētku ietvaros galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja bez maksas nobaudīt svaigi pagatavotus olu ēdienus, ko visas dienas garumā trīs populārās Rīgas vietās piedāvās Pasaules olu dienas ceļojošais street food restorāns, informē Balticovo.

    Jau agri no rīta, darba cēlienu iesākot, olu restorāns būs atrodams pie VEF Kultūras pils, pusdienlaikā to varēs apciemot Esplanādē, pēcpusdienā ceļojošais restorāns pārcelsies uz Vecrīgu pie viesnīcas Grand Hotel Kempinski Riga, bet  10. oktobrī tas ar gardām olu maltītēm iepriecinās arī Iecavas un Ķekavas iedzīvotājus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē