• 7 iemesli, kāpēc veļasmašīna mēdz streikot

    Praktiski padomi
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    26. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixel-Shot / Shutterstock
    Dažkārt veļasmašīna izlemj dzīvot savu dzīvi – te strādā, te nestrādā, reizēm veļu izmazgā tīru jo tīru, bet citreiz sakrāso. Kāpēc tā, un ko varam darīt, lai veļasmašīna kalpotu godam?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Konsultē Aigars Āboliņš, sadzīves tehnikas meistars un Jeļena Strogonova, SIA Elektronika-serviss klientu apkalpošanas speciāliste.

    1. Veļasmašīna jau iedarbināta, bet ūdensvada problēmu dēļ pēkšņi pārstāj pienākt ūdens. Ko darīt?
      Ja ir traucēta ūdens padeve vai arī veļasmašīna nespēj uzņemt ūdeni, tā vienkārši jāizslēdz. Biežākais ūdens nepienākšanas iemesls var būt aizsērējis filtrs, kas atrodas ūdensvada pieslēguma vietā. Tad jānoslēdz ūdens padeve, jānoskrūvē ūdens caurule un jāiztīra filtrs – restīte.  Reizēm gadās, ka veļasmašīna uzņem netīru ūdeni.
      Tad tā jāapstādina, netīrais ūdens, izmantojot atbilstošu programmu, no mašīnas jāizlaiž un veļa jāizņem, lai to nesabojātu. Kad ūdensvadā ūdens atkal kļūst tīrs, tukša mašīna pāris reižu jāizskalo.
    2. Ūdensvadā ir kaļķains ūdens. Cik bieži veļasmašīna jāatkaļķo?
      Lietot atkaļķotāju katrā veļas mazgāšanas reizē, protams, nevajag. Vidēji to ieteicams darīt reizi trijos mēnešos. Ja ūdens ir ļoti kaļķains, to var darīt biežāk – reizi divos mēnešos. Jāņem vērā, ka jebkurš atkaļķošanas līdzeklis efektīvi sāk strādāt tikai 50 grādos un augstākā temperatūrā.
      Veikalos nopērkami dažādi atkaļķošanai paredzēti līdzekļi, bet viena no labākajām ir tautas metode – ar citronskābi. Ņem 50 gramus citronskābes, ieber veļasmašīnā un vienu reizi izgriež, vislabāk – tukšu veļasmašīnu. Jāņem vērā, ka jebkurš atkaļķošanas līdzeklis efektīvi sāk strādāt tikai 50 grādos un augstākā temperatūrā. Ja izmanto 30 vai 40 grādu temperatūru, lielas jēgas no atkaļķošanas nebūs. Taisnības labad arī jāsaka, ka ūdens pievadā esošo kaļķi šie līdzekļi nenotīra.
    3. Veļa pēc mazgāšanas iekrāsojas brūnā krāsā vai uz tās redzami brūngani plankumi. Par ko tas liecina?
      Brūngana krāsa ir pirmā pazīme, kas liecina: tūlīt būs čupā gultņi – gultņos ir smērviela, kas disfunkcijas gadījumā satek veļasmašīnas tvertnē. Ja drēbes iekrāsojas brūnganā krāsā, tas ir brīdinājums, ka tūlīt pat mašīnai būs jāmaina gultņi.
      Traipi, jo sevišķi uz baltas veļas, pēc mazgāšanas var rasties arī tad, ja pievienots pārāk daudz skalojamā līdzekļa, mīkstinātāja, smaržinātāja un citu brīnumu.
      Tāpat varbūt veļasmašīnā drēbes nav sašķirotas pēc krāsām vai vienlaikus mazgājas arī kāds apģērba gabals, kas zaudē krāsu un iekrāso citas drēbes. Tāpēc vienmēr jāievēro drēbju mazgāšanas temperatūra, drēbes ir jāšķiro pēc krāsām, bet tās, kas krāso, jāmazgā atsevišķi.
    4. Nenostrādā centrifūga, un veļa, izņemot no mašīnas, ir pilnīgi slapja. Kas noticis, un ko darīt?
      Tam, ka nenostrādā centrifūga, var būt vairāki iemesli.
      Gadās, ka vienu reizi centrifūga nenostrādā, bet nākamās reizes atkal strādā.
      Viens – iespējams, mašīna nespēj noliet un izvadīt ūdeni, jo aizsērējusi izvades caurulīte. Tāpēc jānoņem un jāiztīra notekūdeņu filtrs, ūdens jānotecina spainī vai vannā un atkal jāieslēdz izgriešanas funkcija.
      Otrs – iespējams, ka veļa savēlusies kamolā un mašīna nespēj to tvertnē izkārtot vienmērīgi, lai sāktu izgriešanu. Tad jāizslēdz mašīna, jāatver durtiņas, jāsakārto veļa un no jauna jāpalaiž izgriešanas programma. Gadās, ka vienu reizi centrifūga nenostrādā, bet nākamās reizes atkal strādā. Tas vairāk liecina par izvada vietas problēmām. Vainojams varētu būt sūknis, kas pumpē ārā ūdeni.
    5. No veļasmašīnas sāk tecēt ūdens. Ko darīt?
      Tam var būt daudz iemeslu, bet pārsvarā ir tā: ūdens no pulvera atvilktnes tvertnē nonāk pa gofrētu gumijas cauruli. Tā kā tvertne visu laiku kustas, stiprinājuma vieta reizēm padilst un tek, tāpēc jāblīvē no jauna.
      Reizēm problēma ir gofrējumā, kas ļauj caurulei būt elastīgai un kustas līdzi tvertnei. Problēma var būt gumijās vai filtrā. Lai gan ūdens tecēšana šķiet draudīga, lielākoties pie tā vainojamas mazas problēmas – savienojumos, gumijā – un ar tām var sadzīvot. Tikai ļoti retos gadījums tvertnē radies caurums. Ja vaina tiešām izskatās nopietna, mašīna jāatslēdz no tīkla, jāpārtrauc ūdens padeve un jāsauc meistars.
    6. Kāpēc veļasmašīna pastiprināti vibrē?
      Tam var būt vairāki iemesli. Visvienkāršākais – iespējams, mazgāties ielikts vairāk drēbju, nekā paredzēts. Tāpat var gadīties, ka drēbes satinušās kamolā, tāpēc nevis griežas, bet mētājas no vienas puses uz otru.
      Reizēm pie vainas ir tas, ka veļasmašīna novietota uz nelīdzenas virsmas vai nav pareizi nolīmeņota. Īpaši bieži tā gadās lauku mājās, kurās ir koka grīda, vai arī ja vannasistabā ir gluda, slīdīga flīžu grīda, pa kuru veļasmašīna slīd. Lai slīdēšanu mazinātu, var iegādāties speciālas kājiņas vai paliktni, ko novieto zem mašīnas.
    7. Veļasmašīna smako vai drēbes pēc izmazgāšanas nesmaržo, drīzāk ož pēc vecām zeķēm. Ko darīt?
      Viens no iemesliem, kāpēc rodas smaka, ir pelējums. Lai tas neveidotos, pēc katras mazgāšanas reizes un tad, kad veļu nemazgā, veļasmašīnas durvis un mazgāšanas līdzekļa kārba jātur mazliet pavērta.  Tad veļasmašīna izžūs un izvēdināsies.
      Reizēm veļasmašīna sāk smakot, ja kāda iemesla dēļ ilgāk pastāvējusi ar ūdeni iekšā.
      Ja mazgāšanas līdzekļus vai mīkstinātājus lieto pārmēru lielās devās, reizēm uz tvertnes virsmas sakrājas to atliekas un izveidojas tāda kā plēvīte. Ja mašīnu uzreiz nelieto atkārtoti, līdzekļa atliekas piekalst un laika gaitā sāk slikti ost.
      Ja veļasmašīna smako, tai ir nepieciešama tīrīšana ar kādu speciālu attīrīšanas līdzekli vai jau minētajiem atkaļķošanas līdzekļiem. Speciālus tīrīšanas līdzekļus ražo gandrīz visi lielie veļasmašīnu ražotāji (Electrolux, Bosch, Whirpool u. c.).

    Praktiski padomi, lai veļasmašīna kalpotu ilgi un labi:

    • Pozitīva attieksme pret savu veļasmašīnu – arī tai par labu darbu var pateikt paldies.
    • Saskaņā ar veļasmašīnas lietošanas instrukciju regulāri jātīra filtri un jāveic atkaļķošana – tas pagarinās mašīnas kalpošanas laiku.
    • Vienmēr pirms mazgāšanas jāpārbauda, vai apģērba kabatās nav palikušas papīra salvetes, skrūves, nagliņas, matu sprādzes, kas var iestrēgt mašīnas filtrā.
    • Ja šķiet, ka mašīna nedarbojas, kā pienākas, noteikti jāielūkojas lietošanas instrukcijā – tajā parasti aprakstītas vispopulārākās kļūdas un problēmas, kā arī ieteikumi, kā tās var novērst pats.
    • Ja pašiem problēmu atrisināt neizdodas, nevajadzētu gaidīt, kamēr mašīna apstājas pavisam, bet jāsauc meistars.
    • Ja veļasmašīna sāk skaļi rūkt vai dūkt, tā ir jāizslēdz un jāaicina meistars.
    • Ja mājās ir mājdzīvnieki, piemēram, kaķis, kas regulāri maina apmatojumu, skaidrs, ka drēbes būs aplipušas ar kaķa spalvām, kas mazgājot nonāks arī veļasmašīnā. Tāpēc regulāri ar mitru drāniņu vajadzētu iztīrīt veļasmašīnas durvju gumijas vietas, lai tur nekrājas netīrumi un nerodas smaka.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē