• Naudas taupīšanas un krāšanas ABC

    Nauda
    Iveta Sazonova
    12. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai arī tev naudas tēma liek justies mazliet vainīgai? Nodomi krāšanā ir kā Napoleonam, bet kaut kas vienmēr noiet greizi – mašīnai vajag jaunas riepas, pusaudzim breketes, un, galu galā, gribas taču sevi arī mazliet palutināt. Īstenībā ietaupīt naudu ir daudz vieglāk, nekā sākumā varētu šķist, – tieši uz mazo un šķietami nesvarīgo lietu rēķina.

    A – izpēti ALIEXPRESS piedāvājumu. Ja zini, ko vēlies iegādāties un cik tas maksā vietējos veikalos, ielūkojies arī gigantiskajā tiešsaistes veikalā Aliexpress – nereti tur atrodama līdzīga vai pat identiska prece par daudz (tiešām – daudz!) zemāku cenu. Lapas, kurās dalās ar izdevīgākajiem ķērieniem, – ietaupīt tur tiešām var! Taču nepaļaujies tikai uz smukām bildītēm – izpēti arī atsauksmes par konkrēto preci (ir daudzas Aliexpress entuziastu domubiedru grupas un Facebook lapas), apskati pasūtījumu skaitu (vislabāk, ja pasūtījuši vismaz pāris tūkstoši cilvēku). Un bruņojies ar pacietību, jo piegāde var ilgt vairākus mēnešus. Tikai pārāk neaizraujies, jo mērķis taču ir ietaupīt!

    B – plāno savu BUDŽETU. Pat ja sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem tev šķiet garlaicīgi, noteikti ir vērts to darīt. Ja kārtīgi saplānosi budžetu, mēneša beigās nevajadzēs brīnīties, kāpēc trūkst naudas vai kāpēc tik daudz iztērēts nevajadzīgām lietām. Kā saplānot tēriņus, atradīsi internetā.

    Paturi prātā!

    1. Uzskaiti visus ienākumus un atņem obligātos tēriņus – tā iegūsi reālo naudas summu, ar kuru turpmāko mēnesi jārēķinās.
    2. Katras dienas beigās līdz sīkumam pieraksti izdevumus – tas palīdzēs saprast, cik naudas atlicis.
    3. Mēneša beigās veic tēriņu analīzi – iespējams, ieraudzīsi, kur pāršāvi pār svītru, un to ņemsi vērā nākamajā mēnesī.
    4. Ja pēc plānošanas kas paliek pāri – liec krājkasē!

    C – novērtē CASHBACK priekšrocības. Cashback ir naudas atlīdzināšana par pirkumu, iepērkoties internetā. Princips vienkāršs – daļa no iztērētās naudas atgriežas kontā. Pietiek ar bezmaksas reģistrāciju kādā no kešbeka platformām, un – aiziet, vari iepirkties! Atšķirība tikai tajā, ka apmeklēsi e-veikalus nevis tiešā veidā, bet, izmantojot naudas atlīdzināšanas servisa īpaši izveidotu saiti.

    Cashback platforma uzkrās atmaksāto naudu tavā profilā, un to varēsi pārskaitīt uz savu bankas kontu vai elektronisko maku.

    Shēma tik labi darbojas tāpēc, ka ieguvēji ir visas trīs iesaistītās puses – veikali saņem jaunu pircēju plūsmu, kešbeka servisi pelna ar viņu piesaisti, bet paši pircēji saņem naudas atmaksu.

    D – seko izdevīgas iepirkšanās DATUMIEM. Plāno iepirkšanos, ņemot vērā lielās atlaides speciālajās dienās un izpārdošanu laikā (starp citu, ārzemju internetveikalos akcijas ir biežāk). Ja internetā pameklēsi vārdu salikumus sale dates (izpārdošanu datumi) vai discount calendars (atlaižu kalendāri), atradīsi garu sarakstu ar vietnēm, kur jau sarindotas visas gaidāmās izpārdošanas un datumi, kad īpaši izdevīgi iepirkties. Šādu iepirkšanās ļoti populāra ASV – tur cilvēki nemitīgi uzmana cenas un gaida īsto brīdi, kad iegādāties noskatīto.

    E – piedalies EBAY izsolēs. Tā ir iespēja kvalitatīvu, oriģinālu preci internetā iegūt par vairākas reizes zemāku cenu. Ļoti viegli to izdarīt starptautiskajā vietnē Ebay. Vispirms reģistrējies Ebay, tad ej uz sadaļu, kurā vēlies kaut ko iegādāties, piemēram, naudas maku. Uzspiežot uz tā, parādīsies virkne piedāvājumu, bet mazliet zemāk būs apakšsadaļa Auction (izsole). Tur sarindoti visi piedāvājumi, kurus privātpersonas izlikušas pārdošanā, apakšā redzams arī atlikušais izsoles laiks un minimālā likme. Tev atliek tikai noteikt savu likmi un gaidīt, ik pa laikam pārbaudot, kā veicās. Parasti izsoles ilgst pāris dienu.

    F – seko FINANŠU plūsmai. Maksājumi ar karti, protams, ir ļoti ērti, tomēr arī mānīgi – bieži nemaz nejūtam preču īsto vērtību, jo tās iegāde notiek ar vienu pīkstienu. Daudzās banku lietotnēs iespējams pieslēgt paziņojumus, kas tavā viedtālrunī parādās ik reizi, kad veikts kāds pirkums. Tā vari labāk uzmanīt, cik daudz naudas iztērē iepērkoties un vai neesi pārtērējusies. Lietotnes paziņojumi arī palīdzēs precīzāk plānot budžetu.

    G – GATAVO mājās. Gatavojot maltītes mājās un plānojot tās vairākas dienas uz priekšu, var ietaupīt tiešām daudz naudas. Īpaši tad, ja vienā reizē sagatavosi tik daudz, lai pietiktu arī nākamajai dienai, un ja mājās gatavotu ēdienu arī ņemsi līdzi uz darbu.  

    H – izturies pret taupīšanu kā pret HOBIJU. Lai taupītu un iekrātu naudu, jābūt skaidri definētam mērķim: kāpēc tu to dari. Piemēram, lai aizbrauktu sapņu ceļojumā vai nopirktu sev kādu sen kārotu konkrētu lietu.

    Finanšu speciālisti secinājuši – tieši tiem cilvēkiem, kuriem neizdodas iekrāt līdzekļus, nav konkrēta mērķa un līdz ar to trūkst motivācijas.

    Ja skaidri zināsi, ko vēlies sasniegt, katra krājkasē iemestā monēta tevi it kā apbalvos par pūliņiem, un krāšana kļūst par sava veida hobiju.

    I – izvairies no IMPULSA pirkumiem. Laikā, kad varam iegādāties jebko, pat neizejot no mājas, ir ļoti būtiski ieviest kādu kontroles mehānismu, kas palīdz pieskatīt mūsu impulsus iegādāties ko skaistu vai iepriecinošu, bet, iespējams, nevajadzīgu vai pārāk dārgu. Tāpēc, pirms veic lielāku pirkumu, mēģini nogaidīt divas dienas. Ja arī tad, apsvērusi visus par un pret, joprojām vēlies pirkt šo preci – uz priekšu!

    J – nosaki JOMAS, kurās vēlies ietaupīt. Svarīgi iegūt skaidru sapratni par to, kam tu tērē jūtami vairāk naudas. Kādai tā varbūt ir kosmētika, citai, piemēram, našķi. Tur nav nekā slikta, tikai pašai jāapzinās savas vājības, lai nākamreiz, kad atkal gribas iegādāties kaut ko no savas iemīļotās jomas, atcerētos par plāniem ietaupīt un tikai tad izlemtu, vai prece, ko grasies likt groziņā, tev tiešām nepieciešama.

    K – izmanto KRĀJRĪKUS. Gandrīz katrā bankā var pieteikties krājrīkam – opcijai, kas tavā vietā nemanāmi veidos uzkrājumu brīdī, kad tērē naudu. Parasti krājrīki darbojas tā: tu maksā ar karti par pirkumu, piemēram, sešus eiro un 70 centus, un brīdī, kad nauda tiek noskaitīta, summa noapaļojas – no konta pazūd septiņi eiro, un 30 centu starpība nonāk krājkontā. Ikdienā zudušos centus nejutīsi, bet vairāku mēnešu griezumā gan – tā iespējams iekrāt pat 100 un vairāk eiro.

    L – veikalos lieto LOJALITĀTES kartes. Daudzi lielveikali piedāvā iegādāties lojalitātes kartes, ar kurām vari pirkt preces par zemāku cenu un kurās veidojas naudas uzkrājums. Turklāt tām ir arī savi iknedēļas speciālie piedāvājumi.

    M – MAINIES ar lietām draugu lokā. Ik pa laikam uzrīko tuvinieku un draugu lokā tādu kā mazu andelēšanos ar apģērbu, virtuves piederumiem vai rotām – noteikti katram ir lietas, kas dažādu iemeslu dēļ netiek izmantotas, bet citam noderētu itin labi. Tagad, kad pulcēties nevaram, pavisam labi šādu apmaiņu var organizēt arī attālināti – satiecieties videozvanā, pa aplīti atrādiet savus labumus, lieciet likmes un sūtiet cits citam, izmantojot kurjeru vai pakomātus!

    N – izmanto iespēju NOMĀT. Pirms pērc dārgu tehniku vai aprīkojumu, padomā, vai izdevīgāk nebūtu to nomāt. Piemēram, ja vēlies iztīrīt paklājus, nez vai ir jēga pirkt vairākus simtus vērto mazgāšanas iekārtu – nomājot to uz vienu dienu, samaksāsi vien kādus 25 eiro. Lūk, vienkārša formula: preces cenu izdali uz paredzētajām lietošanas reizēm viena gada laikā. Ja iegūtais skaitlis pārsniedz nomas cenu, tad visai droši vari atmest domu par dārgās preces iegādi.

    O – lieto OTRREIZ. Daudzām agrāko spozmi zaudējušām lietām iespējams piešķirt otro elpu un izmantot atkal. Piemēram, vīna pudelēm noberz etiķetes, nokrāso un izmanto kā vāzes vai svečturus. Vai arī – kafijas biezumus, pievienojot tiem kokosriekstu eļļu, pārvērt ķermeņa skrubī. Ir neskaitāmi daudz iespēju – vajadzīga tikai izdoma!

    P – ieslēdz privāto PĀRLŪKOŠANU. Kad dodies tiešsaistes šopingā, ieslēdz privāto pārlūku jeb inkognito mode (to atradīsi interneta pārlūka izvēlnē pašā augšā). Tas neļaus vietnēm uzkrāt informāciju par tevis meklēto un paaugstināt preču cenu tevi interesējošās kategorijās – jā, tā mēdz notikt.

    Piemēram, ja vairākas reizes meklētājā ievadi to pašu preci un ilgi aplūko, dažās vietnēs algoritms nolemj, ka vēlies to iegādāties, un var mākslīgi paaugstināt cenu.

    Bieži šis knifs darbojas arī ceļojumu meklēšanā. Šādos gadījumos inkognito logs dzēsīs visas tavas internetā veiktās darbības.

    R – laikus apmaksā RĒĶINUS. Ļoti vienkārši – ja maksāsi savus rēķinus un kredītmaksājumus laikus, izvairīsies no soda procentu vai kavējuma naudas aprēķiniem. Ja mēdz regulāri aizmirst samaksāt rēķinus, var nākties zaudēt prāvas naudas summas pat nemanot. Tad ir vērts ieviest automātisko rēķinu apmaksu.

    S – ņem līdzi SARAKSTU. Ēdiens jāpērk tikai tad, kad esi paēdusi, – izsalkušam cilvēkam šķitīs, ka jāpērk katrs apetīti rosinošais sīkums. Pārtiku vislabāk iegādāties ar iepriekš sagatavotu pirkumu sarakstu, kura pamatā ir jau izplānots maltīšu plāns nedēļai. Tā ne tikai izvairīsies no impulsa pirkumiem, bet arī stipri retāk izmetīsi ārā sabojājušos ēdienu.

    T – atliec malā TIEŠSAISTES ratiņus. Nepaēdušas vai kādas reklāmas iespaidotas dažkārt varam iztērēt naudu par lietām, kas nav vajadzīgas vai neatbilst mūsu finanšu iespējām. Lai tā nenotiktu, saliec online grozā visu, ko vēlies iegādāties, un atliec to malā, piemēram, līdz rītdienai. Tad turpini iepirkšanos, sākumā pārskatot grozu. Noteikti atradīsies kas tāds, ko izmetīsi no groza, jo tomēr atzīsi par nevajadzīgu.

    U – iepērcies UZMANĪGI. Lielveikalā cītīgi seko līdzi tam, ko pārdevēja iesit čekā – nereti gadās, ka kādai lietai norādīta pievilcīga akcijas cena, bet cenu zīme maldina – akcija jau beigusies vai vēl nav sākusies, un pie kases tu samaksā pilno summu. Tādā gadījumā nevajag kautrēties – palūdz, lai preci anulē. Bet, ja iepērcies tiešsaistē, labāk to darīt ar speciāli online pirkumiem paredzētu karti, kurā ir vien noteikta summa.

    V – VIENA diena bez tēriņiem. Ļauj savam maciņam atpūsties un vismaz vienu dienu neko nepērc. Gatavo vakariņas no tā, kas ir mājās, – noteikti kādā plauktā kaut kas ir aizķēries, teiksim, marinētu biešu burka zupai, kartupeļi vai saldētu dārzeņu paciņa.

    Z – ZINI preču īsto cenu. Tagad, kad internetā iepērkamies tik daudz kā vēl nekad, joprojām nenovērtēti rīki ir cenu salīdzināšanas platformas, piemēram, kurpirkt.lv un salidzini.lv. Tur, meklētājā ierakstot vēlamo preci, parādīsies rinda piedāvājumu, kur preces sarindotas augošā vērtībā pēc to cenas. Klāt būs norādīti arī interneta veikali, kur šo preci vari iegādāties. Tā vari ietaupīt pat vairākus desmitus eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē