• Pasargā mīluli no Laimas slimības - vakcinē!

    Laimas slimība
    Liene Bērziņa
    18. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ērces jau modušās – pēdējais laiks padomāt par vakcīnu, kas pasargās suni no bīstamās Laimas slimības.

    Ērces ir viens no lielākajiem draudiem mūsu suņiem. Vairāk par pašu ērces kodumu ir jābaidās no slimībām, ko tās pārnēsā un kas spēj inficēt dzīvniekus. Ar ērču encefalītu dzīvnieki neslimo, toties pastāv citas, ne mazāk bīstamas slimības – babezioze, erlihioze, anaplazmoze un borelioze.

    Borelioze jeb Laimas slimība ir viena no visbiežākajām posmkāju pārnēsātajām infekcijas slimībām Eiropas Savienības valstīs. To ierosina Spirochaetaceae dzimtas baktērijas, zināmas kā Borrelia burgdorferi sensu lato, kas dzīvnieka organismā nonāk caur inficētas ērces koduma vietu. Ērcei piesūcoties un uzņemot asinis, izmainās tās iekšējā temperatūra. Šīs izmaiņas aktivizē viduszarnā esošās borēlijas, kas migrē caur zarnu epitēliju un nokļūst ērces siekalu dziedzeros, tālāk tās tiek pārnestas uz zīdītāja organismu. Ērces koduma vietā notiek borēliju vairošanās un sākas arī to migrācija uz audiem.

    Diagnozes noteikšana ir ļoti sarežģīta. Simptomi var parādīties pēc vairākām nedēļām, mēnešiem vai pat pēc gada. Daļai dzīvnieku var novērot simptomus, kas visspilgtāk, tomēr joprojām netieši raksturo boreliozi. Suņiem raksturīgs neregulārs, periodisks klibums, kas uznāk un pāriet pats no sevis. Drudzis, nomāktība, limfmezglu palielināšanās, pietūkušas, sāpīgas locītavas. Otrs izplatītākais simptoms ir nieru mazspēja, kas parasti beidzas letāli. Laimas slimībai izšķir 3 klīniskās stadijas. Pirmā – apsārtums ērces koduma vietā, otrā – nervu, sirds sistēmas bojājumi, trešā – artrīts, parēze, paralīze.

    Ārstēšanā izmanto ilgstošu un augstu devu antibiotiku terapiju.

    Diemžēl slimības hroniskajā stadijā dzīvnieki uz medikamentiem reaģē slikti un slimības saasinājuma periodi bieži atkārtojas.

    Profilakse

    Būtiski ir izvairīties no ērcēm, tāpēc svarīga ir dzīvnieku regulāra apstrāde ar repelentiem – līdzekļiem, kas atbaida parazītus, piemēram, aerosoli, spot on pilieni, kakla siksniņas u. c. Ja konstatēta ērces piesūkšanās, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk ērci no dzīvnieka noņemt. Borēlijai, lai iekļūtu organismā, nepieciešams, lai ērce būtu piesūkusies vismaz 12 stundas. Taču viens no drošākajiem profilakses līdzekļiem ir vakcinācija. Latvijas tirgū kopš 2019. gada ir parādījusies vakcīna suņiem pret Laimas slimību. Tā ir pārbaudīta un 100% efektīva.

    Viss, kas tev jāzina par Laimas slimības vakcīnu

    1. Kādos gadījumos izvēlēties vakcināciju?
      Ja suns lielu savas dienas daļu pavada brīvā dabā un netiek regulāri apstrādāts pret ārējās vides parazītiem.
    2. Vai vakcinējoties dzīvnieks ir pilnībā pasargāts pret visām ērču pārnēsātajām slimībām?
      Nē, vakcīna pasargā tikai pret vienu no tām – Laimas slimību. Tāpēc iesaka līdztekus vakcinēšanai turpināt apstrādāt dzīvnieku ar dažādiem pretparazītu līdzekļiem.
    3. Kāpēc ir svarīgi pasargāt dzīvnieku tieši no šīs slimības?
      Borelioze ir ļoti smaga slimība un ar sarežģītu diagnostiku. Nereti ir gadījumi, kad dzīvnieks nomirst pirms diagnozes noteikšanas. Dzīvnieki, kuri pārnēsā šo slimību, bet pagaidām klīniski neslimo, arī ir riska grupā. Baktērija paslepus grauj suņa imunitāti līdz brīdim, kad organisms vairs netiek galā, un diemžēl rezultāts nereti ir letāls. Statistikas dati liecina, ka no visām ērču pārnēsātajām slimībām Laimas slimības baktērijas ērcēs sastopamas visbiežāk.
    4. Vai pēc pirmās saslimšanas ar Laimas slimību dzīvnieks iegūst imunitāti?
      Nē, imunitāte neveidojas. Organismā antivielas izstrādājas, bet Laimas slimības baktērijas pret tām ir pasargātas, jo baktēriju iekļauj īpašs olbaltumvielu apvalks, kas neļauj antivielām tikt cauri un baktēriju iznīcināt. Vakcinācijas rezultātā iegūtās antivielas ir mazliet citāda, un tās spēj tikt cauri šim olbaltumvielu apvalkam.
    5. Vai var sākt vakcinēt arī suni, kurš vairs nav kucēns?
      Vakcināciju var sākt no dzīvnieka 12 nedēļu vecuma. Revakcinācija nepieciešama pēc 3 nedēļām un pēc tam – vienu reizi gadā. Suni, kas ir vecāks, droši var vakcinēt. Šādos gadījumos pieaug iespēja, ka dzīvnieks sevī jau nēsās borēlijas. Jāņem vērā, ka vakcīna dzīvnieku neizārstēs no esošās infekcijas, tomēr pasargās no atkārtotas inficēšanās un smagākas saslimšanas.
    6. Kad ir vislabākais laiks vakcinācijai?
      Svarīgi to darīt brīdī, kad ērču koncentrācija ārējā vidē ir pēc iespējas mazāka. Tas, protams, var mainīties katru gadu, bet vidēji – no novembra līdz martam.
    7. Kā var saņemt šo vakcināciju?
      Jādodas pie sava veterinārārsta.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē