• Vai suņiem drīkst dot popkornu?

    Suņa barošana
    Santa Kraukle
    5. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī zināms, ka suņi nevar ēst visus pārtikas produktus, ko savā uzturā lieto cilvēki, suņu saimnieki nereti tomēr mēdz savus mīluļus pacienāt ar kādu savu iemīļoto našķi. Popkorns daudzās mājās ir ļoti iecienīts gardums, īpaši pie filmu skatīšanās. Bet vai to var dot arī mūsu četrkājainajiem draugiem?

    Pirmo reizi popkorna sēkla tika izaudzēta un patērēta Dienvidamerikā. Tur cilvēki to savā uzturā iekļāva jau tūkstošiem gadu pirms eiropiešu kolonistu atbraukšanas. Par spīti popkorna senajai vēsturei, to vēl aizvien gardu muti ēdi cilvēki visās pasaules valstīs, sākot ar Peru Dienvidamerikā un beidzot ar Bangkoku Taizemē.

    Ja popkorns ir arī viens no taviem iemīļotākajiem našķiem, noteikti ne reizi vien, to ēdot, tev nācies pretoties suņa mīlīgajam skatienam, kas tā vien gaida, kad kāds popkorna gabaliņš nokritīs arī viņam. Taču, ja līdz šim vēl neesi padevies kārdinājumam, jo nebiji pārliecināts, vai šis gardums nekaitēs dzīvnieka veselībai, tad te radīsi atbildes uz jautājumiem, kas palīdzēs izlemt – dot vai nedot sunim popkornu.

    Popkorna ietekme uz suņa veselību

    Noteiktā daudzumā popkorns nekaitē ne cilvēka, ne dzīvnieka veselībai. Tā sēklai ir augsta uzturvērtība, un tā satur dabiskas šķiedrvielas, kas veicina gremošanu un pozitīvi ietekmē vielmaiņu. Popkornā ir arī B grupas vitamīni (B1, B2, B3 un B6) un dažādas minerālvielas, piemēram, mangāns, magnijs, fosfors un cinks.

    Popkorns, kuram nav pievienotas nekādas garšvielas vai saldinātāji, ir arī dzelzs un proteīna avots.

    Daži suņu barības ražotāji izveides procesā dzīvnieku barībai pievieno dažādus graudus, tostarp popkornu. Līdz ar to, ja pat suņu barības eksperti to iekļauj dzīvniekiem paredzētos produktos, tad arī tu vari ik pa laikam savu mīluli uzcienāt ar šo gardo našķi. Taču jāpiebilst – kaut šajā cilvēku iecienītajā uzkodā ir daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, to nevajadzētu lietot, piemēram, kā B vitamīna avotu gadījumos, ja tas suņa organismā trūkst.

    Tikai BEZ piedevām!

    Popkorns bez pievienotām garšvielām, tai skaitā dažādiem saldinātājiem, dzīvnieka veselībai nekaitēs, taču tāds, kas bagātīgi apliets ar karameli, šokolādi vai pārkaisīts ar sāli, suņa veselībai par labu nenāks. Pārsaldināts vai pārsālīts popkorns, uzņemts lielos daudzumos, var dzīvniekam izraisīt caureju un dehidratāciju. Savukārt sliktākajā gadījumā nekontrolēta suņa našķošanās ar šādu gardumu var novest arī pie nieru bojājumiem.

    Viss labs, kas ar mēru

    Tātad, ja esi karameļu, siera vai jebkura cita ar garšvielām bagātīgi papildināta popkorna cienītājs, labāk to notiesā pats. Arī tad, ja pērc popkornu veikalā, pirms to dod sunim, noteikti pārliecinies vai tas nav piesātināts ar piedevām, kas samazina kukurūzas uzturvērtību. Taču, ja gardo našķi gatavo mājās un nepievieno tam dažādas garšvielas, tad droši vari padalīties arī savu četrkājaino draugu. Bet noteikti ievēro principu – viss labs, kas ar mēru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē