Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Kā džentlmenim pagatavot mazsālītas siļķes tartaru mājas apstākļos

    Receptes
    Ivars Āboliņš
    22. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marco Verch Professional Photographer
    Vēl no padomju laikiem siļķei pielipis tāds kā prastuma brends un latvietis to par nopietnu zivi neuzskata. Jā, dažreiz var uzēst, bet neko smalku no tās pagatavot nav iespējams. Patiesībā siļķe ir gastronomiskajām izvirtībām ļoti piemērota un pateicīga zivs, saka šefpavārs Āris Bendiks.

    Daudzu tautu virtuvēs tai ierādīta cienīga vieta. Piemēram, ebreji un skandināvi (īpaši jau zviedri) siļķi uzskata par vienu no ēdamākajām zivīm. Un arī latvieši siļķi pa īstam iepazina zviedru laikos, to nedaudz apdeitojot ar vārītiem kartupeļiem un biezpienu.

    Līdzīgi ir ar mazsālītas siļķes tartaru – pirms nogaršošanas tas nešķiet ievērības cienīgs. Sajūtas mainās, to ēdot. Atmiņā uzplaiksnī ainas no džeku tusiņiem ar šņabīti. Kļūst skaidrs, ka tas, kas pietrūcis līdz šim, ir tieši uz maizes uzziests tartars. Turklāt to pagatavot var pat cilvēks, kurš ar pavārmākslu ir uz jūs.

    Viss, kas nepieciešams – divas mazsālītas siļķes. Nederēs šādas tādas – klīstot pa Centrāltirgu, jācenšas atrast paši labākie un svaigākie eksemplāri. Tie jānotīra, jāizķidā un iegūtā fileja jāsakapā. Tad iegūtā masa jāsajauc ar ēdamkaroti kapātiem kaperiem, pipariem, citrona sulu, sīki sagrieztu sarkano sīpolu un divām ēdamkarotēm olīveļļas. Un jāsmērē uz maizes. Vislabāk rudzu, taču derēs arī jebkura cita.

    Ja ir vēlēšanās, uz tartara var uzlikt jēlas paipalas olas dzeltenumu un klāt piekost marinētus sīpolus vai gurķīšus. Ja plānota lielāka ballīte, izejvielu proporcijas, protams, jāpalielina.

    Ja tartaru bauda darba dienas vakarā vai brīvdienas rītā, klāt var piedzert atdzesētu degvīnu.

    Recepte

    • 2 lielas mazsālītas siļķes (notīra, izķidā, atstāj tikai fileju)
    • 1 ēdamkarote kaperi
    • 1 mazs sarkanais sīpols
    • Sula no ½ citrona
    • Pipari pēc garšas
    • 2 ēdamkarotes olīveļļas

    Visas izejvielas smalki sakapā un sajauc kopā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē