• Viss, kas jāzina par suņu kārumiem

    Suņa barošana
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    10. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi cilvēki lutina savus suņus ar gardiem našķiem. Parasti tie nav iekļauti mīluļa ikdienas ēdienkartē, bet ir produkts, ar ko dzīvnieku apbalvot, piemēram, par labu uzvedību vai doto komandu izpildīšanu.

    Kam tie vajadzīgi?

    Katrs saimnieks zina, kas vislabāk garšo viņa sunim. Ne visus produktus, kas garšo dzīvniekam, drīkst dot regulāri, tāpēc ar šādiem cienastiem rekomendē lutināt mīluli tikai īpašos gadījumos. Kādās situācijās gardumu došana ir attaisnojama?

    Kad drīkst suni cienāt ar gardumiem?

    1. Apmācot suni, par labu uzvedību un paklausību.
    2. Kad vajag sunim no kaut kā novērst uzmanību.
    3. Piena zobu maiņas laikā dod cietos našķus, lai ar tiem kucēns varētu pakasīt niezošās smaganas.
    4. Kad sunim ir parādījies zobakmens, lai attīrītu zobu emalju no aplikuma.
    5. Daži gardumi satur vitamīnus, minerālu kompleksus un citus organismam noderīgus mikroelementus. Šādas uzkodas palīdzēs stiprināt imunitāti. Ieteicams kucēniem un pieaugušiem suņiem.
    6. Kārumus var izmantot arī situācijās, kad sunim jāiedod medikamenti.
    7. Mazus kucēnus periodiski var apbalvot ar kārumu par kādu jaunu sasniegumu – pēc pirmā tualetes apmeklējuma tam paredzētajā vietā, par noteiktu komandu izpildi utt. Nav obligāti par apbalvojumu izmantot našķi. To aizstāt var ar uzslavu, paglaudīšanu un kopīgām rotaļām.

    Īpašu padomu, kā dzīvniekam pasniegt gardumu situācijās, kad saimnieks vienkārši vēlas palutināt savu mīļoto suni, nav. Taču, ja kārumi tiek izmantoti suņa apmācībā, vērā jāņem vairāki noteikumi.

    Kā pareizi dot gardumus apmācības laikā?

    1. Pirmo kāruma gabaliņu var iedot jau pirms treniņa, parādot sunim, ka tev ir sarūpēts apbalvojums. Tas kļūs viņam par labu motivāciju.
    2. Gardums tiek dots kā balva tikai par noteiktiem sasniegumiem. Bez iemesla lutināt suni ar našķiem nav vēlams, jo sunim ātri zudīs interese izpildīt saimnieka komandas.
    3. Sunim jāpiedāvā vai jāparāda gardums pirms komandas došanas un tikai pēc tās izpildes suns jāapbalvo.
    4. Kārumiem, kas tiek doti treniņu laikā, nevajadzētu būt lieliem, citādi suns ātri pieēdīsies un nevēlēsies turpināt apmācību. Taču arī pārāk sīki gabaliņi nebūs labākais variants apmācības laikā, jo tā dzīvniekam būs pārlieku vāja motivācija un suns vienkārši negribēs pildīt dotās komandas.
    5. Nevajag apbalvot suni ar našķiem pēc katras komandas izpildes. Starp kārumu izsniegšanu jābūt pārtraukumiem. Par sasniegumiem šajos starplaikos vari suni uzslavēt vai paglaudīt, parādot viņam, ka tu esi apmierināts ar viņa uzvedību.
    6. Apmācības laikā nelieto augstas kaloritātes un neveselīgus pārtikas produktus, kā arī saldumus, konditorijas izstrādājumus un ēdienu no galda. Lai apbalvotu savu mīluli, izvēlies augstas kvalitātes un veselīgus produktus.
    7. Sunim var dot kārumu no atvērtas rokas, uzliekot gabaliņu plaukstas vidū. Pieaugušiem suņiem, kuri kontrolē savu uzvedību, var izmantot kāruma došanas tehniku ar paceltu roku, lai suns akurāti ņemtu gardumu no saimnieka rokas, paceļoties uz pakaļkājām.

    Ņem vērā!

    Suņu skolu instruktori iesaka īsi pirms treniņa suni labāk nebarot, lai apmācības procesā piedāvātais gardums suni interesētu un viņš gribētu to nopelnīt. Būtiski, lai suņu kārums saimniekam ir ērti paņemams kabatā vai kā citādi, lai tas nesmērētu drēbes un nedruptu. Zooveikalos iespējams iegādāties speciālās suņu kārumu somiņas, kas ērti apliekamas ap vidukli vai piestiprināmas pie bikšu siksnas.

    Suņu gardumu veidi

    Suņu kārumus var iedalīt divās pamatgrupās – mājas un veikala. Mājas našķus saimnieks gatavo pats no dabiskiem produktiem – gaļas, dārzeņiem, augļiem, subproduktiem, siera utt.

    Veikala kārumu ražošanā tiek izmantotas dažādas sastāvdaļas, tāpēc, izvēloties šādu produktu, saimniekam īpaša vērība jāpievērš to sastāvam.

    Jo augstākas kvalitātes izejvielas  izmantotas produkta ražošanā, piemēram, gaļa bez pievienotiem aromatizētājiem, krāsvielām vai citām piedevām, jo mazāka iespēja, ka suns piedzīvos kādas alerģiskas reakcijas. Veikala suņu gardumu sortiments ir ļoti plašs: dažādi sneki, desiņas, loksnītes, cepumi, vītināta gaļa utt. Ražotāji piedāvā īpašus produktus kucēniem, pieaugušiem suņiem un senioriem. Gardumi ir dažādu izmēru, krāsu un formu.

    Kā izvēlēties cienastu?

    1. Pirmais, kas jāņem vērā, izvēloties cienastu, ir suņa vēlmes. Daudzi mājdzīvniekiem domāti produkti cilvēka degunam ir nepatīkami, taču tas nenozīmē, ka tie nepatiks sunim vai tiem ir kaitīgs sastāvs.
    2. Pavēro, kāds produkts suni iepriecina visvairāk – gaļa, dārzeņi, siers vai kaut kas cits. Ja tu pērc kārumus apmācībai, tam noteikti jābūt motivējošam, tāpēc jāpērk tas produkts, kuru tavs suns vēlas iegūt visvairāk.
    3. Kārumi nedrīkst būt kaitīgi suņa organismam. Centies cienāt viņu ar garšīgiem un veselīgiem produktiem. Nevajag sunim iedāvāt kaitīgu ēdienu – treknu vai ceptu, pat ja tas izraisa sunim milzu apetīti un sajūsmu.
    4. Pērkot kārumus veikalā, noteikti rūpīgi izlasi, kādas ir to sastāvdaļas.
    5. Kvalitatīvi kārumi suņiem nevar būt lēti. Šis produkts tiek dots kā prēmija un nelielā daudzumā, tāpēc vairāku lētu našķu iepakojumu vietā labāk iegādāties vienu dārgāku, taču garantēti drošu dzīvniekam.
    6. Ja sunim ir hroniskas slimības, par piemērotu našķu izvēli jākonsultējas ar veterinārārstu, lai tie būtu maksimāli droši dzīvniekam.
    7. Noteikti pievērs uzmanību pirktā produkta derīguma termiņam. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē