• Kā savu mājokli izgaismot pareizi?

    Aktuāli
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    Aiva Alksne
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Mājokļa apgaismojumam ir būtiska nozīme, ietekmējot mūsu pašsajūtu un telpā pavadīto laiku. Kā pareizi izvēlēties spuldzes?

    Dzīvojamā istaba

    Jāizvēlas spuldzes ar silti baltu 2700–3000 K gaismu. Šāda gaisma rada atslābumu un miera sajūtu. Dzīvojamajā istabā būtu jābūt vairāku līmeņu un dažādas intensitātes apgaismojumam. Tā būs ērti veikt visas ierastās nodarbes – skatīties TV, lasīt, strādāt pie galda, spēlēt galda spēles utt. Jo tālāk gaismas avots atrodas līdz grīdai, galdam vai darba virsmai, jo gaisma vairāk izkliedējas.

    Tas nozīmē – jo augstāki griesti, jo spožāka spuldze nepieciešama.

    Ja telpā ir gaišas stiklotas vai glancētas virsmas, tās atstaro gaismu, tādēļ telpa būs gaišāka. Ja gaismeklim ir tumšs vai slēgts abažūrs, tas samazina spuldzes izstaroto gaismu.

    Guļamistaba

    Gaismas tonim jābūt nomierinošam, neuzkrītošam un siltam, šim nolūkam piemēroti 2700–3000 K. Griestos iekarināmā gaismeklī gaisma izkliedējas uz visām pusēm un nešķiet tik spoža. Ieteicams izvēlēties vienu pieklusinātāku centrālo 600–900 lm gaismekli un papildu gaismekļus īpašām zonām. Skapim, spoguļgaldiņam un lasīšanai nepieciešama spožāka, ap 800 lm gaisma.

    Tumšā krāsa absorbē gaismu, tāpēc tumšām telpām jāizvēlas spuldze ar lielāku gaismas plūsmu.

    Naktslampiņa ar regulējamu gaismas plūsmu būs ērta lasīšanai un netraucēs blakus guļošajam.

    Virtuve

    Te apgaismojums ir īpaši svarīgs, jo virtuvē darbība notiek vairākās zonās. Virtuvē kopumā nepieciešams pietiekami spilgts, aptuveni 1000 lm apgaismojums. Tam jābūt fokusētam uz darba virsmām. Spuldzes zem skapīšiem palīdz izgaismot darba virsmas. Aktīva darba zonās ieteicamas baltas nokrāsas 3200–4000 K spuldzes. Šāda gaisma rada mundrumu un palīdz koncentrēties.

    Svarīgi, lai gaismas avots neatrastos aiz saimnieka muguras un nemestu ēnu. Jāparedz iespēja pēc gatavošanas samazināt apgaismojumu ēdamzonā – tas radīs patīkamu noskaņu maltītes baudīšanai.

    Vannasistaba

    Vannasistabā var izmantot vēsi baltas 3000–4000 K spuldzes. Tās radīs mundrumus un ļaus sagatavoties ražīgai dienai. Paaugstināta mitruma dēļ ieteicams izmantot gaismas ķermeņus ar slēgta tipa abažūriem. Spoguli vēlams izgaismot atsevišķi, vislabāk – no augšas un sāniem.

    Ja tualete apvienota ar vannasistabu un ģimene ir liela, tad gaisma, iespējams, tiek bieži ieslēgta un izslēgta. Šādos gadījumos labāk izvēlēties spuldzes ar lielāku pārslēgšanas ciklu skaitu vai ar sensoriem.

    Vakara relaksācijai var iekārtot siltāku un pieklusinātāku – 2500–2700 K, līdz 500 lm – apgaismojumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē