• Nosvērts un draudzīgs – franču buldogs

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    2. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Franču buldogs nu jau vairākus gadus nemainīgi ir viena no populārākajām suņu šķirnēm Latvijā un arī pasaulē. Viņus var pamanīt it visur – parkos un kafejnīcās, koncertos un sabiedriskajā transportā. Gadi iet, bet viņi nezaudē savu aktualitāti.

    Izmērs

    Augumā franču buldogi nav lieli (augstums skaustā 25–35 cm). Tomēr, par spīti tam, šie suņi ir izturīgi, kompakti un spēcīgi. Tam apliecinājums – masīva galva, spēcīgs kakls, platas krūtis, spēcīga mugura, labi attīstīta muskulatūra. Lai arī franči ar izmēru nevar lepoties, tomēr pie mazo šķirņu sunīšiem, kurus jebkura dāma var nēsāt uz rokām, viņi arī nepieder. Noturēt franci nav nemaz tik viegli. Meitenes vidēji sver 7–12 kg, bet puiši var sasniegt pat 15 kg svaru.

    Der turēšanai dzīvoklī

    Franču buldogiem ļoti patīk ērtības un komforts, viņi ir lieliski piemēroti turēšanai pat mazā dzīvoklītī.

    Ideāls kompanjons

    Franči ir ļoti komunikabli un mīļi. Ne velti viņi iekarojuši reputāciju – suņi kompānijām un rotaļām. Šie suņi ļoti pieķeras saimniekiem. Kur būs saimnieks, tur arī suns, kas gluži kā astīte sekos viņam pa pēdām. Taču ar savu klātbūtni nekad neapgrūtinās saimnieku. Franču buldogs jūt saimnieka noskaņojumu un spēj tam pielāgoties. Ja jutīs, ka saimnieks vēlas pabūt viens, nekad neuzbāzīsies.

    Dzīvespriecīgs un draudzīgs

    Lai arī franču buldogi nekad neatteiksies pagulēt, viņi pēc savas būtības ir ļoti kustīgi, rotaļīgi, dzīvespriecīgi un temperamentīgi suņi. Pēc rakstura franči ir nosvērti un draudzīgi.

    Ekstravaganta āriene

    Šo suņu ārējais izskats ir ļoti oriģināls. Viņu pieplacinātais un nedaudz uzrautais purniņš ar simetriskām krociņām un platām, masīvām lūpām vien ir ko vērts. Taču viņu firmas zīme ir lielās, stāvošās ausis, kas pēc formas līdzinās sikspārņa ausīm.

    Viegla kopšana

    Īsais franču buldogu apmatojums īpašu kopšanu neprasa – viņi tikpat kā nemet spalvu. Māja nebūs pilna ar spalvām un pēc suņa nesmirdēs, pat ja dzīvoklī dzīvos vairāki franči. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība suņa kopšanā, ir ādas krokām uz purna. Ik pa laikam tās jāiztīra, jāizžāvē, lai neparādās izsitumi vai apsārtumi, tāpat regulāri jāiztīra suņa ausis un acis.

    Lieliski piemērots senioriem

    Franču buldogs ir ideāls pilsētas iedzīvotājs un lielisks kompanjons tiem, kuri nav stāvā sajūsmā par garām pastaigām.

    Bez jēgas nerej

    Pēc savas būtības franču buldogs ir klusētājs. Riešanu viņš uzskata par slikto toni un dara to tikai ārkārtas gadījumos, ja saprot, ka tiek apdraudēts viņu saimnieks, vai milzīgas sajūsmas brīdī.

    Stabila nervu sistēma, nav agresīvs

    Ja buldogs ir pareizi audzināts, viņš nekad nav agresīvs. Viņš vienmēr ir aktīvs sabiedriskās dzīves dalībnieks, aktīvi piedalās visos mājās notiekošajos pasākumos, mīl bērnus, draudzīgi tos sagaida. Frančiem ir raksturīga iedzimta vēlme sagādāt prieku savam cilvēkam.

    Kā cilvēks

    Nereti saka, ka katrs franču buldogs ir sava saimnieka atspulgs. Viņa raksturs stipri atkarīgs no vides, kurā viņš dzīvo, un cilvēka, kurš uzņēmies saimnieka lomu. Suns kļūst apbrīnojami līdzīgs savam saimniekam. Ja cilvēks daudz kustas, ir sabiedrisks, tāds būs arī viņa buldogs. Bet, ja saimnieks ir mājās sēdētājs un guļava, arī viņa suni nav iespējams no rītiem piecelt no siltā zviļņa.

    Daudzi franču saimnieki savos mīluļos saskata cilvēciskus vaibstus. Viņi vienmēr tik uzmanīgi un ar tik saprātīgu acu skatienu klausās savos saimniekos. Frančiem patīk, ka ar viņiem runā, un viņi lieliski visu saprot. Ja būsi bēdīgs, suns nāks samīļot. Ja būsi jautrā noskaņojumā, ar prieku tev pievienosies jebkurā dullībā. Franču buldogiem ir vēl viena gluži cilvēciska iezīme – krākšana. Suņu īpašnieki teic, ka nekas nerada lielāku mājīguma izjūtu, atgriežoties pēc smagas darba dienas, kā klubkrēslā guļoša buldoga krākuļošana. Ne visi franči krāc, taču pirms kucēna iegādes šis faktors gan būtu jāņem vērā, ja tev šīs skaņas rada diskomfortu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē