• Ko iesākt ar narcisu?

    Psiholoģija
    Annas Psiholoģija
    Annas Psiholoģija
    29. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Domāju, ka mana kolēģe ir tipisks narciss. Viņa visu laiku runā tikai par sevi, pieprasa sev uzmanību, par visu viņai ir viedoklis, turklāt diezgan kategorisks. Vai ir kādi paņēmieni, kā apieties ar narcisu? Kolēģus tomēr, kā zināms, neizvēlas… Atbild psihoterapeite Inese Putniece.

    Uzreiz jāteic, ka mani vienmēr dara piesardzīgu, ja kādam kaut kas tiek piedēvēts, jo bieži vien dažādas izpausmes var liecināt par dažādām lietām. Pieļauju, ka minētā kolēģe tiešām varētu būt narcistiska, tomēr līdzīgi uzvedas cilvēki ar izteikti atkarīgas personības iezīmēm, arī ļoti trauksmaini cilvēki…

    Tā vai citādi, divu cilvēku attiecības, sevišķi darba vidē, nav psihoterapijas kabinets, un te nevienam nav jānodarbojas ar otra iekšējo problēmu risināšanu. Tomēr vērts paturēt prātā, ka attiecības vienmēr ir divvirzienu ceļš un, lai tās būtu veiksmīgas, vienam jāuzņemas pieaugušā loma, tas ir, jāzina, kā izbraukt līkumus, apbraukt bedres, lai neavarētu…

    Jāpiekrīt, ka ikdienas saskarsmē narcistiskas personības mēdz būt ļoti nejaukas, jo, sajutušas kaunu, var mēģināt atbrīvoties no atbildības, meklējot, kuru vainot savās neveiksmēs, un tas nenāk par labu darba attiecībās, kur parasti tomēr jāsadarbojas. Tomēr man negribētos narcistiskas personības norakstīt pavisam un galīgi. Liekot atsauci uz savulaik pašas rakstīto Annas Psiholoģijā par narcisiem, vēlos atgādināt, ka ir ļoti būtiski nodalīt divus atšķirīgus terminus – narcistiska personība un patoloģisks narcisisms.

    Jūtīgums pret citu cilvēku pausto novērtējumu vai vēlme kaut ko sasniegt, kļūt labākam nav narcisms.

    Jebkas, kas ir veselīgās devās, speciālistu vidē tiek uzskatīts par normu.

    Tātad – kā rīkoties? Domājot par narcistiskiem cilvēkiem, tos nosacīti var iedalīt divās grupās. Narcistiskas personības, kas pēc savas būtības ir agresīvākas, savstarpējās attiecībās bieži vien būs manipulējošas, ar izteiktu vēlmi panākt savu jebkādiem līdzekļiem. Viņiem bieži būs raksturīgi robežu pārkāpumi, izturēšanās būs pieprasoša un uzstājīga, tomēr sev svarīgās situācijās viņi spēs palikt apburoši valdzinoši. Šis kokteilis nodrošina to, ka līdzcilvēki viegli pakļaujas un jūtas izdarījuši pat to, ko īsti nemaz nav gribējuši.

    Konflikts ar šādiem cilvēkiem savā ziņā ir neizbēgams, jo brīdī, kad norādīsiet uz viņu manipulācijām un robežu pārkāpumiem, viņi saniknosies ne pa jokam un mēģinās jūs pakļaut ar varu.

    Šajā gadījumā vienīgā izeja ir, saglabājot mieru, konsekventi palikt pie savas pozīcijas un neļaut narcistiskam cilvēkam uzspiest savu manipulatīvo rīcību. Pastāv risks, ka attiecības ar šo cilvēku jums vienkārši var beigties. Visticamāk, ja viņam no jums neko nevajag, viņš izsvītros jūs no savas dzīves, lai pēc iespējas ātrāk aizmirstu šo sakāvi. Cerēt, ka šāds cilvēks, tā teikt, ielūkosies sevī, faktiski ir bezjēdzīgi. Šādi cilvēki jutīs aizvainojumu, nevis vainu, jo tā pazemina viņu pašvērtējumu.

    Otram, jūtīgajam tipam, daudz vairāk būs raksturīga egocentriska izturēšanās, ar izteiktu rūpi, ko par to teiks citi, ar tendenci sevi noniecināt un nokritizēt, bet nereti arī centieni glābt savu ādu ar sūdzībām par citiem. Kontaktā ar šādiem cilvēkiem būs ļoti grūti pierādīt taisnību, tā būs laika lieka tērēšana. Viņi saasināti reaģē uz citu jūtām un domām, tiesa gan, šī zināšana, ko tad patiešām jūt un domā citi, mēdz būt visai tāla no patiesības. Un tas ir kā apburtais loks.

    Jūs varat mēģināt šim cilvēkam teikt, cik ļoti viņu cienāt, cik labs viņš ir kā speciālists, taču viņš atradīs kādu teikumu jūsu teiktajā, lai atkal sāktu apšaubīt, ka varbūt jūs tomēr tā nedomājat.

    Vienīgais veids, kā rīkoties šādās attiecībās, – tieši un atklāti izrunāt to, ko redzat aiz kadra, un, paužot atbalstu cilvēka jūtīgumam, mēģināt ar viņu runāt kā ar pieaugušo. Narcistiska personība novērtēs, ka nenoniecināt viņā šo trauslumu, neizmantojat viņa atklātību, padarot par vājumu, un nesākat to izmantot pret viņu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē