• Vladimirs Visockis. Ar atkailinātiem nervu galiem

    Slavenības
    Anna Peipiņa
    Anna Peipiņa
    25. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Dažkārt par dzejniekiem mēdz teikt, ka viņi rakstījuši ar savas sirds asinīm – Visockis gan rakstīja, gan arī dzīvoja ar atkailinātiem nervu galiem. Tas viņa dziesmas padarīja pārsteidzoši dzīvas, taču pašu dzīvi saīsināja vismaz uz pusi.

    «Mana dzīves vēsture ir mana slimības vēsture,» reiz teicis izcilais un tautā tik ļoti mīlētais dziesminieks Vladimirs Visockis.

    Visocka mūzika ir vienkārša, arī dzeja, uzlikta uz papīra, nemaz nav tik augstvērtīga. Visockis nav ne ģeniāls mūziķis, ne dzejnieks, un tomēr viņš ir ģēnijs – jomā, ko varētu dēvēt par patiesīgumu un īstumu. 

    Romantiķi teiktu, ka Visocka dzīve bija spēle ar nāvi daudzu gadu garumā. Psihologi to iztulkotu citādi: viņa dzīve bija nemitīga cīņa ar atkarībām – alkohols, narkotikas, ātrums. Bet patiesībā runa ir par vienu un to pašu, jo, kā reiz teicis psiholoģijas guru Žans Lakāns, katra atkarība ir cilvēka atbilde nāves vilinājumam.

    Audzis nabadzīgajā un paskarbajā pēckara Krievijā, pārdzīvojis vecāku šķiršanos diezgan agrā bērnībā, izgājis diezgan labu ielas skolu, viņš tomēr kļūst par aktieri. Starp citu, bērnībā Visockis nav izrunājis r burtu, taču ar laiku tas izdevies – iespējams, tāpēc viņa dziesmās tik bieži ir garš un uzsvērts r-r-r…

    Visockis agri uzrāda talanta iezīmes, taču ik pa brīdim tiek no kaut kurienes izslēgts nedisciplinētības dēļ.

    Ar šo vārdu padomju laikā apzīmē dzeršanu vairāku dienu vai pat nedēļu garumā. Naudas tam it kā nav un tomēr ir – Visocka mūzika jau agri ir pieprasīta tā sauktajos virtuves koncertos, kuros pulcējās cilvēki, kas grib dzirdēt ko īstu, nevis nebaudāmās oficiālās padomju dziesmas.

    Savu trīsdesmit trešo dzimšanas dienu Visockis sagaida psihiatriskajā klīnikā, kas, jāatzīst, nav vairs pirmā. Pamatā – alkohola dēļ. Šī atkarība ir tik stipra, ka viņš mēdz ar nazi pats izgriezt zem ādas iešūtu kapsulu pret alkoholu, tad lūdz to atkal iešūt – šoreiz sev nesasniedzamā vietā, pēc tam lūdzas ķirurgam to atkal izņemt…

    Gandrīz neticami, cik spēcīgs ir Visocka organisms – viņš joprojām spēj uz rokām vien uzkāpt pa kāpnēm vairākus stāvus, spēj negulēt diennaktīm. Tiesa, miega traucējumi parādās arī narkotiku dēļ. Pēdējos gados viņš sāk baidīties no tumsas, baidās iemigt. Liekas, ka viņš aizvien vairāk kāpina dzīves tempu – tikai tāpēc, lai nevajadzētu palikt vienatnē ar sevi pašu. Viņu nespēj glābt ne trešā sieva franču aktrise Marina Vladi, ne slava, ne tautas mīlestība.

    Vai Visocka dziesmas uzrunātu tikpat spēcīgi, ja viņš dzīvotu mazliet rāmāk? Būsim godīgi – visticamāk, ka ne.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē