• Bīstamais eksperiments: no lielveikala ķirštomātiņiem izaudzē stādus un iegūst ražu

    Tomāti
    Aija Vīksna
    21. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva un no Olgas Stalšānes pesonīgā arhīva
    Šis bija mans pagājušā gada eksperiments, kuru šogad atkārtošu. Iedvesmojos no video, ko kādu dienu noskatījos Facebook. Mūsu ģimenei ļoti garšo ķirštomātiņi salātos un uz maizītēm, bet meita tos gardu muti ēd kā konfektes. Pieredzē dalās OLGA STALŠĀNE, strādā apvienībā Vidzeme TechGirls, izglīto un iedvesmo sievietes darboties ar dažādām tehnoloģijām. un kurai dārzs atrodas Cēsīs.

     

     Aprīļa sākumā lielveikalā iegādājos divu veidu ķirštomātiņus. Uz kastītēm bija rakstītas šķirnes: plūmjveidīgajiem – ‘Angelle’, bet apaļajiem – ‘Romantica’. Apskatījos internetā – abas garās šķirnes, indeterminanti tomāti. Tātad jāizlauž pazares. 
    Ķirštomātus pārgriezu uz pusēm, saliku podiņos ar substrātu un pa virsu uzbēru apmēram centimetru biezu substrāta kārtu. 
    Drīz vien no podiņiem sāk spraukties ārā tomātu dīgsti. Podiņi pārcēlās uz palodzi. 
    Izpiķēju. Tomātu stādi auga labi. 
    Vēlāk tos pārstādīju lielākos podos, kas pieskaņoti mājas fasādes krāsai. Kopumā pie mājas bija salikti 15 podi. Piecos aug klasiskie tomātu stādi, bet pārējos – mans eksperiments. Kad stādi sāk strauji stiepties garumā, mans vīrs virs koka fasādes iesita nagliņas, lai tomātus atsietu. 
    Eksperiments izdevies! Raženie tomātu ķekari ne tikai skaisti izskatās uz pelēkas fasādes fona, bet arī izcili ražo. Salīdzinot ar tomātiem, kas auga siltumnīca, šie bija biežāk jālaista. Reizi nedēļā tomātus pabaroju ar ūdenī šķīstošo minerālmēslojumu. 

    Ko saka eksperte?

    Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības nozares eksperte:

    – Izaudzēt tomātus no lielveikalā pirktu tomātu sēklām – tas ir iespējams, bet ļoti riskants pasākums no augu veselības viedokļa. Veikalā pirkts tomāts var būt inficēts ar vīrusiem, kuru Latvijā vēl nav. Pašlaik šādi eksperimenti ir taisnākais ceļš ievazāt ToBRFV jeb tomātu krunkaino brūnplankumainību, kuras dēļ tomātu audzēšana var tikt pārtraukta uz vairākiem gadiem, jo infekcija saglabājas augsnē. Vai mums to vajag?

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē