Santa.lv
  • Mārtiņš Sirmais izstāsta, kā pareizi sagatavot lielus kartupeļus, lai tie izceptos kraukšķīgi

    Kartupeļu ēdieni
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. oktobris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārtiņš Sirmais, publicitātes foto
    Vai gan latvieša virtuvē var būt kas svarīgāks par kartupeli? Tas ne tikai papildina pusdienu un vakariņu ēdienus, bet nereti kļūst par maltītes galveno zvaigzni. Mārtiņš Sirmais teic – nav nozīmes, kādā vārdā nosaukta kartupeļu šķirne, svarīgi ir tas, kā kartupeļus plāno gatavot.

    “Lieli, mazi, vecie, jaunie – kartupeļu izvēle patiešām ir plaša. Un arī kartupeļa izmēram ir nozīme! Jo mazāki un jaunāki kartupeļi, jo mazāk tajos cietes un vairāk cukuru. Šādi kartupeļi ir piemēroti vārīšanai, tvaicēšanai, rasolam un citiem salātiem. Jauni kartupeļi ir saldāki un lieliski sader ar dillēm, biezpienu, dzidrinātu sviestu. Šādus kartupeļus var uzreiz likt katlā, tie nav iepriekš jānotur ūdenī,” stāsta Mārtiņš Sirmais. 

    Savukārt lielie kartupeļi, kuros cietes ir daudz, būs piemēroti apstrādei eļļā – cepšanai, fritēšanai.

    Liela izmēra kartupeļi pirms cepšanas jāsagriež un uzreiz jāieliek aukstā ūdenī – vismaz uz 20 minūtēm. Ja ūdens kļūst it kā pienains, tas nozīmē, ka no kartupeļiem izdalās ciete. Pēc tam kartupeļus noskalo un cep – tie nepiedegs, būs kraukšķīgi un nepārvērtīsies putrā. 

    “Ja gribas pašam pagatavot frī kartupeļus, nomizoti un sagriezti kartupeļi jāpatur aukstā ūdenī apmēram stundu, tad tos vienreiz nofritē, atdzesē un nofritē otrreiz."

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk