• Brits pret skotu. 8 atšķirības

    Kaķu šķirnes
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    14. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar ko atšķiras britu īsspalvainais kaķis no Skotijas stāvausu kaķa? Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka britus no skotiem atšķirt ir viegli, pēc ausīm, bet tā gluži nav. Par šķirņu galvenajām atšķirībām stāsta kaķu audzētāja Irina Kurisa.

    Britiem ir stāvas austiņas, bet otriem – noliektas uz leju, tāpēc šo šķirni arī dēvē par Skotijas nokareno ausu kaķiem (scottish fold). Taču lieta tāda, ka skotu metienos noteikti dzimst arī stāvausu kaķēni, jo pārot divus nokareno ausu kaķus ir liels ģenētisks risks. Stāvausu kaķēnus sauc par straitiem (straight), un, lai arī viņi ir tīrasiņu skoti, atšķirt viņus no britu kaķiem nav nemaz tik vienkārši.

    1. Ausis

    Ausis ir galvenā pazīme, pēc kuras šos šķirnes kaķus var atšķirt vienu no otra. Britiem ir vidējas, taisni stāvošas austiņas (nedaudz izvietotas sāņus), bet straitiem, lai arī ausis arī ir taisnas, pie pamatnes tās ir šaurākas nekā britiem, izvietotas tās gandrīz vertikāli. Uz masīvās, smagās britu kaķa galvas šaurās taisnās straitu austiņas neizskatītos harmoniski.

    2. Galva

    Felinologi var atšķirt divu šo šķirņu kaķus arī pēc galvas formas – skotiem tā ir apaļāka, atgādina pūces galvu. Britiem galva ir nedaudz

    ovālāka, viņiem ir izteiktāki vaigu kauli, savukārt skotiem ir skaidri izteikts zods un neparasti spēcīgs žoklis.

    3. Izmērs

    Britu kaķi izceļas ar spēcīgu ķermeni un masīvu skeletu. Skoti ir smalkāki, elegantāki. Tiesa, gan vieni, gan otri fiziski ir labi attīstīti. Tomēr briti ir īsti smagsvari, bet skoti, lai arī muskuļoti, ir daudz vieglāki, reljefaini. Vienu vārdu sakot – vieglatlēti. Pieaudzis brits sver 4 līdz 7 kg, bet skots – 3 līdz 5 kg.

    4. Kājas

    Britu kaķiem ir īsas un resnas kājas, bet Skotijas kaķu pārstāvjiem – garākas un tievākas. Savukārt ķepas abām šīm šķirnēm ir lielas un apaļas.

    5. Aste

    Britiem tā ir ievērojami resnāka un īsāka, astes galiņš noapaļots, savukārt skotiem ir vidēja resnuma aste un ļoti kustīga (obligāta standarta prasība), astes galiņš nedaudz saasināts.

    6. Acis

    Gan vieniem, gan otriem tās ir apaļas, plati izvietotas, šāda īpatnība ir tikai britu un skotu pārstāvjiem. Otriem profesionāļi piešķīruši babyface izteiksmi. Acu krāsa var būt dažāda, viss atkarīgs no apmatojuma krāsas.

    7. Apmatojums

    Abām šķirnēm tas ir gandrīz vienāds, tomēr ir pāris atšķirību. Britiem kažoks ir elastīgāks pēc taustes, bet skotiem – daudz mīkstāks un var būt nedaudz garāks nekā britiem. Taču visā visumā abiem šķirņu pārstāvjiem kažoks ir īss, blīvs, smalkas tekstūras, ar biezu pavilnu, pieskaroties atgādina plīšu. Runājot par apmatojuma krāsu – abām šķirnēm ir pieļaujamas daudzas variācijas.

    8. Raksturs

    Briti ir tipiski Anglijas pārstāvji: ļoti atturīgi, karaliski, neatkarīgi un nesatricināmi. Briti nepieļaus murcīšanu rokās! Uz šo šķirni var attiecināt likumu: «Cieni kaķi, un kaķis cienīs tevi!» Flegmatiskie britu kaķi daudz vairāk nekā skoti mīl vientulību, tāpēc viņi bez problēmām var ilgāku laiku palikt mājās vieni paši.

    Brits pats saimniekam liks saprast, kad viņam vajadzīgi glāsti un uzmanība, savukārt visu pārējo laiku būs pateicīgs, ja viņu neaiztiks.

    Skoti ir daudz mīlīgāki un rotaļīgāki. Viņi daudz vienkāršāk izturas pret to, ka viņus grib paņemt klēpī un pamīļot, ar prieku rotaļājas un dauzās ar bērniem. Taču necietīs, ja bērns sāks viņu staipīt pa rokām, tas var ātri vien beigties ar skrāpējumiem. Viņi ir daudz komunikablāki un kustīgāki par laiskajiem britiem. Ļoti ziņkārīgi, būs visur, kur būs saimnieks, piedalīsies ikvienā viņa darbībā. Briti reti izvēlas par savu autoritāti kādu konkrētu ģimenes locekli. Skoti tā dara gandrīz vienmēr. Tiesa, šīs rakstura iezīmes nevar attiecināt pilnīgi uz visiem, mēdz būt arī izņēmumi.

    Ja runājam par šo kaķu paradumiem – britu kaķi atšķirībā no skotiem, nemēdz vai arī neprot sēdēt stabiņā uz pakaļkājām.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē