• Gribu kaķīti no pagalma! Rēķinies ar pamatīgu ārstēšanu…

    Nedēļas tēma: gribu mājdzīvnieku
    Ārija Lipska
    29. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Uzskata, ka ielu kaķi nemēdz slimot – viņiem ir laba imunitāte, viņi ir dzīvojuši un izdzīvojuši lietū un salā, un saimniekiem nevajadzēs tērēties kaķu ārstēšanai… Taču patiesībā 70 procenti šo kaķu ir slimi, pārcietuši dažādus vīrusus, viņiem ir ģenētiskas slimības, un tiem labajiem cilvēkiem, kuri vēlas adoptēt kādu pagalma bārenīti un ar šo kaķīti nodzīvot ilgu un skaistu mūžu, vispirms savs atradums būs jāattārpo, jāatbluso un jāparāda veterinārārstam. Konsultē veterinārārste JEĻENA SEMJONOVA.

    Lai cik apjūsmoti ir garspalvainie persieši un apaļvaigu britu kaķi, tomēr liela daļa cilvēku priekšroku dod parastajiem svītrainajiem jeb pagalma jauktenīšiem, taču tie bieži vien komplektā sev nes līdz veselu kaudzi dažādu veselības problēmu.

    Kaķu tantiņu tablešu programmu sekas

    Ir pavasaris – cilvēki atplaukst, kļūst maigāki, un nereti māmiņa ar tēti piekrīt bērna lūgumam paņemt vienu no skaistajiem, pūkainajiem pagalma kaķēniem. Viss ir pareizi – tieši tā, kā Māte Daba plānojusi. Jo Māte Daba kaķēnus un kucēnus ir radījusi tik mīlīgus un jaukus, lai cilvēki nespētu pretoties vilinājumam viņus paņemt. Tiesa, daļa no viņiem dažādu iemeslu dēļ nonāk atpakaļ uz ielas, bet vairākumā gadījumu cilvēks par savu mīluli tomēr rūpējas līdz viņa pēdējai stundiņai. Glābt un mīlēt nevienam nevajadzīgu radībiņu no ielas vai patversmes ir cēla rīcība, tikai arvien biežāk cēlie nodomi mirst kopā ar adoptēto dzīvnieciņu… Leģenda par kaķa septiņām dzīvībām un ielu kaķu superimunitāti ir izdzisusi piesārņotajā, vīrusainajā un nežēlīgajā vidē.

    Leģenda par kaķa septiņām dzīvībām un ielu kaķu superimunitāti ir izdzisusi piesārņotajā, vīrusainajā un nežēlīgajā vidē.

    «Ielas kaķi nav sliktāki, neglītāki vai muļķīgāki par mājas vai šķirnes kaķiem, viņiem tikai dzīvē nav paveicies. Iespēju robežās cenšos visus dzīvniekus glābt un vienmēr priecājos, ja kādam pamestam kaķītim piesakās saimnieks," saka veterinārārste. "Esmu ar abām rokām par to, lai pensionāri turētu kādu mazu dzīvnieciņu, vislabāk – kaķīti. Man ir paziņa – veca vecenīte invalīde, kas pārcietusi insultu un infarktu. Pēc operācijas mēs viņai atradām kaķenīti, sterilizējām, aizvedām, un tagad es viņai katru mēnesi piegādāju kaķa smiltiņas un sauso barību. Sākumā visi apkārtējie pārmeta, kāpēc viņai vajadzīgs šis kaķis un liekas rūpes, bet vecenīte apgalvoja, ka kaķenīte esot palīdzējusi piecelties no gultas un sākt staigāt. Viņa man par savu kaķeni ir teikusi: «Šis ir vienīgais CILVĒKS, ar kuru es varu normāli parunāties…»

    "Man ir liels lūgums tiem cilvēkiem, kas laiž ārā pastaigāties savus kaķus – lai nevairotos ielas kaķu kolonijas, lūdzu, sterilizējiet vai kastrējiet savus mīluļus! Tas nekaitē runča vai kaķenītes veselībai!»

    Ja grūsna kaķenīte saslimst ar vīrusu, tieši tāpat šo vīrusu izslimo viņas vēderā esošie kaķēni.

    «Ir novērotas īpatnējas pagalma kaķu slimības, kas radušās salīdzinoši nesen. Piemēram, nesen uz klīniku atveda pusgadu vecu no ielas paņemtu kaķenīti ar piena dziedzeru vēzi. Tik jaunam kaķēnam tas nav normāli! Grūti pateikt, kas ir šīs slimības cēlonis – visticamāk, vēža iemesls meklējams kaķēna mātē, jo itin bieži kaķu sievas jeb tantītes, kas baro pagalma kaķus, ēdienam pievieno kaķu hormonālās kontracepcijas tabletes. Šīm sieviņām nav līdzekļu kaķenīšu sterilizācijai un viņas ir izdomājušas kaķu kolonijas dzimstību apturēt ar pretapaugļošanās tabletēm,» stāsta Jeļena. «Visas hormonālās zāles ir jālieto stingri pēc shēmas. Mājas kaķenei pirmajā meklēšanās reizē veselu nedēļu ik dienu dod pa vienai pretapaugļošanās tabletei. Vēlāk – vienu tableti nedēļā. Taču pagalma kaķenītei neviens nevar noteikt, kad sākas vai beidzas meklēšanās, tantiņas tabletes pievieno haotiski un pēc principa – ir pavasaris, tātad kaķiem auru laiks. Tā ir bezjēdzīga rīcība, kas kaķenēm un viņu pēcnācējiem var izraisīt tikai dzemdes iekaisumu un reproduktīvo orgānu problēmas. Tātad pagalma kaķenīte, ēdot šīs tabletes, tomēr kļūst grūsna un dzemdē kaķēnus, bet šie mazie kamoliņi piedzimst, hormonālo preparātu jau sabojāti. Šīs kaķenītes vīriešu kārtas pēcnācēji būs nepilnvērtīgi, arī mazās kaķu meitenes turpmāk var dzemdēt nepilnvērtīgus kaķēnus, bet parasti jau pirmajā meklēšanās reizē viņām sākas nopietnas dzemdes vai piena dziedzeru problēmas. Starp citu, arī lielākajai daļai mājas kaķeņu pēc hormonālo preparātu lietošanas sākas reproduktīvo orgānu problēmas."

    "Man ir liels lūgums cilvēkiem, kas laiž ārā pastaigāties savus kaķus – lai nevairotos ielas kaķu kolonijas, lūdzu, sterilizējiet vai kastrējiet savus mīluļus!»

    Pagalma kaķi – vīrusu kolekcionāri

    Otra nelaime ir vīrusi. Brīdī, kad tu paņem kaķīti no ielas, tev nav zināma viņa slimības vēsture. Piemēram, ja grūsna kaķenīte saslimst ar vīrusu, tieši tāpat šo vīrusu izslimo viņas vēderā esošie kaķēni. Viņi piedzimst vāji – neieguvuši savas septiņas dzīvības jeb imunitāti. Tādi viņi paaugas un iziet pagalmā, kur pastaigājas dažādi pieauguši kaķi, kas, neraugoties uz labo veselību, var būt vīrusu pārnēsātāji. Arī kaķi, kas izslimojuši vīrusu slimības, joprojām tos var pārnēsāt. Viņi pienāk pie kaķēniem iepazīties, pieskaras viņiem, aposta, un mazulīši saslimst. Pēc šīs saskarsmes pagalmā turpina dzīvi mazs, nožēlojams, puņķains un šķaudošs kaķēniņš ar strutainām acīm, un kāds labsirdīgs bērns viņu paņem mājās. Pat ja bērna māte kaķēnu nekavējoties aizved pie veterinārārsta un viņu izārstē, izslimoto vīrusu sekas var izpausties vēl pēc diviem trim gadiem – piemēram, kaķim var sākties vēdera problēmas.

    «Nesen uz klīniku atveda slimu pagalma kaķīti – viņu bija paredzēts iemidzināti, bet mēs centāmies glābt. Paralēli sākotnējai vīrusa diagnozei šim kaķim uzpeldēja vēl vairākas slimības – laikam visas, ko viņš bija savācis kopš dzimšanas. Ārstu uzraudzībā viņš nodzīvoja tikai trīs mēnešus, bet, ja viņu būtu paņēmis kāds bērns, tik ātra mīļotā dzīvnieciņa nāve būtu pamatīgs emocionāls trieciens…» uzskata Jeļena.

    Nav jāceļ panika, ja bērns pagalmā paglauda kaķi – pietiek, ja mājās rokas nomazgā ar ziepēm. Sveša kaķēna glaudīšana nav briesmīgāka par spēlēšanos pagalma smilšu kastē.

    Kas jādara ar tikko paņemtu ielas kaķi?

    • Vispirms kaķis ir jāattārpo (attārpošanas līdzekļus var nopirkt veterinārajās aptiekās), jo, kā zināms, cērmes no kaķa var iegūt arī cilvēki.
    • Jādodas uz veterināro aptieku pēc kaķu šampūna un skaustā pilināma profilakses līdzekļa pret blusām, jo šiem asinssūcējiem ļoti patīk pagalmu kaķi. Ja kaķēns ir jaunāks par trim mēnešiem, blusas jānīdē ar pretblusu pūderīti.
    • Paretam kaķu kažokos iemaldās arī kaķu utis, tās var noteikt tikai veterinārārsts, un to iznīcināšanai būs vajadzīgi citi līdzekļi.
    • Kaķa spalvā bieži ieperinās dažādas ādas sēnītes – ar tām var viegli inficēties bērni. Sēnītes var pārnēsāt arī pēc izskata vesels kaķis, tāpēc tās pamanīt var tikai veterinārārsts, jo dažus sēnīšu veidus uz kaķa spalvas atklāj ar speciālo Vuda lampu.

    Atceries! Nav jāceļ panika, ja bērns pagalmā paglauda svešu kaķi – pietiek, ja, pārnākot mājās, rokas nomazgā ar ziepēm. Sveša kaķēna glaudīšana nav briesmīgāka par spēlēšanos pagalma smilšu kastē.

    • Ja kaķkopībā esi iesācējs, palūdz, lai ārsts kaķim apgriež nagus, iztīra ausis un izraksta līdzekli ausu ērcīšu iznīdēšanai (ja kaķim tādas ir).
    • Ielas kaķītim obligāti jāveic urīna analīze un asinsanalīze jeb vispārējā asinsaina, lai noskaidrotu, vai kaķim nav kādas iekšējo orgānu saslimšanas.
    • Izvērtējot analīžu rezultātus, ārsts noteiks, vai kaķis ir pilnīgi vesels vai vajadzīgi papildu izmeklējumi un zāles. Tāpat jākonsultējas par kaķa kažoka stāvokli un atbilstošāko barību. Saimniekam vissarežģītākais būs pārejas laiks, kamēr kaķis pieradīs pie jaunās barības.

    «Īpaši svarīgi veselīgi barot tos kaķus, kam pēc izslimotām vīrusslimībām ir bojātas aknas un nieres. Turklāt ļoti piesardzīgi jaunā barība ir jājauc ar veco. Pārsvarā kaķu saimnieki taisnojas: es neko nevaru padarīt, viņš ēd tikai veco… Taču jāmēģina vēl un vēl! Cilvēkiem ir raksturīgi vairāk pažēlot sevi, nevis novērst kaķa problēmu. Protams, šis process sākumā izskatās bezcerīgs, taču agri vai vēlu kaķis pieradīs pie jaunās barības,» skaidro Jeļena.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē