• Delikāts jautājums: Svinības kopā ar partnera bijušo?

    Psiholoģija
    Inese Putniece
    22. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mans partneris ir šķīries, no iepriekšējās laulības viņam ir divi bērni. Ziemassvētkos vai dzimšanas dienā viņš grib būt kopā ar bērniem, tātad arī ar iepriekšējo sievu un viņas vecākiem. Viņš ļoti grib, lai arī es braucu līdzi, jo varam taču svinēt visi kopā, bijušajai sievai neesot nekādu iebildumu…

    Teikšu godīgi – es tur jūtos slikti, pat ne tik daudz sievas, kā viņas vecāku izturēšanās dēļ. Viņi nezin kāpēc uzskata, ka esmu aizvīlusi bērniem tēvu, lai gan tā nav taisnība. Es viņu saprotu – bērni ir svarīgi. Bet ko darīt man?

    – Sanita

    ATBILD -  psihoterapeite Inese Putniece:

    Uzdotais jautājums, iespējams, slēpj daudz komplicētāku atbildi, nekā sākotnēji varētu šķist. Bērni ir viens, bet bijušais partneris – pavisam cits stāsts. Pat Latvijas tiesu sistēma laulības šķiršanas gadījumā paredz kārtību, kādā šķirtie partneri, kuri pēc būtības nekad nevar tapt šķirti kā vecāki, pavada laiku (sevišķi svētkus) ar saviem bērniem.

    Visbiežākā prakse ir pamīšus svinēt pie katra vecāka, tāpēc minētā situācija mani vedina domāt, ka patiesībā stāsts ir par nepabeigtām iepriekšējām attiecībām, kuru risināšanā tiek iesaistīta esošā partnere, bijušās partneres vecāki un bērni. Man ir grūti iztēloties, ka vispār kaut viens cilvēks šādā sabiedrībā var justies komfortabli. Katram, protams, būs sava sāpe, kāpēc just diskomfortu, un, ja apgalvos, ka nejūt, tātad spēcīgi darbosies tādi primitīvi aizsargmehānismi kā izolācija, noliegums, šķelšana utt.

    Vislielākie cietēji, protams, būs bērni, kuri būs spiesti noskatīties pieaugušo mēmajā cīniņā…

    Bet – atgriežoties pie nepabeigtajām attiecībām starp pieaugušajiem. Kaut kāda iemesla pēc abi bijušie partneri nav spējuši līdz galam izrunāt, kas starp viņiem bijis un noticis, kāpēc šķīrušies, ja jau ir tik ļoti liela vajadzība rīkot šādas publiskas eksekūcijas, lai turpinātu risināt savstarpējās attiecības. Aizbildinājums, ka vēlos pavadīt laiku ar bērniem, ir ārkārtīgi ērts, jo katrs pretarguments izklausīsies pēc centieniem izolēt tēvu no bērniem. Bet! Pieaugušam cilvēkam ir jāapzinās – lai kaut ko iegūtu, no kaut kā ir jāatsakās.

    Ja reiz kaut kādu iemeslu dēļ mūsu laulība beidza pastāvēt, tad neturpināsies arī idille ar ģimenes kopāsanākšanu Ziemassvētkos. Un nevajag sevī lolot ilūzijas, ka varbūt tomēr es varu iegūt visu un kopā. Tas ir infantili u šajā gadījumā savā veidā pat sadistiski attiecībā pret jauno partneri.

    Ko darīt? Izrunāties ar partneri par to, kā jūties patiesībā, un kopīgi mēģināt meklēt risinājumu. Vienu gadu ar partnera bērniem MŪSU mājā pavadīsim Ziemassvētkus, otrā – svinēsim Jaungadu. Ja partneris tam nepiekrīt, tad jādodas pēc palīdzības pie pāru terapeita, jo kaut kas uzvedina sajūtu, ka pārī ir neizrunātas problēmas.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē