• Tuvākajā laikā iegadāties auto plāno 30% iedzīvotāju – vairums izvēlēsies dīzeļdzinēju

    Auto
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    22. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tuvākā gada laikā iegadāties auto plāno gandrīz trešdaļa jeb 30% iedzīvotāju, secināts «SEB bankas» veiktajā aptaujā.

    Tuvāko 12 mēnešu laikā pilnīgi jaunu automašīnu plāno iegādāties 5% iedzīvotāju, bet gandrīz jaunu (vienu līdz trīs gadus vecu) – 4%. Visvairāk to, kuriem ir plāni par auto iegādi, grasās pirkt auto, kas ir vecāks par pieciem gadiem (14% aptaujāto), savukārt vēl 7% meklēs trīs līdz piecus gadus vecu automašīnu,

    Plānojot auto iegādi, 35% aptaujāto meklēs spēkratu ar dīzeļdegvielas dzinēju. Otrajā vietā ierindojās auto ar benzīna dzinēju (22%), bet trešajā – hibrīdi (19%). Mazāk pieprasīti ir elektroauto (8%) un auto ar gāzes iekārtu (4%). Savukārt 12% respondentu atzīmē, ka viņiem vispār nav svarīgi, kādu degvielu izmantot.

    «SEB līzinga» valdes loceklis Matīss Janevičs-Dambis skaidro, ka zemā interese par elektroauto ir saprotama – šādas automašīnas iegādes cena ir augstāka, bet pēc veiktās aptaujas redzams, ka lielāka daļa respondentu jeb 43% plāno iegādāties auto, kas nav dārgākās par 7000 eiro. Katrs piektais meklēs auto līdz 10 000 eiro un vēl 16% – cenu kategorijā no 10 000 līdz 20 000 eiro. 

    Janevičs-Dambis piebilst, ka no aprīļa ir pieejams valsts atbalsts privātpersonām elektro un hibrīdauto iegādei, kas palīdz samazināt cenas starpību starp jauniem elektroauto un pārējiem auto. Lai gan pirmie darījumi ar valsts atbalstu jau ir notikuši, pagaidām esot pāragri spriest par atbalsta programmas spēju «iekustināt» videi draudzīgu auto tirgu.

    Pēc «SEB līzinga» datiem pirmajā ceturksnī nedaudz samazinājies privātpersonu pieprasījums pēc jauniem auto, kā dēļ kopumā piešķirtā finansējuma apjoms ir nedaudz zemāks nekā pirms gada.

    Toties gan darījumu skaits, gan apjoms mazlietoto auto segmentā šogad ir augstāks nekā pērn. Ap 62% no finansētiem mazlietotiem auto ir vecumā līdz trīs gadiem, vēl 26% – vecumā no četriem līdz sešiem gadiem. Vidējā darījuma summa mazlietoto auto segmentā ir ap 14 000 eiro.

    Populārākie auto modeļi mazlietoto auto segmentā saskaņā ar «SEB līzinga» datiem ir «Volkswagen Passat», «Nissan Qashqai», «Škoda Octavia», «Volkswagen Golf» un «Toyota Corolla».

    Jauno auto segmentā vidējā darījuma summa ir ap 20 000 eiro. Paprasītākie auto modeļi – «Hyundai Tucson», «Škoda Karoq», «Nissan Qashqai», «Škoda Kodiaq» un «Škoda Octavia».

    Elektroauto segmentā lielākais pieprasījums ir no uzņēmēju puses, kuri atjauno savu autoparku gan ar vieglo komerctransportu, gan ar pasažieru auto. Vidējā finansējuma summa šajā segmentā ir 42 000 eiro. Populārākie auto komerctransporta sadaļā ir «Fiat Ducato» un «Mercedes-Benz eSprinter», bet vieglo automašīnu sadaļā – «Škoda Enyaq IV», «BMW i3», kā arī «Audi e-Tron», «Hyundai Kona», «Mazda MX-30», «Opel Mokka-e». 

    Iedzīvotāju aptauju pēc «SEB bankas» pasūtījuma šī gada maijā veica uzņēmums «Norstat» un tajā piedalījās 1009 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē