• Ja tev garšo tako, šis jāizmēģina! Birria tako

    Uzkodas un salāti
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    22. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Birria tako
    Foto: Ieva Andersone
    Birria tako
    Tie, kas seko līdzi kulinārās modes vēsmām internetā, noteikti būs pamanījuši birria – sulīgus plucinātas liellopa gaļas tako, kas ir okupējuši gardēžu sociālo tīklu foto slejas. Viegli pagatavojama, sātīga un garda, šāda gaļa ir lielisks cienasts dārza svētku galdā – ar to var pildīt arī burgeru vai hotdogu maizītes vai uzkost tāpat kopā ar svaigiem un zaļiem salātiem.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti

     

    • Gaļu ierīvē ar sāli un pipariem, liek vēsumā. Uz sausas grilpannas apsvilina čili piparus, uz pusēm pārgrieztus tomātus, sīpolus un nomizotus ķiplokus.
    • Miziņām ļauj kārtīgi samelnēt. Liek blenderī. Uz tās pašas pannas pāris mirkļus apgrauzdē arī kumīnu un koriandru. Samaļ un pievieno blenderī. Turpat liek arī pārējās garšvielas un etiķi. Visu sablendē, līdz iegūst biezu, viendabīgu masu. Ja tā šķiet pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdens.
    • Mērci iemasē gaļā, to apklāj un atstāj vēsumā iemarinēties vismaz četras stundas, taču labāk uz nakti.
    • Iemarinēto gaļu cieši aizvākojamā traukā cep krāsnī 170–180 ºC temperatūrā apmēram 5 stundas, līdz gaļa pavisam mīksta. Ja izmanto spiediena katlu, gatavo apmēram stundu.
    • Kad gaļa gatava, tai nedaudz ļauj atdzist un tad saplucina. Mērci notecina.
    • Pagatavo tako – katru plāksni iemērc mērcē, pa virsu kārto sieru un gaļu, aizloka un no abām pusēm apcep uz ieeļļotas pannas.
    • Pasniedz pārkaisītus ar sīpolu un kinzu, kā arī pārslacītus ar laima sulu. Bauda, iemērcot gaļas mērcītē.

    _____________

    Birria nāk no Meksikas štata Halisko un ir tradicionāls svētku, kā arī paģiru lāpīšanas ēdiens. Šajā štatā – un nu jau arī krietni ārpus tā robežām – katrā pilsētā un ciemā ir vismaz viena ēstuve, kas lepni nes nosaukumu birrieria. Tajā tiek pasniegts tikai šis ēdiens – lēni un pacietīgi izsutināta kazas, jēra vai liellopa gaļa, mīksta jo mīksta, slīkstoša savā sulā, pasniegta kā zupa līdzās tako plāceņu šķīvītim kopā ar veselu kaudzi kinzas, laimu un kapātu sīpolu. Visbiežāk kopā ar birria tako tiek pasniegti nevis svaigi, bet gan apcepti eļļā.

    Par īstā gaļas gabaliņa izvēli domas un ieteikumi dalās, taču ir skaidrs, ka lēnai un pacietīgai sutināšanai labi piemēroti būs stingrākie, ietiepīgākie, taču garšā bagātīgākie gabali: šķiņķis, stilbi, vaigi, aste utt.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē